Denizli 2023 Yilinda 17,6 Milyon Dolar Degerinde Cam Ihracati Yapti

Türkiye’nin 2023 yilinda 1,2 milyar dolar olarak gerçeklesen cam ihracati Denizli özelinde ise 2023 yilinda 17,6 milyon dolar degerine ulasti.

Denizli 2023 Yilinda 17,6 Milyon Dolar Degerinde Cam Ihracati Yapti


Denizli’de cam ihracatinin 2023 yilinda 17,6 milyon dolar degerine ulasmasini degerlendiren Denizli Ihracatçilar Birligi (DENIB) Baskani Hüseyin Memisoglu, kentin 2023 yilinda 26 sektörden 185 ülkeye 3 bin farkli ürün grubundan ihracat gerçeklestirdigini ifade etti.

26 sektörden birinin de cam, çimento, seramik ve toprak ürünleri oldugunu dile getiren DENIB Baskani Memisoglu, “Ilgili sektörden 2023 yili ihracatimiz 21,5 milyon dolar. Bu rakamin yüzde 82’sini cam ürünleri olusturuyor. Cam günlük hayatimizin vazgeçilmez bir parçasi. Pencerelerde, mutfak esyalarinda, mobilyalarda, aynalarda, aksesuarlarda, aydinlatma sistemlerinde ve daha birçok alanda kullanilan cam, kimi zaman sanat eseri olarak da karsimiza çikiyor. Cam ürünleri; otomotiv, insaat, beyaz esya, gida, mesrubat, ilaç, kozmetik, turizm gibi birçok sektöre girdi sagliyor. Ilimizden de otomotiv endüstrisi basta olmak üzere dekoratif amaçli kullanilan cam ürünlerinden koruma araçlarinda kullanilan kursuna dayanikli camlara kadar her türlü üretim ve ihracat gerçeklestiriliyor” dedi.



“Dünyanin her bölgesine cam ihracati yapiyoruz”

Cam ihracatinin büyük bir kisminin Avrupa Birligi ülkelerine ihraç edildigini ancak dünyanin tüm ülkelerine ihracat gerçeklestirdiklerini ifade eden Baskan Memisoglu, “2023 yilinda 70 ülkeye cam ihracati yaptik. Almanya basta olmak üzere, Romanya, Ispanya, Italya ve Fransa cam ürünlerini gönderdigimiz ilk 5 ülke olarak siralaniyor. Tabi ki, kalitesinden ödün vermeden yüzde yüz geri dönüsümü saglanabilen, ayrica, sonsuz kez ikincil hammadde olarak tekrar üretime dahil edilebilmesi yönüyle tüm dünyanin gündeminde olan sürdürülebilirlik konusu için de uygun bir ürün olarak degerlendiriliyor” seklinde konustu.



“Camlarin büyük bir oranda yerli oldugunu söyleyebiliriz”

Hammaddesi kum olan camin üretim sürecinin mesakkatli oldugunu vurgulayan DENIB Baskani Memisoglu, “Kumun yani sira soda, dolomit ve kuvartz gibi maddeler de cam üretiminde kullaniliyor. Ülkemiz bu kaynaklar açisindan oldukça zengin. Bu nedenle, ülkemizde ve ilimizde üretilen camlarin büyük bir oranda yerli oldugunu söyleyebiliriz. Cam ürünleri sürekli genisleyen ürün yelpazesiyle, ayrica birçok sektöre girdi olmasi, ambalaj olarak çokça talep edilmesi gibi nedenlerle önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Gerçeklestirilen inovatif çalismalarin ve kaliteli üretim anlayisinin küresel rekabette bizleri ön plana çikaracagina inaniyorum. Sektör çesitliligimize, istihdamimiza, teknolojimize ve ihracatimiza sagladiklari katki için sektörde faaliyet gösteren tüm oyunculara tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA