KBB Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Tedavi Edilmeyen Alerji, Okul Basarisini Olumsuz Etkileyebilir'

Özellikle kis aylarinda çocukluk çagi hastaliklari arasinda üst solunum yolu enfeksiyonlarinin sik görüldügünü belirten Kulak, Burun, Bogaz (KBB) Uzm. Opr. Dr. Yunus Karadavut, "Çocuklar yilda ortalama 3-8, eriskinler ise 2-5 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Kis aylarinda belirgin bir artis gösteren, viral ya da bakteriyel kökenli olabilen bu hastaliklarin tedavisinde nedenin çok iyi belirlenmesi gerekir” dedi.

KBB Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Tedavi Edilmeyen Alerji, Okul Basarisini Olumsuz Etkileyebilir'
Liv Hospital Samsun KBB Uzm. Opr. Dr. Yunus Karadavut, çocuklarda alerji ve üst solunum yolu hastaliklari hakkinda uyarilarda bulundu.

"Süt çocuklarinda daha sik rastlaniyor"

Çocuklarin yilda genellikle ortalama 3-8, eriskinlerin ise 2-5 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilecegini söyleyen Opr. Dr. Karadavut, “Kres, okul ve 2 yasa kadar olan süt çocuklugu dönemlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlari (ÜSYE) ile daha sik karsilasilmaktadir. Bazi çocuklarda sik hastalanmaya zemin hazirlayan bazi faktörler olabilir. Bunlardan baslicalari bagisiklik sisteminin tam gelismemis olmasi, uygunsuz çevresel etkenler (kalabalik ev ortami, evde sigaraya maruziyet), uygunsuz saglik ve beslenme sartlari, kres-yuva ve okul ortaminda hasta çocuklar ile sik temas, okul çaginda kardese sahip olma, alerjik hastaliklar, üst ve alt solunum yollarinin anatomik kusurlari ve gastroözofageal reflü olabilmektedir” diye konustu.



"Astim ve alerjik rinit sik görülebilir"

Enfeksiyonlara yatkinlik olusturan alerjik hastaliklara da dikkat çeken Dr. Karadavut, “Astim ve alerjik rinit, çocukluk döneminde sik görülen solunum yolu alerjik hastaliklaridir. Alerjik hastaligi olanlarda, enfeksiyon ve alerji arasindaki iliski arastirilmistir. Bu çalismalarda alerjik kisilerde hem dogal immün (bagisiklik) sistemde hem de sonradan olusan edinsel immün sistemde olusan pek çok immünolojik anormallik ve fonksiyon bozuklugunun oldugu gösterilmistir” seklinde konustu.



"Üst solunum yolu enfeksiyonlarina dikkat edilmesi"

Alerjik rinitin bulgularina dikkat çeken Dr. Karadavut, sunlari söyledi:

"Alerjik rinit; tekrarlayan burun akintisi, tikaniklik, geniz akintisi, hapsirik, burunda kasinti semptomlari ile karakterize bir hastaliktir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarina benzer bulgular olabilir. Bu iki durum birbirine karisabilir ve bu hastalara siklikla antibiyotik tedavileri verilebilmektedir. Alerjik rinit ve astim hastaligi olan çocuklar, solunum yolu enfeksiyonlarina daha yatkindirlar. Alerjik hastaligi olan çocuklarda nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlari daha uzun sürmekte ve daha ciddi seyredebilmektedir. Saglikli kisilerde üst solunum yolu enfeksiyonlari, herhangi bir komplikasyona neden olmadan iyilesebilirken, alerjik rinit ve astim gibi hastaligi olan çocuklarda bazi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bakteriyel pnömoni (zatürre), dehidratasyon (vücudun susuz kalmasi), sinüs hastaliklari, orta kulak enfeksiyonlari, tonsillit (bademcik iltihabi) ve astim gibi var olan hastaliklarda kötülesme gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir."

"Gereksiz antibiyotik kullanmayin"

Dr. Karadavut, “Çocuklarda bu tür problemler, siklikla gereksiz antibiyotik kullanimi, okul devamsizligi, çocugun okul basarisinda düsme, dikkat daginikligi ve ebeveynlerde de is gücü kaybi gibi durumlara neden olmaktadir. Sik üst solunum yolu hastaligi (ÜSYE) ve alerji öyküsü olan çocuklarda, bagisiklik sisteminin degerlendirilmesi açisindan çocuk hastaliklari ve allerji-immunoloji uzmanlarinin da görüsü alinmalidir. Üst solunum yolunda görülebilecek anatomik problemler açisindan (geniz eti, bademcik, kulak ve burun ile ilgili yapisal problemler gibi) da mutlaka bir Kulak Burun Bogaz (KBB) hastaliklari uzmani tarafindan degerlendirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA