Çukurca Tahini Cografi Isaret Aldi

Hakkari’nin Çukurca Kaymakamligi ve Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi (DAKA) isbirligi ile basvurusu yapilan Çukurca tahini cografi isaret tescil süreci tamamlandi. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan yayinlanan 15 Subat 2024 tarihli ve 167 sayili Cografi Isaret ve Geleneksel Ürün Adi Bülteni’nde Çukurca tahini cografi isareti tescillendi.

Çukurca Tahini Cografi Isaret Aldi
Çukurca tahini, 2024 yili içerisinde Hakkâri adina tescil edilen ilk cografi isaretli ürün oldu. Böylece, 2017 yilinda tescil edilen Doleme, Dogaba, Kiris ve 2022 yilinda tescili alinan Yüksekova Çirek peynirine ek olarak 2023 yilinda Kade, Kepaye, Girara Huluga, Gulol, Hakkari kilimi ve Gayle Zengil ve 2024 yilinda Çukurca tahini ile birlikte Hakkari’ye ait toplam tescilli ürün sayisi 11’e ulasmis oldu.

Dogu Anadolu Kalkinma Ajansindan (DAKA) yapilan açiklamada, Çukurca tahininin Çukurca’da yetisen ve tas degirmende ögütülen susamlar kullanilarak üretilen bir tahin oldugu belirtilerek, “Susamlar mese odunu atesinde kavrulur, su ile dönen tas degirmende ögütülür. Bu sebeple tortu ve üst kisminda yag tabakasi olusmaz. Susamin kavurma süresi uzun oldugu için Çukurca tahini, kahverenginden koyu kahverengi tonlarindadir. Akiskan kivamlidir. Çukurca tahini, Çukurca ilçesinde uzun bir geçmise sahiptir. Cografi sinirin mutfak kültüründe önemli bir yeri vardir. Üretimi, özellikle susamlarin yetistirilmesi ve tahin üretimine hazirlanmasi bakimindan cografi sinira özgü nitelik tasir ve ustalik becerisi gerektirir. Bu sebeplerle cografi sinir ile ün bagi bulunur” denildi.
Kaynak: İHA