GÜR Sinifi Denizaltilar Milli Ve Modern Sistemlerle Donatilacak

Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterinde yer alan, Gür Sinifi Denizaltilarin Yari Ömür Modernizasyon faaliyetlerinde, sistem tedarik ve platform entegrasyonu sorumlulugu STM tarafindan üstlenildi. Gür Sinifi Denizaltilarda kritik öneme sahip; seyir, makine ve muhabere sistemleri milli ve modern imkanlarla modernize edilerek denizaltilarin ömrü uzatilacak.

GÜR Sinifi Denizaltilar Milli Ve Modern Sistemlerle Donatilacak
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) öncülügünde, Türkiye’nin savunma sanayii ve milli teknoloji hamlesinde önemli bir rol üstlenen STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AS, Türk Silahli Kuvvetlerinin en önemli unsurlarindan denizaltilarin modernizasyon faaliyetlerinde kritik görevler almaya devam ediyor.

Gür Sinifinda seyir, makine ve muhabere sistemleri modernize edilecek

Denizalti Filosu Komutanliginin Mavi Vatan’daki bel kemigi; Preveze ve Gür Sinifi denizaltilarda önemli bir kilometre tasina imza atildi. Türk Donanmasi’nin envanterinde yer alan, Preveze Sinifi Denizalti Yari ömür Modernizasyonu Projesi içerigine Gür Sinifi Denizalti Yari Ömür Modernizasyonu faaliyetlerini de ekleyen Sözlesme Degisikligi STM-ASELSAN-ASFAT-HAVELSAN Is ortakligi (IO) ile SSB arasinda 17 Ocak tarihinde imzalandi.

Sözlesme ile ilk asamada, Is Ortakligi tarafindan Gür Sinifi Denizaltilarin kritik bazi seyir, makine ve muhabere sistemlerinin modernize edilmesi hedefleniyor. STM’nin sistem tedarik ve platform entegrasyonu sorumlulugunu üstlendigi projenin 6 yilda tamamlanmasi planlaniyor.

Denizaltilara Milli Savas Yönetim Sistemi Platform Entegrasyonu STM’ye emanet

Preveze-YÖM projesi ile çerçevesi çizilen tedarik ve entegrasyon islemlerinin yani sira TÜBITAK BILGEM tarafindan gelistirilen Milli Üretim Entegre Savas Yönetim Sistemi (MÜREN) ile ADVENT MÜREN Savas Yönetim Sistemlerinin PREVEZE ve GÜR Sinifi Denizaltilara, platform entegrasyonu faaliyetleri de STM sorumlulugunda yürütülüyor. Türk Deniz Kuvvetlerinde 2004 yilindan itibaren göreve baslayan 4 adet Gür Sinifi Denizalti bulunuyor.

Preveze Sinifi Denizalti yari ömür modernizasyonu

SSB tarafindan 2019 yilinda baslatilan, Preveze Sinifi Denizalti Yari Ömür Modernizasyonu’nda, ilk denizalti TCG PREVEZE’de bugüne kadar STM tarafindan tedarik edilen ve platform entegrasyonu tamamlanan Atalet Seyir Sistemi, CTD Problar, Sogutulmus Su Sistemi ve Statik Inverterlerin kabul faaliyetleri 2023 yilinda tamamlandi ve proje kapsaminda modernizasyon faaliyetleri basariyla devam ediyor.

Preveze Sinifi Denizalti Yari Ömür Modernizasyonu Projesi; Deniz Kuvvetleri Komutanligi’nin envanterinde bulunan TCG Preveze (S-353), TCG Sakarya (S-354), TCG 18 Mart (S-355) ve TCG Anafartalar (S-356) denizaltilarinin modernizasyonunu kapsiyor. STM’nin pilot ortak görevini yürüttügü projede; 9 adet sistemin tedarik faaliyetleri ve Proje kapsaminda tedarik edilen sistemlerin tamaminin platform entegrasyonu sorumlulugu STM tarafindan yürütülüyor.

STM Denizalti Projeleri

STM, Türk Donanmasi ile dost ve kardes ülke donanmalarinin su üstü ve denizalti platformlarinin, daha etkin görevler yapmasi için tasarim, insa ve modernizasyon faaliyetleri kapsaminda, ihtiyaca özel özgün ve esnek mühendislik çözümleri üretiyor.

Türk Donanmasinin denizalti modernizasyon ve insa projelerinde önemli görevler üstlenen STM, ana yüklenicisi oldugu 2 adet AY Sinifi Denizalti’nin Modernizasyonunu 2015 yilinda basari ile tamamladi. Halen 4 adet Preveze Sinifi Denizalti’nin modernizasyonunda pilot ortak olarak sistem tedarik ve platform entegrasyonu faaliyetlerini sürdüren STM, Pakistan’in sahip oldugu Fransiz yapimi Agosta 90B Khalid Sinifi denizaltilarin modernizasyonunda da 2016 yilindan beri ana yüklenici olarak görev yapiyor. Agosta 90B Modernizasyon projesinde ilk iki denizaltiyi teslim eden STM, üçüncü denizaltinin modernizasyon çalismalarini Pakistan’da sürdürüyor.

STM, havadan bagimsizli tahrik sistemi (AIP) ile donatilan Yeni Tip Denizalti (Reis Sinifi) Insa Projesi’nde de önemli görevler üstleniyor. Türk Donanmasi’nin son modern denizalti platformu olan “Reis” Sinifi denizaltilarda tasarim, mühendislik ve sistem entegrasyon faaliyetlerini basariyla yürüten STM, dünyada sayili ülkelerin üretimini yapabildigi, denizalti torpido kovanlarinin, (ana silahlarin) yer aldigi bas kisim “Section 50”yi yerlilestirerek, Proje kapsaminda tüm teslimatlari gerçeklestirdi.

Diger taraftan STM mühendisleri tarafindan ve milli imkânlarla dizayn edilen küçük boyutlu STM500 denizaltisinin mukavim tekne test üretimi de Haziran 2022 itibariyle basladi.

STM ayrica, insansiz otonom sualti araci gelistirmek için Ar-Ge faaliyetlerini devam ediyor.
Kaynak: İHA