Prof. Dr. Ilhan Altinok Açiklamasi 'Hamsi Gazi Denilen Bir Gaz Yoktur'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ilhan Altinok, Rusya’nin Soçi sehri açiklarinda bir balikçi teknesinde hayatini 3 Türk balikçinin hamsi gazindan zehirlendigi iddialarina açiklik getirdi. “Hamsi gazi denilen bir gaz yoktur” diyen Altinok, “Otopsi sonucunu beklemek gerekir. Hamsi gazi denen bir gaz yoktur. O gazlar hamsiye özgü de degildir. Bütün baliklar ve canlilar olsun çürümeye basladiklari zaman anoromik ortamda bakterilerin salgilamasi ve proteinlerin parçalanmasina bagli olarak olusan gazlar vardir” dedi.

Prof. Dr. Ilhan Altinok Açiklamasi 'Hamsi Gazi Denilen Bir Gaz Yoktur'
Ordu’nun Ünye Limani’ndan 2023 yili Aralik ayinda ayrilan ’Eminogullari 4’ isimli balikçi teknesi, balik unu ve yagi fabrikalarina hamsi avlamak için Rusya’nin Soçi açiklarina gitti. Sariyer-Rumeli Feneri’ne bagli Eminogullari 4 balikçi teknesindeki 5 mürettebat, yem olarak depolanan hamsilerin bulundugu teknenin ambar kisminda temizlik için çalistiklari esnada hamsi gazindan zehirlendikleri iddia edildi. Hayatini kaybedenlerin 3 balikçinin cenazeleri memleketlerine gönderilirken, olayla ilgili inceleme baslatildi.

Konuyla ilgili iddialara açiklik getiren KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ilhan Altinok, hamsi gazi denilen bir gazin olmadigini söyledi.

Olayin farkli sebepleri olabilecegini vurgulayan Altinok, “Hamsi gazi denilen bir gaz yoktur. Olayin farkli sebepleri olabilir. Birinci sebebi eger uygun olmayan sartlarda herhangi bir baligi stoklarsaniz o ambarda büyük ihtimal sicaktir orasi sogutma yoktur uzun süreli depolamaya basladiginiz zaman bunlar çürümeye baslar. Çürüdükten sonra çesitli gazlar salarlar ve onlarin basinda metan geliyor. Bunlar insanlar için toksiktir. Ikinci sebebi eger sogutucu kullaniyorlarsa sogutucu kaynakli gaz kaçagi olabilir. O da zehirlemis olabilir. Üçüncü sebebi de etken henüz belli degil yedikleri bir seyden zehirlenmis olabilirler. Dolayisiyla tam otopsi yapilmadan bunun sebebi budur demek çok zor. O yüzden otopsi sonucunu beklemek gerekir. Hamsi gazi denen bir gaz yoktur. O gazlar hamsiye özgü de degildir. Bütün baliklar ve canlilar olsun çürümeye basladiklari zaman anoromik ortamda bakterilerin salgilamasi ve proteinlerin parçalanmasina bagli olarak olusan gazlar vardir. Kokmaya baslayan bir balik yenmez” seklinde konustu.



“Öncelikli stoklama, depolama isine dikkat edilmesi gerekiyor”

“Böyle bir olayi ilk defa duydum” diyen Altinok, “Belki daha önce yasanmis haberleri duyulmamis olabilir. Fakat bunun sebebi uygun olmayan sartlarla uzun süreli baliklari sakladiginiz zaman mesela denize açiliyorlar karaya getirmiyorlar. Orada uzun süreli kaldigi zaman çürümeye baslar. Bu tür olaylardan veya bu tür sorunlarla karsilasmamak öncelikli stoklama, depolama isine dikkat edilmesi gerekiyor. Ister fabrikaya getirin, ister insan tüketimi için sunun her hâlükârda uygun sartlarda depolanmasi gerekir ki gida güvenligi ön planda tutulmasi gerekiyor. Bozulmus hamsi veya baska baligin un veya yem olarak kullanilmasi sakincalidir. Onlar içinde bir risk olusturacaktir” ifadelerini kullandi.

Ahmet Mutlu: “Bu çok ilginç"

Dogu Karadeniz Balikçi Kooperatifleri Birligi Baskani Ahmet Mutlu ise yaptigi açiklamada, “Aldigimiz bilgi metan gazindan zehirlendigi yönde. Fabrika havuzunda ya da özellikle teknenin ambarlarinda uzun süre kapali kalan hamsinin ya da baligin ürettigi metan gazindan dolayi üç arkadasimiz vefat etti ailelerine bassagligi diliyorum. 2-3 kisi de yarali arkadasimiz var üzücü bir olay maalesef bu tür olaylar denizde de olsa karada da olsa yasaniyor. Daha önce de bir fabrikanin toplanma havuzunda 1 kisi vefat ettigini duymustum. Geçen sene Samsun ve Sinop’ta bir arkadasimiz vefat etmisti bir arkadasimiz yaralanmisti. Bu çok ilginç bir sey uzun süreli kaldigi zaman kapagin açilip kapanmasi nasil bir temas olmussa çok çabuk gelistigini söylüyor arkadaslar. Bunun için ne yapilabilir bunun bilimsel olarak açiklanmasi lazim. Bizim bilimsel yönde bir degerlendirme yapamayiz. Çok çabuk gelisen bir olay" diye konustu.

Kaynak: İHA