Edirne Meriç Nehri'nde Milyonluk Çökme Açiklamasi 625 Beton Mikseri Doldurmustu, Enkaz Oldu

Edirne’de Meriç Nehri üzerine elektrik üretimi için kurulan "Arsimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"nde yanlis mühendislik yapimi sonucu meydana gelen beton ayak kismi ve table çökmesinde yaklasik degeri 12 milyon lira olan beton ve 17 milyon lira olan lastik savak hasar görerek kullanilamaz hale geldi. Ayrica, milyon lira degerinde olan yine insaat zemini için yapilan demir, isçilik ve is makinelerinin yakit masraflari da bosa gitmis oldu.

Edirne Meriç Nehri'nde Milyonluk Çökme Açiklamasi 625 Beton Mikseri Doldurmustu, Enkaz Oldu
Edirne Meriç Nehri üzerinde yapilan "Arsimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali"nde yasanan beton çökmeden dolayi büyük kamu zarari yasandi. Edirne’de sehir merkezinden geçen Meriç Nehri üzerinde elektrik üretmek için yapilan santralde yasanan çökmeden dolayi milyon liralik beton, demir, lastik savak ve aylarca yapilan isçilik masraflari da çöp oldu.

Iddiaya göre, 625 beton mikserinin doldurdugu ve yaklasik 70 bin 500 metreküp olan beton insaat zemini çöktü. 12 milyon Türk lirasi degerinde ve 625 beton mikser kamyonlariyla tasinan lastik savak tablesinin çökmesi nedeniyle yasanan büyük hasar onarilmaya çalisiliyor. Islerine son verilen mühendislerin yerine Çevre Koruma Vakfi personeli ile yapilacak Meriç Nehri zeminine Fore Kazik Sistemi ile sikilastirma çalismalari ile hasar onarilmaya çalisiliyor.

Lastik Savakli Arsimet Burgulu Hidroelektrik Santrali tesisinde test için su tutulurken ve elektrik üretimi çalismalari baslatilirken çökmenin yasandigi ögrenildi.

Ayrica, ilk insaat asamasinda ihaleyi alan firmanin yaptigi projenin yarida kalan kismini biraktigi ve isin devaminin Edirne Valiligi bünyesinde Çevre Koruma Vakfi imkânlariyla sürdürüldügü biliniyor.

Yanlis proje iddiasi

Konuyla ilgili açiklama yapan Devlet Su Isleri (DSI) Emekli Bölge Müdür Yardimcisi, Yüksek Mühendis Hüseyin Erkin, projenin konuslanmis yeri Meriç Nehri hidroligi yönünden ve bölgenin kendi jeolojik yapisi açisi itibariyle yanlis oldugunu belirtti.

Trakya Üniversitesi Dogal Afet Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Musa Uludag ise Lastik Savakli Arsimet Burgulu Hidroelektrik Santrali’nin akarsu üzerindeki dinamiklere uygun olmadigini dile getrdi.

“Bu Edirne için bir kâbus durumunda”

27 yil boyunca DSI’de bölge müdür yardimciligi yapan Yüksek Mühendis Hüseyin Erkin, "Bu bir yil içinde bitirilebilecek bir projeyi. Projenin su an konuslanmis yeri Meriç Nehri hidroligi yönünden ve bölgenin kendi jeolojik yapisi açisi itibariyle çok büyük bir yanlislik var. Nehir’in yasal su yönetimi, su hukuku, isletilmesi ve hükmü kanun geregi DSI teskilatina aittir. Su isleri teskilatinin bu konuya hiç dâhil oldugunu ve herhangi bir açiklama yada tasarim kullandigini göremiyoruz. Edirne Valiligi Il Özel Idare bünyesinde Çevre Koruma Vakfi adiyla bir kurum içerisinde ihale ettirildigi ve onun ödemelerinin finans kaynaginin sagladigini biliyoruz. Meriç Nehri’nin genisligi 350 metre dolayisiyla nehrin genel rutubeti ve kumu en fazla toplanmasi uygun olan yerde burasi ve buraya bu düsünülmüs maalesef. Bunun nehrin yatagindan bertaraf edilmesi lazim. Bu sistem burada birikecek kirlilikten dolayi 1-2 yil içerisinde çalisamaz hale gelir yada verimi son derece düser. Rastgele bir sekilde düzensiz rejimi olan Meriç Nehri gibi bir yerde böyle bir santrali yapmak pek akil isi degil. Bu Edirne için bir kabus durumunda” dedi.



“Edirne için çok önemli bir proje konumunda su anda”

Emekli DSI Bölge Müdür Yardimcisi Yüksek Mühendis Erkin, "Bu proje güme gider diye düsünüyorum. Burayi kim kontrol ediyor bilmemiz gerekiyor. Çünkü projenin detayini da henüz bilmiyoruz. Burayi hangi mühendislik firmasi kontrol ediyor, DSI mi kontrol ediyor, kim kontrol ediyor bilmiyoruz. Edirne için çok önemli bir proje konumunda su anda. Bir taraftan da üzülüyorum yani DSI kurumumuzun bu sekilde böyle pasif sekilde görünmesi mutlaka bir sebebi vardir. Bunun DSI veya ilgililer tarafindan açiklanmasi lazim. En azindan bizim yetkimiz yok ama biz yetkimizi valilige, belediyeye veya baska bir kuruma verdik diyebilirler. Bundan sonra olabilecek birtakim iyi veya kötü olaylar DSI’ye fatura edilir. Ilgili kurum tarafindan bir an önce buraya çekin düzen verilip, eger bir yanlislik varsa bunun revize edilip ya da vazgeçilmesi gerekiyor” diye konustu.



“Lisansiz elektrik üretimine de aykiri su anda gözüküyor bu proje”

Erkin, "Zararin neresinden dönersen kardir. Bunun ivedilikle DSI tarafindan yeniden düzenlenmesi varsa bir yanlislik açiklanmasi gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka bu zararin DSI tarafindan açiklanmasi gerek. Projenin lisanli veya lisansiz olarak mutlaka DSI izni ile yapilmasi gerekiyor. Ayrica, burada üretilecek elektrik Çevre Koruma Vakfi bünyesinde mi bir yerlere verilecek yoksa valilik bünyesinde mi bir yerlere verilecek bunun da açiklanmasi gerekiyor. Eger hangi kurum bünyesinde üretilecekse Valilik mi, Il Özel Idare mi, belediye mi simdi bunlari da bilmiyoruz. Belki de vardir açiklanmiyor. Lisansiz elektrik üretimine de aykiri su anda gözüküyor bu proje. Bu proje 7 buçuk milyon Euro degerinde ihale ettirilmis. Burada biz dua ediyoruz ki herhangi bir taskin yasanmasin. Eger bir taskin yasanirsa o zaman her sey daha güzel bir sekilde ortaya çikacaktir” seklinde konustu.



“Bu Arsimet burgusu bu dinamiklere uygun degil”

Trakya Üniversitesi Dogal Afet Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Musa Uludag, "Arsimet burgusu diye tanimladigimiz nehir içerisinde elektrik üretimi tesisine gelmeden önce bir konuyu iyi vurgulamak lazim. Edirne ilinin Enez ilçesine olan Meriç Nehri kisminin tamami taskin ovasinda yer aliyor. Bunun en güzel örnegini de Lastik Savakli Arsimet Burgulu Hidroelektrik Santrali’nde daha hizmette açilmadan bir ayaginin çökmesiyle gördük. Çünkü akarsu yatak içerisinde akarken yatagin içerisini temizlediginiz zaman burgu sistemiyle dibini oyar. Oydugu zamanda bu yapiyi kullanilamaz hale getirdi. Bir akarsu üstüne yaptiginiz bir mühendislik çalismasi yaptiginiz yerin degil de daha yukari havzasinda veya daha asagi havzasinda farkli problemleri beraberinde getirir. Nehir üzerinde özellikle taskin ovalarinda yapilacak mühendislik çalismalari çok hassas ve akarsularin dinamiklerine uygun sekilde planlanmasi gerekiyor. Bu Arsimet burgusunun bu dinamiklere uygun oldugunu açikçasi ben düsünmüyorum" ifadelerine yer verdi.

Vatandaslardan Hüseyin Tekin, "Insaati görüyorum ama ne oldugunu bilmiyorum. Biz de anlamadik neden yikildigini" dedi.

Kaynak: İHA