Didim Kaymakami Kurucu, Tarihi Binadaki Restorasyonu Inceledi

Didim Kaymakami Can Kazim Kuruca, ilçen önemli tarihi eseri olan Apollon Tapinagi’nin yaninda bulunan tarihi binanin restorasyon çalismalarini yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldi.

Didim Kaymakami Kurucu, Tarihi Binadaki Restorasyonu Inceledi


Didim’de 2020 yili Aralik ayinda etkili olan siddetli yagislar nedeniyle bir kismi yikilan tarihi iki katli binanin restorasyonuna 3 yil sonra baslandi. 1924 yilinda Türkiye ile Yunanistan arasinda yapilan mübadelenin ardindan Didim’e yerlesen mübadil torunlarinin ev olarak kullandigi iki katli bina, daha sonra Apollon Tapinagi ile çevresinde arkeolojik kazi çalismalarini yürüten Alman kazi heyetinin deposu olarak kullanilmisti. Hisar Mahallesi’ndeki iki katli tarihi binanin geçtigimiz yillarda Milet Müze Müdürlügü’ne devredilirken, 100 yildan fazla geçmise sahip binanin duvari 2020 yilinda saganak yagisa dayanamayarak yikilmisti.

Kültür ve Turizm Bakanligina ait olan tarihi binanin, Bakanlik tarafindan Hazineye devredildigi ve binanin restoresi için Aydin Valiligi’ne bagli olarak Yatirim, Izleme ve Koordinasyon Baskanligi’na (YIKOP) devredilecegi bildirilmis ve yenileme sonrasinda binanin ihaleye çikmisti. Apollon Tapinagi’nin yaninda yer alan tarihi bina yapilan ihalenin ardindan Aydin Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi (YIKOB) tarafindan restorasyon çalismalarina baslandi. 3 yillik bir süreden sonra binada restorasyonun baslamasi mahalle sakinlerini de memnun etti.

Geçtigimiz yil Aralik ayinda baslayan restorasyon çalismalarini yerinde inceleyen Didim Kaymakami Can Kazim Kuruca çalismalari yerinde inceledi. Konuyla ilgili Didim Kaymakamligi’ndan yapilan açiklamada, "Ilçe Kaymakamimiz Can Kazim Kuruca, Apollon Tapinagi bölgesinde Aydin Valiligi tarafindan restorasyonu yaptirilan Knuckfuss Evi’nde incelemelerde bulundu. Tarihi yapiyi ziyaret eden Kaymakam Kuruca Knuckfuss Evi’nin restorasyonla ilgili yetkililerden bilgi aldi" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA