Üniversite Yolunda Sinav Stratejileri

SANKO Üniversitesi akademisyenleri, “Üniversite Yolunda Sinav Stratejileri” konulu etkinlik kapsaminda Sehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde Yüksekögretim Kurumlari Sinavina girecek ögrencilerle bir araya geldi.

Üniversite Yolunda Sinav Stratejileri
Rektör Prof. Dr. Güner Dagli, etkinlikte yaptigi konusmada gelecegin üniversitelilerine seslenerek “Hedeflerinize odaklanarak vazgeçmeden, sabir ve disiplinle çalismak basarinizin anahtari olacaktir” dedi.

“Sizler inandiginiz hedefe ulasmak için uzun soluklu bir çalismanin ardindan üniversite maratonunda son asamaya geldiniz. Üniversiteyi kazanmak ve seçtiginiz bölümde egitime baslamak hayatinizdaki vereceginiz en önemli kararlardan biridir” diyen Prof. Dr. Dagli, bu yolun ömür boyu sürecek bir ögrenme yolu olduguna vurgu yapti.

Üniversitelerin mesleki yetkinlik yaninda, insanlarin hayatlarinin en güzel günlerini geçirecekleri, kisiliklerinin oturacagi, kisisel yeteneklerini kesfedecegi egitim kurumlari oldugunun altini çizen Prof. Dr. Dagli, sunlari kaydetti: “Basögretmenimiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Gençligi yetistiriniz. Onlara ilim ve irfanin müspet fikirlerini veriniz. Gelecegin aydinligina onlarla kavusacaksiniz’ sözünden aldigimiz ilhamla, Cumhuriyetimizin neferleri olan siz gençlere yeni bilgiler aktarmak ve gelisiminize destek olmak için SANKO Üniversitesi olarak var gücümüzle çalisiyoruz. Kapilarimiz sizlere daima açik. Sizleri mutlu edecek, ailelerinizi gururlandiracak sonuçlar almaniz dilegiyle, sinavda hepinize basarilar diliyorum.”

Sinav kaygisi ve yönetimi

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Ruh Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Halil Ibrahim Öztürk ise “Sinav Kaygisi ve Yönetimi” konulu sunum yapti.

Sinav kaygisini, sinavlara hazirlik sürecinde, sinav sirasinda ve sonrasinda genis bir yelpazedeki belirti ve kesfetmek farkli siddetlerde kendini gösterdigi bir durum olarak açiklayan Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, söyle devam etti: “Bir düzeye kadar olagan kabul edilen hatta çalisma motivasyonunu artirarak akademik basariyi yükselten sinav kaygisi, problem düzeyine ulastiginda, ögrencileri belirgin düzeyde sikintiya sokan, performanslarini düsüren ve akademik hayatlarini olumsuz etkileyen önemli bir sorun haline gelmektedir.”

Problem düzeyindeki sinav kaygisinin ögrencilerde bedensel, duygusal ve davranissal bir dizi belirtiyle kendini gösterdigini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, bunlari söyle özetledi: “Çarpinti, titreme, gögüste sikisma hissi, bulanti, uyku sorunlari gibi bedensel belirtiler, endise, gerginlik, kizginlik, çökkün hissetme gibi duygusal yansimalar, konsantrasyon güçlügü, unutkanlik, ögrenmede ve bilgilerini kullanmada zorlanma gibi belirtilerin yaninda çalismayi erteleme ve sinavlara girmeme gibi kaçinma davranislari görülebilmektedir.”

Sinav kaygisinin ortaya çikmasinda, ögrencilerin sinava yükledikleri anlam, kendileri, diger insanlar ve gelecek hakkindaki algilama ve yorumlama biçimleri, aile tutumlari, ders çalisma ve zaman yönetim aliskanliklari gibi degiskenlerin ön planda oldugunu hatirlatan Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, konusmasini söyle sürdürdü: “Özellikle ögrencilerin sinavi yorumlama biçimlerinin, problem düzeyinde sinav kaygisinda önemli rolü bulunmaktadir. Kaygi düzeyi normal sinirlarda olan ögrenciler, sinavlari basarilarinin test edilecegi bir firsat olarak degerlendirme egilimindeyken, yüksek düzeyde sinav kaygisi yasayan ögrenciler, sinavlari bir tehdit olarak algilarlar ve sinavla ilgili durumlarda kendileriyle olumsuz bir diyalog içine girerler. Yüksek düzeydeki sinav kaygisinin yönetimi ve tedavisinde psikoterapi yöntemleri ön plana çikmakla birlikte psikoterapiye ek olarak bazi durumlarda ilaç tedavileri de gerekebilmektedir.”

Akademik basari ve beslenme

“Akademik Basari ve Beslenme” konulu sunum yapan Saglik Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Baskani Prof. Dr. Efsun Karabudak, sinava hazirlanan adaylarin sinav basarisini artirmak için beslenmelerinde nelere dikkat etmeleri gerektigi, sinav sabahi ve sinav sirasinda hangi besinleri tüketebilecegi ve hangi besinlerden kaçinilmasi gerektigi ile ilgili su bilgileri paylasti: “Sinava odaklanmaniz ve hastaliklardan kaçinmaniz için dengeli beslenme ve saglikli bir yasam tarzini benimseyin. Kan sekeri seviyenizde dalgalanmalarin olmasi performansinizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle tabaginizda besin çesitliligine özen göstermeye ve ögün atlamamaya çalisin. Hamur tatlilari yerine sütlü tatlilar ve gereksiz yere sekerli atistirmalik besinler tüketmeyin. Özellikle aksam ögününde çok yagli, gaz yapici, sindirimi zor, susatacak, kizartma besinler yemeyin.”

Sinavdan önceki günlerde disaridan söylenecek yemeklerin saglikli, temiz ve güvenilir yerlerde hazirlanmis olmasinin önemine isaret eden Prof. Dr. Karabudak, bozuk, süpheli besinlerin besin zehirlenmelerine yol açabilecegini ve bu durumun 6-24 saat sonra ortaya çikabilecegine dikkat çekti.

Besin zehirlenmelerinin en belirgin belirtilerini bulanti, bas dönmesi, kusma ve ishal olarak siralayan Prof. Dr. Karabudak, bu durumun sinavi olumsuz etkileyebilecegini vurguladi. Sivi tüketiminin önemine de deginen Prof. Dr. Karabudak, “Günde 8-10 bardak sivi tüketin. Gün içerisinde asiri miktarlarda çay, kahve gibi içecekler tüketilmeyin. Mümkünse bitkisel çaylar, taze meyve sulari tercih edin” önerilerinde bulundu.

Yeterince uyumamanin hafizayi olumsuz etkileyebilecegini ve yanitlari yavaslatabilecegini hatirlatan ve yatmadan en az dört saat önce çay, kahve, kola ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden kaçinmasi uyarisinda bulunan Prof. Dr. Karabudak, sinav günü kahvalti ve sivi tüketimine iliskin sunlari önerdi: “Sinav günü mutlaka çok iyi bir kahvalti yapin. Sabah yeteri kadar su için. Saat 7-7.30 gibi yapilan iyi bir kahvalti sinav süresince kan sekerinin dengeli olmasina yardimci olacaktir. Kahvaltida çay yerine meyve suyunu tercih etmek vücudu daha zinde tutar. Sabah kahvaltisi mutlaka proteinli besinler; bir yumurta (yumurtayi sahanda veya haslanmis), yumurta kadar peynir, gaz yapmiyorsa bir bardak süt içermelidir.”

Gelecek senin! Nefes al, hareket et, hedefe odaklan

SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Baskani Prof. Dr. Nevin Ergun da “Gelecek Senin! Nefes Al, Hareket Et, Hedefe Odaklan” konulu sunum yapti. Sinava hazirlanirken nefes egzersizleri ve yapilacak düsük seviyeli fiziksel aktivitelerin önemine deginen Prof. Dr. Ergun, insan vücudunun aktivite için sekillendirilmis ve gelistirilmis oldugunu anlatti.

“Sevgili ögrenciler, sinavlara hazirlandiginiz dönem içerisinde motive olmak ve hayata gülümsemek amaciyla hareket etmenizi, aktif olmanizi ve egzersiz yapmanizi öneriyoruz” diyen Prof. Dr. Ergun ögrencilere önerilerini söyle siraladi: “Öncelikle ihtiyaçlariniza, zamaniniza, istekleriniz ve sevdiginiz alani belirlemelisiniz. Belirlediginiz alana göre kendinize uygun bir seviyede baslayin, gerekirse profesyonel olarak egzersiz uzmani bir fizyoterapistten yardim alin. Bu aktiviteler yürüyüs, aerobik, fitnes, köpeginiz varsa günlük gezdirme, bisiklet sürme, ip atlama ya da odanizi temizleme gibi yapabileceginiz fiziksel aktiviteler olabilir. Ayrica masa basinda bir saat çalistiktan sonra mutlaka 10 dakika bulundugunuz yerde hareket edin, yürüyüs yapin. Bu sayede stresinizi azaltarak, enerjinizi artirabilir dolayisiyla daha pozitif ve daha saglikli bir süreç geçirebilirsiniz.”

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ögrencilerinden olusan ekiple müzik esliginde katilimcilara egzersiz yaptiran Prof. Dr. Ergun, bu egzersizleri sinava hazirlanirken uygulayabileceklerini söyledi.

Sunuculugunu SANKO Üniversitesi SBF Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1’inci sinif ögrencisi Ece Nida Kabakci’nin yaptigi etkinlige SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yildirim, egitimciler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA