Dahiliye Vaka Güncellemeleri Toplantisi

SANKO Üniversitesi Hastanesi Nefroloji ve Kardiyoloji bölümlerinin is birligi ile ‘‘Dahiliye Vaka Güncellemeleri” toplantisi düzenlendi.

Dahiliye Vaka Güncellemeleri Toplantisi
Shimall Otel’de Gaziantep’in yani sira, çevre illerden de alaninda uzman hekimlerin katildigi toplantida, dahiliye vakalarindaki güncel tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler paylasildi.

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali, Nefroloji Bölümünden Prof. Dr. Mehtap Akdogan, yaptigi konusmada, toplantiya ev sahipligi yapmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, “Ilk toplantida yanimizda oldugunuz için tesekkür ediyorum. Genç meslektaslarimizin zor vaka yönetimlerine yönelik talepleri dogrultusunda baslatmis oldugumuz toplantilari sürekli yapmayi planliyoruz” dedi.

Prof. Dr. Akdogan, konusmasinin ardindan “Iki Yetmezlikli Hasta (Böbrek-Kalp)” konulu sunum gerçeklestirdi.

Böbrek yetmezliginin hem akut hem de kronik formda ortaya çikabilecegine vurgu yapan Prof. Dr. Akdogan, “Akut böbrek yetmezligi sivi kaybi, ilaçlar gibi pek çok nedene bagli gelisebilir. Kronik böbrek yetmezligi ise genellikle uzun süreli hastaliklarin sonucu olarak ortaya çikar” ifadelerini kullandi.

Böbrek ve kalp yetmezligi için risk faktörlerinin, obezite, kalp kapak hastaliklari, sigara, diyabetes mellitus, koroner arter hastaligi, erkek cinsiyet, yetersiz fiziksel aktivite oldugunu belirten Prof. Dr. Akdogan, söyle devam etti:

“Iki yetmezlikli hastalarda, her iki organ sistemini etkileyen bu durumu yönetmek için multidisipliner yaklasim gereklidir. Tedavi genellikle ilaçlar, diyet degisiklikleri, diyaliz veya organ nakillerini içerebilir. Bu noktada, kardiyologlar ve nefrologlar arasindaki is birligi hayati önem tasir.”

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Mustafa Çetin ise “Klinik Pratikte Kalp Yetmezliginde Zor Olgularin Tedavi Yönetimi” konulu sunum yapti.

Prof. Dr. Çetin, kalp yetmezligini, “Kalbin yapisal veya fonksiyonel anormalligine bagli kanin vücuda pompalamasinda yetersizlik ve buna bagli kalp içi basinçlarin yükselmesi durumu” olarak tanimladi.

Çesitli semptom ve kesiflerden olusan klinik bir sendrom olan kalp yetmezliginin tek bir patolojik tani olmadigina dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, altta yatan nedenin çok önemli ve tedavinin buna bagli oldugunu kaydetti.

Akut kalp yetmezliginde (AKY) tedavi yönetimine deginen Prof. Dr. Çetin, su bilgileri paylasti:

“AKY’de hastane öncesi ilk degerlendirme ve tedavi, hastane içi hastanin klinik stabilizasyonunu saglama, komorbidite (ek hastalik) ve risk faktörlerinin tedavisi ile taburculuk ve uzun dönem tedavinin dogru bir sekilde planlanarak yönetilmesi gerekir. AKY’de durum ne olursa olsun, tedavideki amaç konjesyonun (Vücutta sivi birikimi) ve varsa hipoperfüzyonun (Vücuda yetersiz kan gönderilmesi) düzeltilmesi gerekir.”

Akut dekompanse kalp yetmezligi (ADKY), konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Çetin, ADKY’nin, sikayetlerle basvurularin yüzde 50-70’ini olusturan akut kalp yetmezliginin en yaygin sekli oldugunun altini çizdi.

Tedavide amaçlarinin tetikleyici faktörlerin belirlenmesi, vücutta biriken ödem ve fazla sivi birikiminin ve hayati organlara yeterli dolasim desteginin düzeltilmesi oldugunu anlatan Prof. Dr. Çetin, zor vakalarda basarili tedavi örnekleri sunumuyla konusmasini tamamladi.

25 Aralik Devlet Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Gizem Hacimustafaoglu Tekin, “Gaziantep’te görev yapan Dahiliye Uzmanlarinin bir araya gelerek özellikle zor vakalarda deneyim ve tecrübeleriyle rehber olan hocalardan fikir almasi ve dogru tedavinin uygulanmasi adina SANKO Üniversitesi Hastanesi tarafindan düzenlenen bu toplanti, ben ve genç meslektaslarim açisindan çok kiymetli” diye konustu.

Dr. Tekin, “Kalp Yetmezlikli Yönetimi Zor Iki Olgu” konulu takip ettigi iki hastasina yönelik sunumunda, bilgilerini aktardi.

Sunumlarin ardindan katilimcilarla vaka tartismalari ve sorular yanitlandi. Toplanti, ani fotografi çekiminin ardindan aksam yemegiyle sona erdi.
Kaynak: İHA