Uluslararasi Adalet Divani'nda 'Israil'in Filistin'deki Eylemlerinin Hukuki Sonuçlarina' Iliskin Durusmalar Basladi

Uluslararasi Adalet Divani’nda, Israil’in isgal ettigi Filistin topraklarindaki politikalari ve uygulamalarinin hukuki sonuçlarina iliskin durusmalar basladi.

Israil’in Filistin’de isledigi suçlar uluslararasi yargida ele aliniyor. Uluslararasi Adalet Divani’nda (UAD), “Israil’in Dogu Kudüs dahil isgal ettigi Filistin topraklarindaki politika ve uygulamalarinin hukuki sonuçlarina iliskin danisma görüsü” durusmalari basladi.

Hollanda’nin Lahey kentindeki Baris Sarayi’nda 19-26 Subat tarihleri arasinda düzenlenecek kamuya açik oturumlarda bugün Filistinli temsilciler beyanda bulunacak.

Alti gün boyunca 52 ülke ve 3 uluslararasi kurulusun sözlü beyanda bulunacagi durusmalara, görüslerini yazili olarak ileten Israil katilmayacak. Türkiye’nin 26 Subat’ta beyan verecegi mahkemede temsilciler 30’ar dakika sunum yapacak. Adalet Divani’nin durusmalarin sonunda verecegi görüsün yasal olarak baglayici bulunmayacak ancak hukuki ve ahlaki açidan Israil üzerindeki baskiyi arttirmasi bekleniyor.

Danisma görüsünü BM Genel Kurulu talep etti

Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu, 17 Ocak 2023’te Uluslararasi Adalet Divani’ndan Filistinlilerin kendi gelecegini tayin etme hakkinin Israil tarafindan sürekli ihlal edilmesinin tüm devletler ve BM açisindan hukuki sonuçlarina iliskin tavsiye niteliginde görüs talep etmisti.

Güney Afrika da geçtigimiz ay 1948 Soykirim Sözlesmesi’ni Gazze’de ihlal ettigi suçlamasiyla Israil’e karsi soykirim davasi açmisti. UAD, Israil’in Gazze’deki soykirimi önlemek için mümkün olan tüm tedbirleri almasina hükmetmisti.

BM Genel Kurulu, 2004’te de UAD’dan isgal altindaki Filistin topraklariyla ilgili görüs talep etmisti. Uluslararasi Adalet Divani, BM’nin talebinin ardindan Israil’in Bati Seria’nin çevresine ördügü ayrim duvarinin uluslararasi hukuku ihlal ettigine ve yikilmasi gerektigine yönelik görüs bildirmisti.
Kaynak: İHA