Konya'da Mesleki Egitim Seferberligi Ilan Edildi

Konya’da mesleki egitim farkindaligini artirmak ve gençleri mesleki egitime kazandirmak amaciyla ‘Mesleki Egitim Seferberligi’ ilan edildi.

Konya'da Mesleki Egitim Seferberligi Ilan Edildi
Mesleki Egitim Seferberligi kapsaminda, Konya Valiligi, Konya Büyüksehir Belediyesi, Konya Il Milli Egitim Müdürlügü, Konya Sanayi Odasi (KSO) ve Konya Organize Sanayi Bölgesi arasinda “Konya Mesleki Egitimi Tanitma ve Yönlendirme Is birligi Protokolü” imzalandi. Protokol ile Konya’daki ortaokul son sinif ögrencilerine mesleki egitim tanitilacak. Bu ögrencilere, lise tercihlerini yaparken Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar gezdirilecek. Böylece gençler üretimi yerinde tanimis olacak. Konya Sanayi Odasi’nda gerçeklestirilen protokol imza törenine, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Uzbas, Konya Il Milli Egitim Müdürü Murat Yigit, Konya Sanayi Odasi Baskani Mustafa Büyükegen ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Baskani Memis Kütükcü katildi.



Vali Özkan’dan hayat boyu ögrenme vurgusu

Imza töreninde konusan Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Mesleki Egitimi Tanitma ve Yönlendirme Is birligi Protokolü’nün Konya için önemine degindi. Sanayicilerin ve Konya Sanayi Odasi’nin bu protokole destek vermesinin çok önemli oldugunu ifade eden Vali Özkan, “Bu faaliyet ayni zamanda bütün insanlarimizin katkisini ve katilimini gerektiriyor. Ilgili taraflarin burada olmasi önemli. Piyasada arzu edilen nitelikli is gücü ihtiyaçlarina duyarli bir egitim sisteminin insa edilmesi ve icra edilmesi, kalkinmamiz açisindan çok ehemmiyet arz ediyor. Sanayicilerimiz bu konuda duyarli. Konya Sanayi Odamiz, Konya Organize Sanayi Bölgemiz, Büyüksehir Belediyemiz ve Milli Egitim Müdürlügümüz is birligi yaparak çok güzel bir protokol hazirladi” diye konustu.

Konusmasinda hayat boyu ögrenmenin de önemine deginen Vali Özkan, “Hayat boyu egitim dediginiz zaman tüm zamanlari, mekanlari kapsayan bir özele vurgu yapmak gerekiyor. Hayat boyu egitimde her sektörde oldugu gibi, hayatin her alanina dokunan egitim faaliyetini insa etmek, hayatin içinde her sektörün temsilcilerinin de, her sektörün is birligini de gerektiriyor. Baska türlü gelismemizi tam olarak tahakkuk ettiremeyiz. Dünyadaki rekabet gücümüzü artirmamiz hem insanlarimizin ihtiyaci hem sektörlerimizin ihtiyacini giderecek egitimin mahiyet arz etmesi önemli” dedi.



"Mesleki egitime eski itibarini kazandirmak zorundayiz"

Imza töreninde konusan KSO Baskani Mustafa Büyükegen ise, Konya’nin Türkiye’nin güçlü sanayi sehirlerinden biri oldugunu makine, otomotiv, gida, savunma sanayi, ayakkabi gibi pek çok sektörde öncü firmalarin bulundugunu söyledi.

Konya’nin sanayilesme sürecinde mesleki egitimin hayati öneme sahip oldugunu aktaran Büyükegen, “Sehrimizin sanayilesme sürecinde, mesleki egitim hayati öneme sahip, olmazsa olmazimiz. Tüm zorluklara ragmen yatirim istahini koruyan, üretimde, istihdamda ve ihracatta rekorlar kiran Konya sanayisinin bugün en büyük sorunu insan kaynagi sorunu. Bu sadece Konya’nin degil, tüm Türkiye’nin sorunu. Birçok sanayicimizin vasifli ya da vasifsiz çalisan bulamadigi için yeni yatirimlar yapmaktan vazgeçtigini, hatta mevcut fabrikasinda bile tam kapasite ile çalisamadigini biliyoruz. Dolayisiyla devlet-millet el ele vererek, memleket meselesi haline gelen insan kaynagi problemini, mesleki egitimin problemlerini en öncelikli gündem yapmak ve çözümler üretmek zorundayiz” seklinde konustu.

Imzalari atilan proje ile Konya’da mesleki egitim seferberligi ilan ettiklerini vurgulayan Baskan Büyükegen, “Ülkenin gelecegini insa eden gençler yetistirmeliyiz. Bunun yolu da mesleki egitime eski itibarini yeniden kazandirmaktan ve gençlerimizi meslek liselerine yönlendirmekten geçiyor. Bu proje ile Konya’da mesleki egitim seferberligi ilan etmis oluyoruz. Gençlerimizi, ailelerimizi, sanayicilerimizi, ögretmenlerimizi ve konunun tüm taraflarini bu seferberlige destek olmaya, Türkiye’nin gelecegini birlikte insa etmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandi.

"Konya OSB, mesleki egitim kampüsü haline geldi"

Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) Baskani Memis Kütükcü de, ülke genelindeki tüm sanayicilerin en öncelikli sorunlarinin insan kaynagi problemi oldugunu dile getirdi. Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak mesleki egitime çok ciddi yatirimlar yaptiklarini, bölgeyi bir mesleki egitim kampüsü haline getirdiklerini söyleyen Kütükcü, “Konya OSB olarak, mesleki egitim alt yapisina son 10 yilda yaklasik 380 milyon liralik yatirim yaptik. Bölgemizi adeta bir mesleki egitim kampüsü haline getirdik. Bölgemizdeki Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, egitim kalitesi ile ülkemizin gözde meslek liseleri arasinda yer aliyor. Okulumuz gerek atölye binalari ve teknik ekipmanlari ile, gerekse spor kompleksleri, sosyal alanlari, ücretsiz yurt ve ögle yemegi gibi imkanlari ile en çok tercih edilen meslek liseleri arasinda. Ayrica mesleki egitim merkezimiz, kresimiz, bu yil bina insaatina basladigimiz ve önümüzdeki yil tamamlamayi planladigimiz meslek yüksek okulumuzla sanayicilerimizin ihtiyaç duydugu insan kaynagini yetistirmek için azami gayret gösteriyoruz. Mesleki Egitimi Tanitma ve Yönlendirme Is birligi Protokolü de, mesleki egitim açisindan sehrimizde yeni bir baslangiç olacak. Bu projenin mesleki egitim ile üretim hayatimiz arasinda saglam bir köprü olacagina yürekten inaniyorum” diye konustu.

Kütükcü, Konya OSB olarak kapilarinin gençlere sonuna kadar açik oldugu mesajini da vererek, “Gençlerimizi mesleki egitime özendirmek, üretime eli degen gençler yetistirmek amaciyla baslattigimiz bu proje kapsaminda, ortaokul son sinif ögrencilerimiz Konya Organize Sanayi Bölgemizdeki fabrikalari yerinde görecekler. Biz bu konuya ara elaman olarak bakmiyoruz, aranan eleman olarak bakiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Konya sanayisini daha ileriye, bugünün ögrencileri tasiyacak"

Konya Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Uzbas ise, Büyüksehir Belediyesi’nin egitime ve mesleki egitime verdigi destekler hakkinda bilgiler verdi. Imzalanan protokol ile Konya sanayisinin daha ileriye gidecegini aktaran Uzbas, “Konyamiz, sanayi, tarim ve turizm sehri. Sanayimizin bugünlerini biz destekliyoruz ama ilerlemesini bugünün ögrencileri, gelecegin sanayicileri olan gençlerimiz saglayacak. Vizyoner bir egitim ile bunu saglamaya çalisacagiz. Büyüksehir Belediyesi olarak, Bilgehaneler, Bilim Merkezi, Kapsül Platformu gibi birçok birim ile destek olmaktayiz. Mesleki egitim alaninda da belediye olarak mesleki egitim programina kayitli 21 bin 400 civarinda ögrencimize, 6 milyon 500 bin TL egitim destegi sagladik. Insallah bunu da devam ettirecegiz. Bundaki amacimiz, sanayimizin ileride bundan daha iyi yerlere gelmesini saglamak, ögrencilerimizi en dogru sekilde yönlendirmek. Bu protokolde de üzerimize düseni yapacagiz” diye konustu.



Ögrenciler, sanayinin geldigi seviyeyi yakindan görecekler

Son olarak konusan Konya Il Milli Egitim Müdürü Murat Yigit de, ögrencilerin protokol ile Konya sanayisindeki teknolojik gelismeleri daha yakindan göreceklerini ifade etti.

Yigit, “Yenilikçi, girisimci, üretken ve yetismis insan gücü ancak bugünün teknolojik imkanlari ile desteklenen mesleki egitim ile mümkündür. Konya Mesleki Egitimi Tanitma ve Yönlendirme Is birligi Protokolü ile orta okul son sinif ögrencilerimizin lise tercihi yaparken, ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurmalari, meslek liselerine bu noktada yaklasmalarina katki sunacaktir. Konya gibi büyük bir sanayi sehrindeki üretim tesislerine yapilacak ziyaretler ile ögrencilerimiz, ülkemizin ve ilimizin sanayi üretim tesislerinde geldikleri seviyeyi görecek, alani daha yakindan taniyacaklardir. Konya egitimin her asamasinda oldugu gibi, mesleki egitim noktasinda da ülkemizin örnek bir sehri olarak, bu is birligini hayata geçirmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA