ATSO'da IPARD Destekleri Anlatildi

Adiyaman Ticaret ve Sanayi Odasi ev sahipliginde Tarim ve Kirsal kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Hibelerine iliskin” IPARD 3 tanitim ve bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

ATSO'da IPARD Destekleri Anlatildi
IPARD kapsamina alinan Adiyaman’in desteklerden daha etkin faydalanmasi amaciyla Adiyaman Ticaret ve Sanayi Odasinin gayretleriyle faaliyete baslayan TKDK Adiyaman Irtibat Ofisi, ilk toplantisini yapti.

ATSO konferans salonunda düzenlenen toplantiya, ATSO Baskani Mehmet Torunoglu, ATSO Meclis Baskani Abdulgani Bereket, Tarim ve Orman Il Müdür Yardimcisi Nihat Yilmaz, Ziraat Odasi Baskani Yasar Özkan, Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi Baskani Zeki Selçuk, Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Mehmet Yasar Yigit, ATSO üyeleri ve çiftçiler katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan ATSO Baskani Mehmet Torunoglu, Oda olarak TKDK’nin Adiyaman’da ofis açmasi için çaba sarf ettiklerini belirterek, “Geçen hafta Kirsal Kalkinmayla alakali bir tanitim toplantisi gerçeklestirmistik. Bugünde IPARD’in yöneticileriyle bir aradayiz. Tabi IPARD’in Adiyaman’a gelmesi uzun süredir konusulan ama bir türlü gerçeklesmeyen bir olaydi. Özellikle son 6 ay içerisinde defalarca Tarim Bakanligimiza, TKDK baskanimiza ziyaretler gerçeklestirdik. Bugün hamdolsun artik Adiyaman’da IPARD’in desteklerinden geçte olsa faydalanmaya baslayacak. Bizim bir diger önerimizde su olmustu, özellikle deprem bölgesinde IPARD’a bütün basvurular destek alacak diye bir sey yok. Bir puanlama sistemi olacak. Bu da yatirimcinin yasindan cinsiyetine kadar birçok konuda bir puanlama sisteminden sonra belli puani geçen yatirimlar insallah projelendirilip fonlanacak. Bizim TKDK Baskanimizdan hem de Avrupa Birligi delegasyon büyükelçimizden ricamiz su olmustu. Adiyaman’dan gidecek olan yatirimlara ilave 15 puan eklenirse deprem bölgesine pozitif ayrimcilik yapilirsa hem uzun yillardir Adiyaman’in IPARD’in içinde olmamasi nedeniyle geride kalmasi hem de deprem sonrasi yatirimlarin askiya alinmasi nedeniyle beraber o açigi kapatiriz diye düsünüyorum. Biz Oda olarak mümkün mertebe hibe ve destekleri üyelerimizle paylasmak istiyoruz. Onlara sürekli sizlere davet ediyoruz. Insallah Adiyaman bundan sonraki süreçte hak ettigi degeri alir. Güzel yatirimlar yapariz diye düsünüyorum” dedi.

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu Adiyaman Irtibat Ofisi Uzmanlari Ali Osman Er ve Mehmet Fatih Arikhan tarafindan TKDK hibeleri ile ilgili açiklamalarda bulunuldu.

Adiyaman Irtibat Ofisi Uzmani Ali Osman Er yaptigi açiklamada, “Adiyaman için ne kadar fazla basvuru olursa bizim için iyi. Kirsal alan olarak iyi noktadayiz. Biz merkez ilçeleri merkez mahalleleri dahi IPARD kapsamina almak için ugrasiyoruz. TKDK 2007’de kuruldu. 2011 yilindan itibaren hibe programlarina basladi.

IPARD 1, IPARD 2 ve IPARD 3 olmak üzere IPARD 1 2011-2016 yillarini, IPARD 2 2016-2023, IPARD 3’te 2024 ve 2030 yillarini kapsayacak. Insallah IPARD 1 ve IPARD 2’de yoktuk ama IPARD 3’te sizinle birlikte olacagiz. Bu verilen katkinin yüzde 75’i AB, yüzde 25’i ulusal katki olmak üzere alacaginiz hibe tutari ne kadarsa 4’te 3’ü Avrupa Birliginden 4’te 1’i de hazineden verilmek üzere karsilanacak. Daha önce IPARD 42 ildeydi. Su an 81 ile çikarildi. Adiyaman’in da aralarinda oldugu 39 tane il yeni eklendi. Biz Malatya’ya bagli olarak faaliyet gösterecegiz. Basvurulari buradan alacagiz ama idare ve teknik kontrollerimiz Malatya üzerinden faydalanacak. Sizlere kolaylik olsun diye ofisimiz burada. Her türlü konuyu bize sorabilirsiniz. Biz IPARD’ta yapim islerini, makine-ekipman alimini, hizmet alimini, görünürlük harcamalari desteklerimiz var. Bunlara ek olarak eger yapim isi olur makine ya da ekipmanda KDV Avrupa menseili bir makine almissaniz gümrük vergisi, gelir vergisi muafiyeti var. Canli hayvan destegimiz yok. Yalnizca makine-ekipman ve yapim islerine destek veriyoruz” diye konustu.

TKDK Malatya Il Koordinatörü Proje Birim Amiri Ahmet Turan da katilimcilar tarafindan sorulan sorulari cevaplandirdi.
Kaynak: İHA