DHMI Havacilik Akademisi Erzincan Egitim Merkezi 2023 Yilinda 837 Kisiye Egitim Verdi

Devlet Hava Meydanlari Isletmesi (DHMI) tarafindan 2023 yilinda 837 kisiye egitim verildi.

DHMI Havacilik Akademisi Erzincan Egitim Merkezi 2023 Yilinda 837 Kisiye Egitim Verdi
Devlet Hava Meydanlari Isletmesi (DHMI) tarafindan 2013 yilinda Erzincan Havalimani’nda hizmete açilan ve 2017 yilinda DHMI Havacilik Akademimizin bünyesine katilan Uçak Yangin Simülatör Egitim Tesisi, ARFF (Havalimani Kurtarma ve Yanginla Mücadele) personelinin operasyonel becerilerini gelistirmek için önemli bir rol oynuyor.

Uzman egitim kadrosunun verdigi egitimlerle ARFF ekipleri, gerçekçi senaryolar ve modern teknoloji ile donatilmis simülatör ortaminda acil durumlara karsi müdahale becerilerini test etme ve gelistirme imkani buluyor.

‘2023 yilinda 837 kisiye egitim verildi’

Egitime basladigi 2017 yilindan bu yana 4.507 personelin egitim aldigi tesiste, 2023 yilinda 38 TAV LLC Georgia personeli ve 799 kurum içi personel olmak üzere toplam 837 kursiyere egitim verildi.

2024 yili içerisinde de ARFF Taktik Egitimi, ARFF Araç Kullanma Simülatörü Egitimi ve Uçak Yangin Simülatörü Egitimi verilmeye devam edecek.

‘2024 yilinin subat dönemi programi basladi’

Erzincan Yildirim Akbulut Havalimani Müdürlügü Havacilik Akademisi Egitim Tesisleri’nde 05.02.2024 tarihinde baslayan egitim süreci bir ay boyunca devam ederek 05.03.2024 tarihinde sonlanacak. Program çerçevesinde 68 ARFF memuruna; 120 saatlik Kurtarma ve Yanginla Mücadele Egitimi, 8 saatlik Acil Durum Planlamasi Egitimi, 4 saatlik Hareket Kabiliyetini Kaybetmis Uçagin Kaldirilmasi Egitimi verilmesi planlaniyor.

‘Gerçegini aratmayan senaryolar ve modern teknoloji ile etkili egitim’

B737-800 ticari uçagini birebir ölçekte taklit eden simülatör, kokpit, kanat alti, motor gibi farkli bölgelerde gerçekçi yangin senaryolari olusturabiliyor. 28 bagimsiz bölümde canli yangin baslatilabiliyor ve egitimlerde LPG ve Jet-A1 (Kerosen) yakitlari kullaniliyor.

Egitimlerde ARFF personeline farkli zorluk seviyelerinde senaryolar sunuluyor. Gerçekçiligi artirmak için maket insan mankenleri, kesilebilir/degistirilebilir koltuk ayaklari, emniyet kemerleri ve arama/kurtarma tekniklerini gelistirmeye yönelik özellikler de kullaniliyor. Simülatör, gerçek bir yangindaki gibi görüs mesafesini azaltan yapay duman sistemiyle de donatilmis.

‘Egitimler uçus emniyeti için kritik öneme sahip’

Uçak Yangin Simülatör Egitim Tesisi, ARFF personelinin stres ve süreç yönetimi becerilerini gelistirmelerine, operasyonel taktik usulleri ögrenmelerine ve degisik acil durumlarla basa çikma kabiliyetlerini test etmelerine imkân sagliyor. Bu sayede, havalimanlarinda uçak yanginlarina karsi uluslararasi standartlara uygun ve ulusal mevzuatin gerekliliklerini karsilayan bir ARFF hizmeti sunuluyor.

‘Dünya standartlarinda egitim’

Dünya standartlarinda egitim verilen bu tesisle ARFF ekiplerimiz, gerçekçi ortamda egitim alarak havalimanlarinda uçak yanginlarina karsi en etkili sekilde müdahale edebilme becerisi kazaniyor. Kurulus olarak, havalimanlarimizda uçus güvenligini en üst seviyede tutmak için DHMI Havacilik Akademisinin Ankara’daki merkezinde ve Erzincan Kampüsünde egitimlere yogun bir sekilde devam ediyor.
Kaynak: İHA