Zeytinyagi Tadim Operatörleri Aydin'da Yetisecek

Aydin Ticaret Borsasi ve Aydin Ticaret Odasi arasinda imzalanan protokol çerçevesinde verilecek egitimlerin ardindan Avrupa Birligi’nde de geçerliligi olacak olan zeytinyagi tadim operatörleri yetistirilecek.

Zeytinyagi Tadim Operatörleri Aydin'da Yetisecek


Aydin’in önemli ihracat ürünlerinden olan zeytinyaginin, ticareti ve kullaniminda kalitenin daha da artirilmasi hedefiyle Aydin Ticaret Odasi ve Aydin Ticaret Borsasi arasinda anlamli bir protokol imzalandi. Imzalanan protokol çerçevesinde Aydin Ticaret Borsasi’nin uzun yillardir verdigi zeytinyagi tadim egitimlerine katilan kursiyerler, Aydin Ticaret Odasi Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafindan belgelendirilecek. Avrupa Birligi’nde de geçerli olacak olan belge ile birlikte zeytinyagi tadim operatörleri Aydin’da yetisecek.

“Avrupa Birligi’nde geçerli olacak”

Aydin Ticaret Borsasi binasinda gerçeklestirilen protokol imza töreninde konusan Aydin Ticaret Odasi Baskani Hakan Ülken, projenin hayirli olmasi temennisinde bulunarak, ““Yakin zamanda borsamiz tarafindan memecik zeytinyagi, Türkiye’deki sürecinin ardindan Avrupa Birligi’nde de tescilini yaptirmis oldu. Aydin Ticaret Borsasi tarafindan uzun yillardir devam eden zeytinyagi tadim egitimleri vardi. Hala daha devam ediyor. Aydin Ticaret Odasi olarak biz de Aydin Ticaret Odasi Mesleki Yeterlilik Kurumu’nu (AYMES) kurduk ve birçok mesleki yeterlilik alaninda da hizmet vermeye basladik. Bunlardan biri de zeytinyagi tadim operatörlügü ile ilgili mesleki yeterlilik belgesi tanzim etmek ve bunlarin sinavlarini, yetkilendirmesini yapmak. Bu belgelendirmelerin tamami Avrupa Birligi’nde geçerli olacak. Zaten egitimlerini borsamizin yaptigi tadim egitimlerinin, sinav ve yetkilendirmesini de Aydin Ticaret Odasi’nin AYMES sirketi olarak biz yapmis olacagiz. Böylece Aydin’daki oda ve borsamiz birlikte hem memecik zeytinyagini hem de ülkemizin zeytinyagi anlaminda çok büyük önemi olan tadim operatörlügü konusunda AB’de geçerli bir egitim ve belgelendirme yapmis olacak. Isbirligi anlaminda oda ve borsalarin birlikte hareket etme kültürleri anlaminda da bu proje çok kiymeti. Bu vesile ile Fevzi Baskanim ve yönetim kuruluna çok tesekkür ediyorum. Aydinimiza hayirli olsun” dedi.



“Duyusal analiz çok öne geçmis durumda”

Zeytinyaginda laboratuvar analizlerinin yani sira artik duyusal analizlerin de öne geçtigini ifade eden Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur; “Hakan Baskanimizin da bahsettigi gibi akredite olarak gerçeklestirdigimiz tadim egitimlerinin belgelendirilmesi Aydin Ticaret Odamizin sahip oldugu AYMES sirketi tarafindan yapilacak. Artik zeytinyagi ticaretinde de, kullaniminda da sadece analiz degil duyusal analiz de çok öne geçmis durumda. Duyusal analiz kisminda bu tadimcilara ülke genelinde ihtiyacimiz var. Egitimlerini biz veriyorduk fakat bunun belgelendirilmesi bizim yapamadigimiz kisimdi. Aydin Ticaret Odamiz bu açigi kapatmis oldu. Bu birliktelikle egitim bizden sertifikasyon ticaret odasindan seklinde projemizi hayata geçirdik. Aydin’in iki köklü kurumu olarak zaten her zaman isbirligi içerisinde çalisiyoruz, bu proje vesilesiyle de bir araya geldik. Memleketimize hayirli olsun” seklinde konustu.

Kaynak: İHA