'Yetersiz Su Tüketimi Eklem Agrilarina Neden Olabilir'
Suyun insan sagligi için önemi ve faydalari hakkinda uyarilarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmani Diyetisyen Betül Yurdakul, “Eklem araliklarinda kayganligi saglayan sivi bileseninde de su bulunur. Yeterince su içmedigimizde eklem arasi sivilarla birlikte eklem kayganligi da azalir. Bu da eklem agrilarina, hareket sirasinda eklemlerden ses gelmesine neden olur. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri asinip kalici eklem bozukluklari olusabilir. Agrisiz hareket etmek için su içmek en basit önlem” dedi.
ISÜ Liv Hospital Bahçesehir Beslenme ve Diyet Uzmani Diyetisyen Betül Yurdakul, kis aylarinda daha az tükettigimiz suyun insan sagligi için önemi ve faydalari hakkinda açiklamalarda bulundu.
Süt, çay, meyve suyu, kahve, alkol gibi tüm içeceklerin suyun yerine geçemeyeceginin unutulmamasi gerektigine deginen Diyetisyen Yurdakul, “Vücut susuz oluncaya kadar susama hissi ortaya çikmaz. Dolayisiyla susamadan önce su içmek çok önemlidir. Çocuklar ve yaslilar susama hissini yetiskinlere göre daha az hissettikleri için, su içmeleri hatirlatilmalidir. Çay kahve tüketimi var ise mutlaka yeterli su içimine özen gösterilmelidir. Saglikli bir birey kg basina 30-35 ml su içebilir” diye konustu.
“Mide asidini önler”
Reflü, hazimsizlik ve gastritin kisinin yasam kalitesini kötü etkileyen hastaliklar oldugunu dile getiren Dyt. Yurdakul, “Bu hastaliklarin en önemli sebebi midenin asiri asit salgilamasidir. Yeterince su içerek midenin asit salgisinin mide ve yemek borusu duvarina zarar vermesini de önlemis oluruz. Lifli besinler ve bol su sindirim sisteminin düzenli çalismasini saglar. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalismasina ve kabizliga yol açar. Kabizlik ve hazimsizligi önlemek, sindirim sisteminin düzenli çalismasini saglamak için mutlaka yeterli su için” dedi.
“Agiz sagligini korur”
Yetersiz su içmenin tükürük salgisini azaltabilecegini belirten Dyt. Yurdakul, “Bu nedenle agiz içinin temizligi yeterli olmaz. Bu da hos olmayan rahatsiz edici agiz kokusuna yol açar. Günde en az 8 bardak su agiz kokusunu gidermeye yardimcidir” açiklamasinda bulundu.
“Stresliyken susuzluk hissedilebilir”
Beynimizin yüzde 85’inin su oldugunu vurgulayan Dyt. Yurdakul sunlari söyledi:
“Vücudumuzda yeteri kadar besin ve su yoksa stres altinda hissederiz. Açlik ve susuzluga dayanamamamizin sebebi beynimize bu durumlarda yakit yani besin ve su gitmemesidir. Gün içerisinde gergin ve huzursuz olan kisiler yeterli su içmiyor olabilirler. Beyinde açlik ve susuzluk hissi ayni bölgeden saglanir. Bazen kendinizi sürekli aç hissetmenizin sebebi yeterince su içmemenizden kaynaklanabilir. Yeterli su içimi istah kontrolü saglar. Ayrica unutmayalim asiri susuz hissettiginiz an vücudun verdigi bir sinyaldir. Su içmek için susamayi beklememek gerekir. Vücudun kontrol merkezi olan beyin de diger organlar gibi saglikli çalismak için suya ihtiyaç duyar. Uzamis susuzlukta unutkanlik, dikkat eksikligi, uyku hali, algida ve hareketlerde azalma, sinirlilik olur. Saglikli zihinsel faaliyetler için su önemlidir.”
“Cilt sagligi ve güzelligini destekler”
Su içmenin cilt sagligina iyi geldigini belirten Dyt. Yurdakul, “Su yetersiz içildiginde cilt kuruyup terleme azalir. Vücut isi dengesini saglayamaz, cilt esnekligini kaybeder. Özellikle egzama ve mantarlar sik gözlenirken, tirnaklar ve saçlar kirilir, ciltte çatlama ve kanamalar görülebilir” dedi.
“Agrilari hafifletir”
Vücudumuzun yaklasik yüzde 70’inin sudan olustugunu da dikkat çeken Dyt. Yurdakul, “Eklem araliklarinda kayganligi saglayan sivi bileseninde de su bulunur. Yeterince su içmedigimizde eklem arasi sivilarla birlikte eklem kayganligi da azalir. Bu da eklem agrilarina, hareket sirasinda eklemlerden ses gelmesine neden olur. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri asinip kalici eklem bozukluklari olusabilir. Agrisiz hareket etmek için su içmek en basit önlem. Spor yaparken daha saglikli olmak için dengeli beslenme, düzenli bir uyku ve yeterince su içmeye dikkat etmek gerekir. Vücuttaki kas kitlesi arttikça su ihtiyaci da artar. Spor yapmadan önce ve sonra içilen su, kas kasilmalari ve kramplarla basa çikmada oldukça etkilidir” ifadelerini kullandi.
“Susuzlukta böbrek tasi olusumu meydana gelir”
Susuzlukta idrarin neden koyulastigi sorusunu yanitlayan Dyt. Yurdakul, su bilgileri paylasti:
“Karaciger ve böbrekler toksik maddelerin vücuttan atilmasini saglar. Yeterince su içilmezse toksinler vücuttan atilamaz, idrar miktari azalip rengi koyulasir. Minerallerin birikimi ile böbrek tasi olusumu, toksinlerin karacigerde birikimi ile de hepatitler ve karaciger hasari meydana gelir. Bu nedenle her gün yeterli miktarda su içmek hayati önem tasir. Damar içinde dolasan kanin büyük bir kismi sudan olusur. Kan, hücreler için gerekli oksijeni tasir. Su tüketimi yetersiz olursa, kan hacmi azalir, kan dolasimi hizi yavaslar, kan koyulasir, aritmi gelisir, tansiyon düser, tansiyon düsmesine bagli bayilmalar görülebilir. Bu da kalbe ve diger organlara giden kan miktarini azaltir, koyulasan kan damarlarin tikanmasina neden olabilir. Özellikle hayati öneme sahip olan beyin damarlari ve kalp koroner damarlari gibi ince damarlarda tikanmalara neden olarak kalp krizi ve felç gibi hastaliklarin ortaya çikmasini kolaylastirir.”
“Hamilelikte su ihtiyaci artar”
Hamilelikte vücudun su ihtiyaci arttigini vurgulayan Dyt. Yurdakul, “Bebegin gelismesi, anne karnindaki amnion denilen sivi içinde olup, annenin kan hacmi artar ve bu da daha fazla su içmeyi gerektirir. Sorunsuz bir hamilelik dönemi ve saglikli bir bebek için hamilelikte yeterli su alimi çok önemli. Ayrica anne sütünü çok önemli ölçüde destekler” dedi.