Gebelikte Egzersizlerin Birçok Tibbi Yarari Var

Uzm. Dr. Kagan Açikgözoglu, gebelikte egzersizin birçok ispatlanmis tibbi yararinin oldugunu söyledi. Gebeligin 10. haftasindan itibaren spora baslanabilecegini belirten Uzm. Dr. Açikgözoglu, “Bu yararlardan bazilari; gebelik diyabeti riski oraninda azalma ve buna bagli gebelik zehirlenmesi oranlarinda azalma, gebelikte olusabilen sirt ve bel agrilarinda azalma, dogum öncesi kilo yönetimi ve dogum sonrasi iyilesme sürecindeki hizlanma olarak siralanabilir” dedi.

Gebelikte Egzersizlerin Birçok Tibbi Yarari Var
Acibadem Kent Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Kagan Açikgözoglu, yasamlarinin en özel ve heyecanli dönemini yasayan hamilelerin “gebelikte spor” konusunda merak ettiklerini anlatti. Her yasta düzenli fiziksel aktivitenin sagliga sayilamayacak kadar yararli etkilerinin oldugunu hatirlatan Dr. Kagan Açikgözoglu, “Gebelik döneminde de yapilan egzersizlerin pek çok faydasi var ve bu dönem saglikli yasam tarzina adapte olmak için de oldukça iyi bir zaman” diye konustu.



Spora ne zaman baslanmali, hangi sporlar yapilmali

Dr. Kagan Açikgözoglu, egzersizlere baslamak için en uygun zamanin gebeligin 10. haftasi oldugunu, spor türü seçimi konusunda hamilelik öncesi spor yapan kadinla yapmayan kadin arasinda fark oldugunu belirterek sözlerini söyle sürdürdü:

“Hamilelik öncesi egzersiz yapan kadinlar gebelikte de bazi düzenlemelerle egzersize devam edebilirler. Gebelikte güvenle önerebildigimiz bazi sporlar hariç hamilelikten önce yapilmayan özel bir spora, hamilelik esnasinda baslanmasini önermiyorum. Gebelikte güvenle yapilabilecek birçok egzersiz türü mevcut; yürüyüs, yüzme, sabit bisiklet, düsük dozlu aerobik kosu, modifiye yoga, modifiye pilates, raket sporlari, germe egzersizleri bunlardan baslicalari. Hamileligin ilk üç ayinda hastalarima önerdigim en rahat egzersizlerin basinda tempolu yürüyüs gelmektedir. Özellikle gebeligin ikinci yarisindan itibaren sirt üstü pozisyonda yapilan egzersizlerden kaçinilmalidir. Hamileligin ikinci üç ay döneminde ve sonrasinda ise hastalarim için tempolu yürüyüs yaninda yüzmeyi özellikle öneriyorum. Gebelikte kaçinilmasi gereken sporlara örnek olarak da; kayak, su kayagi, sörf gibi düsme riski yüksek sporlar; buz hokeyi, boks, basketbol, futbol gibi temasli sporlar, dalma, parasüt, agir yoga ve agir pilatesi sayabiliriz.”

Ideal tempo için “konusma testi” yapin

Dr. Kagan Açikgözoglu, egzersiz süresi ve temposundan beslenmeye, kaçinmalari gereken hareketlere kadar pek çok konuda anne adaylarina önerilerde bulundu. Egzersize yeni baslayan gebe için baslangiç süresinin 20 dakika olmasi gerektigini, bu sürenin haftalik 5’er dakika artirilabilecegini kaydeden Dr. Kagan Açikgözoglu, gebelere önerilerini söyle siraladi:

“Toplam süre 45 dakikayi geçmemelidir. Egzersiz sirasinda ideal temponun ayarlanabilmesi için konusma testinden destek alabilirsiniz. Konusma testi efor ölçmek için kullanilan etkili bir yöntemdir, egzersiz sirasinda konusabildiginiz sürece, uygun tempoda oldugunuz, asiri efor harcamadiginiz muhtemeldir. Gebeligin ilk üç ayinda agir kaldirmamaya, ikinmaya yol açacak hareketlerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Gebelikte metabolizma hizi arttigi ve bebegin ihtiyaçlarinin karsilanmasi gerektigi için, anne adayinin günde ek olarak yaklasik 300 kaloriye ihtiyaci vardir. Dolayisiyla, egzersiz yapiliyorsa, gebelikte beslenmeye özellikle dikkat edilmelidir. Egzersiz sirasinda yeterli miktarda su tüketmek oldukça önemli, egzersiz öncesi; 1 bardak tarçinli su, egzersiz sonrasi 1 bardak soda tüketmeniz vücudunuzdaki sivi-elektrolit dengesi için oldukça faydali olacaktir, Hamilelik döneminde egzersiz yaparken karsilasabileceginiz en önemli problemlerden biri de hipoglisemi atagi yani kan sekerinizin kritik degerin altina düsmesidir. Bunu önlemek için egzersize baslamadan önce 1 muz ve 1 bardak süt tüketebilirsiniz.”

Öte yandan gebelikte egzersiz yapmanin kanitlanmis tibbi yararlari oldugunu vurgulayan Dr. Kagan Açikgözoglu, “Gebelik diyabeti oraninin düsürülmesi ve buna bagli müdahaleli dogum ve sezaryen oranlarinin azalmasi basta olmak üzere preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) oranlarinda, gebelikte olusabilen sirt ve bel agrilarinda azalma, olusabilecek postür bozukluklarinin önlenmesi, dogum öncesi kilo yönetimi ve dogum sonrasi iyilesme sürecindeki hizlanma baslica önemli faydalar. Ancak her anne adayi egzersize baslamadan önce hamilelikte olabilecek potansiyel medikal sorunlar açisindan öncelikle kadin hastaliklari ve dogum uzmani kontrolünden geçmelidir; çünkü her gebe egzersiz yapmaya uygun olmayabilir.” dedi.

Kaynak: İHA