Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Sürüyor

Samsun’da ‘Kahverengi Kokarca Eylem Plani’ kapsaminda zararli böcek ile mücadele çalismalari sürüyor.

Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Sürüyor
Büyüksehir Belediyesi tarafindan bastirilan 15 bin adet el brosürü ve 2 bin 250 adet afis ile bu konu ile ilgili farkindalik olusturulmasi amaçlaniyor. Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi’nda görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çikis Kanca, kahverengi kokarca ile mücadelenin çok güç ve zahmetli oldugunu belirterek çalismalarin araliksiz sürdügünü söyledi.



Tarim ve Orman Bakanligi’nca Kahverengi Kokarca Eylem Plani çalismalari Samsun’da devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenen Kahverengi Kokarca Il Çalisma Grubu ilk toplantisi Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Samsun Büyüksehir Belediye Baskanligi, Il Saglik Müdürlügü, Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü, Toprak Mahsulleri Ofisi, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü, Samsun Ticaret Borsasi, Karadeniz Ihracatçi Birlikleri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi ile Ilkadim Ziraat Odasi Baskanligi’ndan gelen temsilcilerin katilimiyla gerçeklestirildi.

Samsun Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi temsilcilerinin bulundugu toplantida ‘Kahverengi Kokarca Eylem Plani’ kapsaminda kentte gerçeklestirilen çalismalar ve yapilmasi planlanan yeni çalismalarla ilgili bilgi alisverisinde bulunuldu.

Yapilan çalisma ile ilgili bilgi veren Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi’nda görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çikis Kanca, “Tarim ve Orman Bakanligi Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü’nce hazirlanan Kahverengi Kokarca Acil Eylem plani çerçevesinde Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Belediyemizin ‘Egitim Yayim ve Kamuoyu Bilgilendirme Faaliyetleri’ devam etmektedir. Belediyemizce Samsun ili 17 ilçesinde farkindaligin artirilmasi amaçli 15 bin adet el brosürü ve 2 bin 250 adet afis bastirilarak ilgili kamusal kurum ve kuruluslarla ortak çalismalar yürütülmektedir. Egitim çalismalarina katilim saglayacak vatandaslara önlem ve mücadele yöntemlerinin anlatildigi el brosürleri verilecektir. Afislerde, ‘Istilaci, zararli kahverengi kokarca böcegini gördügün yerde yok et! Tarimsal üretimi koru’ ibaresi yer aldi. Afisler vatandaslarin dikkatini çekerken, kahverengi kokarcanin ne kadar zararli bir tür olduguna vurgu yapilmistir” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çikis Kanca kahverengi kokarca ile mücadele çok güç ve zahmetli oldugunu belirterek, “Ilimiz için basta findik olmak üzere elma, armut, seftali, ceviz, kivi, hurma, incir, misir, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, domates, biber, patlican gibi ekonomik degeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybi riski olusturuyor. Birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar verir. Meyvelerde sekil bozukluklari, misir ve soyada danelerde tohum özelligini yitirir. Özellikle findikta bos, sekilsiz ve lekeli meyve olusumuna neden olur. 2023 yilinda Temmuz ayi sonuna kadar yapilan surveyler ve bahçe kontrollerinde zararli görülmekle beraber ekonomik zarar esigine ulasmamistir. Agustos ve eylül aylarinda da popülasyonunda artis gözlemlenmistir. Bu nedenle Büyüksehir Belediyemizin çalismalari hiz kesmeden devam edecektir" diye konustu.

Kaynak: İHA