Hamsiye Talep Azaldi

Denizlerde av yasagi 1 Eylül’de baslamasinin ardindan 15 Nisan’da sona erecek. Karadeniz’de yeni sezonda palamut aviyla baslayan ancak palamutta umdugunu bulamayan balikçilar hamsi ile umutlanirken bugünlerde de hamsinin iyice azalmasiyla sezonu yavas yavas kapatmaya hazirlaniyor.

Hamsiye Talep Azaldi
Dogu Karadeniz Balikçi Kooperatifleri Birligi Baskani Ahmet Mutlu, sezonun bitmesine bir buçuk aydan fazla kalmasina ragmen çogu balikçilarin sezonu kapatmaya hazirlandigini zaten vatandasin hamsiye de asiri bir talebinin olmadigini belirtti.

Mutlu,“ “Bugünlerde balik haline hamsi 50-100 kasa kadar geliyor. Dolasiyla bu miktar ne piyasayi ne de esnafi memnun eder. Piyasada hamsiye asiri bir talep yok. Küçük çapta da olsa istavrit yogunlugu var. Sezonun kapanmasina biraz uzun süre var ancak balikçilik açisindan sezonun sonu geldi desek yeridir. Çünkü artik masraflari kurtarmiyor tat vermiyor. Bu sartlarda zaten mazot fiyati yüksek, bunun yani sira bir teknede 30-35 kisi çalisani düsünürken bunlarin bir kismi maasli bir kismi pay sistemiyle çalisiyor. Dolayisiyla bu saatten sonraki maliyetler balikçilara yükten baska bir sey getirmez” dedi.

Bir sezon palamudun az olmasi bir sonraki sezon ise bol olacagi yönündeki söylentilere katilmadigini kaydeden Mutlu, “Deneme yanilma metoduyla tahmin edilebiliyor. Torigin havyar tutmasi, havalarin iyi gitmesi veya o baligin ortamina uygun olmasi üreme anlaminda farkliliklar olusturabilir. Onun için ben buna pek katilmiyorum. Bana göre bu iklimsel bir olay. Ortam olusursa sonuçta iyi oluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA