Ülker'den Robot Projesi

Üretimden insan kaynaklarina, performans yönetiminden satisa kadar dijitallesme ve teknoloji yatirimlarina hiz veren Türkiye’nin gida sirketi Ülker, Gebze Fabrikasi’nda 20 otonom mobil robotu devreye aldi. Ham madde ve ambalaj basta olmak üzere 2 bin 600 çesit malzemeyi tasiyabilen robotlar, fabrikada üretim verimliligini ve maliyet avantajini artiracak.

Ülker'den Robot Projesi
Is süreçlerinin her asamasinda dijitallesme ve teknolojiyi etkin bir sekilde kullanan Ülker, Gebze Fabrikasi’nda yeni bir teknoloji yatirimina imza atti. Ülker Gebze Fabrikasi’nin alt yapisina uygun olarak gelistirilen 20 otonom mobil robot (AMR - Autonomous Mobile Robots) fabrika içinde ham madde ve malzeme tedariki için çalismaya basladi.

Fabrika genelinde 2 bin 600 çesit malzemeyi tasiyabilen robotlar, tesis operatörü tarafindan sisteme girilen talep üzerine çalismaya basliyor. Sisteme düsen talebin onaylanmasiyla harekete geçen robotlar malzemeyi depodan alarak, belirtilen noktaya teslimat yapmak için yola çikiyor. Alti asansör ve otuz iki kapiyla haberlesebilen robotlarin her biri günde 150 sefer, 53 km yol yapabiliyor, fabrikanin hamur hane, firin ve ambalaj katinda 2 kilometrelik güzergahta hareket edebiliyor. Asansörü çagirip yüklemeyi yapan robotlar görevini tamamladiktan sonra güzergâhi üzerinde baska görevi varsa onu da yapiyor veya yeni talebi beklemek üzere sarj istasyonuna dönüyor.

"Operasyonel mükemmelligi gelistirmek için teknolojiye yatirim yapiyoruz"

Dijitallesme ve teknolojiyi islerinin her asamasinda etkin sekilde kullanmaya devam ettiklerini belirten Ülker CEO’su Mete Buyurgan, “Geçtigimiz günlerde Gebze fabrikamizda Arçelik ve SK Robotik is birligiyle bize özel gelistirilen 20 otonom mobil robotu devreye aldik. Robotlarla verimlilik, süreçlerin sadelesmesi, hizlanmasi, maliyet kontrolü ve sürdürülebilirlik adina da önemli bir gelismeye imza attik. Önümüzdeki dönemde de benzer teknolojileri üretim alt yapimiza entegre etmeye devam ederek, Ülker’de operasyonel mükemmellik hedefimiz dogrultusunda yatirimlarimizi sürdürecegiz. Dijital teknolojilerin hizla ilerlemesi, dijital dönüsümü is dünyasinin gündeminde sürekli üst siralarda tutuyor. Yapay zeka, otomasyon, büyük veri analitigi ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler ön plana çikiyor. Ayrica IoT ve Endüstri 4.0 basta olmak üzere teknolojiyi yakindan takip ediyoruz. Tedarik zinciri süreçlerini uçtan uca, tüketici davranis ve trendlerini yakindan izliyoruz. IoT (nesnelerin interneti) sistemiyle Gebze fabrikamizda üretim makinelerinde bulunan PLC cihazlari ve sensör araciligiyla üretim süreçlerini anlik izliyor, gerekli aksiyonlari aliyoruz. Dijitallesme projelerimize bundan sonra da hiz vererek devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA