DSI'den Manisa'ya 21 Yilda 187 Tesis

Manisa’nin Türk tariminin göz bebegi oldugunu belirten Tarim ve Orman Bakanligi, Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yilda Sehzadeler kentinde 19.71 milyar liralik yatirim yaptiklarini belirterek, 187 tesisi vatandasin hizmetine sunduklarini söyledi.

DSI'den Manisa'ya 21 Yilda 187 Tesis
Manisa’yi Türk tarim sektörünün baskenti yapabilmek için 21 yil önce baslattiklari projelerin artik meyvelerini vermeye basladigini kaydeden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Son 21 yilda kent genelinde 19,71 milyar liralik yatirim yaptik. 187 tesisi vatandaslarimizin hizmetine sunduk. Bunlardan 47 tanesi sulama tesisi. 239 bin 830 dekar araziye can suyu verdik. Tarlardaki verimi ve ürün çesitliligini artirdik. Bölge ekonomisine yillik ortalama 1 milyar 232 bin 685 bin lira ek gelir sagladik. 9 sulama tesisimizin ise insa çalismalari devam ediyor” dedi.

Elverisli iklimi ve verimli topragi ile Manisa’nin özellikle ihraç edilen tarim ürünleri konusunda Türkiye’nin lokomotif kentlerinden biri olduguna dikkat çeken Balta, son 21 yilda sehzadeler kentinde 33 baraj, 11 gölet ve 14 yeralti depolama tesisi insa ettiklerini ifade ederek, bu depolama tesisleri sayesinde kent genelinde 574 milyon metreküp depolama hacmine ulastiklarini açikladi.

Manisa’nin su kaynaklarinin daha etkin degerlendirilebilmesi için çalismalarinin araliksiz devam ettigini belirten Balta, “6 baraj ve 2 gölette ise insaat çalismalarimiz hala devam ediyor” dedi.

Vatandasin can ve mal güvenligini tehdit eden taskin ve su baskini riskine karsi ise etkin bir mücadele politikasi yürüttüklerini ifade eden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yilda Manisa genelinde 77 “Taskin Koruma Tesisi” insa edildigini, bu tesisler sayesinde 77 yerlesim yeri ile 79 bin 722 dekar arazinin taskinlara karsi korundugunu açikladi.

Manisali üreticilerin tarlarindan daha çok verim alabilmesi amaciyla baslatilan Arazi Toplulastirma ve Tarla Içi Gelistirme Hizmetleri Projesi kapsaminda 2 projenin tamamlandigini kaydeden Balta, 122 bin 840 dekar arazide tescil islemlerinin tamamlandigini ve bu projelerden 3 yerlesim biriminin faydalanacagini kaydetti.

Manisa’da son 21 yilda 2 adet hidroelektrik insa ettiklerini hatirlatan DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Sehzadeler kentinin Türkiye’ye her yil 0.02 milyar kWh enerji sagladigini söyledi.

Mehmet Akif Balta, “Manisa’da kurulu 2 HES tesisimizin kurulu gücü 9.70 MW, yillik enerji üretimimiz ise 24.44 milyon kW/s“ dedi.

Çalismalarin devam edecegini vurgulayan Genel Müdür Balta, “Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü olarak hayata geçirdigimiz projeler hakkinda degerli Manisalilardan özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almis oldugumuz olumlu geri dönüsler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artiracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle ’Türkiye Yüzyili’ idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edecegiz” dedi.

Köklü kurumsal geçmisi 1914 yili ‘’Umur’u Nafia Müdüriyet-i Umumiyesi’’ne kadar uzanan DSI Genel Müdürlügünün Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdügünü ifade eden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "Bizler maziden atiye uzanan, tarihini ’Insani yasat ki devlet yasasin’ ilkesinin üzerine insa eden köklü bir gelenegin mensuplariyiz. 18 Aralik 1953 yilinda kurulan genel müdürlügümüz kuruldugu tarihten bu yana ’Su Vatandir’ anlayisiyla çalismalarini sürdürerek isletmeye aldigi baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi gelistirmistir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açilmis, yaklasik 2 milyon hektar alan taskinlardan korunmustur. Hizmete alinan içme suyu tesisleri ile yillik 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamini aziz milletimizden alan DSI dün oldugu gibi bundan sonrada hayata geçirecegi projeler ile Türkiye Yüzyilina damga vurmaya devam edecektir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA