Mandalarin Kaplica Keyfi

Bitlis’in Güroymak ilçesindeki Budakli kaplicasina temizlenmeye götürülen manda ve atlar, fotograf tutkunlarinin ilgi odagi oldu.

Mandalarin Kaplica Keyfi
Ilçeye bagli Budakli köyündeki vatandaslar, özellikle kis aylarinda hayvanlarini belli araliklarla disariya çikararak yaklasik 40 derece olan kaplica suyunda temizlenmesini sagliyor. Sürekli olarak Türkiye’nin farkli illerinden Bitlis’e gelen fotograf tutkunlari da bölgede hayvanlarin kaplicada yikanmasini görüntülüyor. 40 derece sicakliktaki kaplicada manda ve atlari temizleyen köylüler, at ve mandalarin üstüne çikarak ters takla atip fotograf tutkunlarina modellik yapiyor.

Yazin yerli ve yabanci ziyaretçileri agirlayan Budakli köyündeki kaplica, kisin da sicak suya giren manda ve atlari çekmek isteyen fotograf tutkunlarina ev sahipligi yapiyor. Kaplicalari görmek için köye gelen fotograf sanatçilari ise bölgenin dogal güzelliklerini yakindan görüntüleme imkani buluyor.

Istanbul’dan fotografçi arkadaslari ile Budakli köyüne gelen fotograf sanatçisi Lale Çakti, daha önce bölgeye gelerek mandalari fotograflama sansini yakaladigini belirterek, “Istanbul’dan mandalar için geldim. Fotograf çekme sansim oldu. Daha önceden gelmistim, gelemeye de devam edecegim” dedi.

Suna Adak Bulut adli fotograf sanatçisi ise bazi kültürlerin kaybolmadan önce degerinin bilinmesi gerektigini belirtti.

Adak Bulut, “Burasi Bitlis’in Güroymak ilçesi. Buraya özel sicak su var ve bu suya da günün belirli saatlerinde mandalar geliyor. Biz fotografçilar için muhtesem görüntüler çikiyor. Herkes gelmeli ve herkesin fotograf albümünde olmasi gereken bir sey. Bilindigi üzere zamanla bazi kültürler yok oluyor. Bu da kaybolmadan herkes albümüne katmali” diye konustu.

Fotograf sanatçisi Emine Özel de, kaplicaya ilk defa geldigini ve tekrar tekrar gelmeyi çok istedigini ifade ederek, “Budakli kaplicasina geldik. Mandalarin suya girisini izledik ve çok keyifliydi. Fotografçi arkadaslarimin bu ani kaçirmamasini tavsiye ederim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA