20 Subat 2024'Te Bir Kez Daha Öldü

Balikesir’de 20 Subat 1979’da bölgede çalisan ormancilar ile köylüler tarafindan cenazesi teshis edildikten sonra defnedilen Mustafa Yilmaz, iddiaya göre vefatindan 3 yil sonra tekrar köyde görüldü ve o tarihten sonra 44 yil daha yasadi. Dün, yine 20 Subat günü ikinci kez vefat ettigi iddia edilen Mustafa Yilmaz’in (71) hikayesi tüyleri ürpertiyor.

20 Subat 2024'Te Bir Kez Daha Öldü
Balikesir’de 20 Subat 1979’da vefat eden ve bölgede çalisan ormancilar ile köylüler tarafindan cenazesi teshis edildikten sonra defnedilen Yilmaz, vefatindan 3 yil sonra tekrar köyde görüldü.

Mustafa Yilmaz, o tarihten sonra kimine göre ’meczup’, kimine göre ’hasta’ olarak 44 yil daha hayatini sürdürdü. Vatandaslarca ’ulu çinar’, ’meczup’, ’ermis’ olarak nitelendirilen Yilmaz, ilk ölüm tarihi olan 20 Subat 1979’dan 44 yil sonra yine 20 Subat’ta geçirdigi kalp krizi sonrasinda hayatini kaybetti. Hayati ile TV kanallarinin da bir dönem ilgisini çeken ve sürekli oruç tutmasi ile taninan, kendisinden sikça dua istemeye gelenler oldugu ögrenilen Mustafa Yilmaz (71), son yolculuguna ugurlanarak bir kez daha defnedildi.

Balikesir’in Bigadiç ilçesine bagli Adali köyünde yasayan ve hayat hikayesi ile saskinlik uyandiran Mustafa Yilmaz, 1979 yilinda Adali’dan 25 kilometre uzakta bulunan Kadiköy’e yürüyerek geldi ve yöre sakinlerinin verdigi yemekleri yedikten sonra Adali’ya geri dönmek için gitmek istedi. Keçideresi denilen ormanlik alanda bir ceset bulunmasi sonrasinda olay yerine giden savci, teshis için köyden korucu ve ormancilari çagirdi. Köylüler, cenazenin Mustafa Yilmaz’a ait oldugunu teshis etti. Iddiaya göre, 1979 yilinda otopsisi yapilan Mustafa Yilmaz, 3 yil sonra tekrar bölgede görüldü.

Hiçbir açiklama yapmayan Yilmaz’in o tarihten sonra genellikle oruç tuttugu iddia ediliyor.

Kimlik seferberligi

Mustafa Yilmaz’in hayat hikayesinde bir dönem kimlik problemi yasandi. 1979’da vefat ettigi ve ölüm raporu düzenlenip defni yapildigi için nüfus kayitlarindan düsen Mustafa Yilmaz, birkaç yil sonra doktora gittiginde hastane kayitlarinda ’ölü’ olarak gözüktügü için sigortadan faydalanamadi. Yöre sakinleri sesini duyurmak için ünlü sarkici Seda Sayan’a ulasinca, o dönem sabah programi yapan Seda Sayan ise Mustafa Yilmaz’in hikayesini kendi programi ile gündeme getirerek, yeniden kimlik çikartilmasi için yardimci oldu.

"Genelde oruçluydu"

1979 yilindan sonra genelde oruçlu oldugu söylenen Mustafa Yilmaz’in çevresindeki vatandaslar, merhum Yilmaz’in genelde gece 1 bardak su içtigini ve oruç tuttugunu, iftar saatinde ise buldugu yiyeceklerle ya da çevreden vatandaslarin verdigi yemeklerle orucunu açtigini ifade ettiler.

Cenazesi kaldirildi

Ilginç bir hayat süren Mustafa Yilmaz, geçirdigi kalp krizi sonrasi vefat etti. 20 Subat’ta Adali köyünde kilinan cenaze namazi sonrasi Adali Mezarligi’na defnedilen Yilmaz’in cenazesine katilim yogun oldu. Belediye Baskan Adayi Mustafa Göksel’in de katildigi cenaze töreni sonrasinda vatandaslar Mustafa dedelerini son yolculuguna ugurladi.
Kaynak: İHA