Eksi 24 Derecede Mangal Yakip Keyif Yapti

"Yazin gelecegi, havanin isinacagi yok" diyen Bayburtlu vatandas soguga meydan okudu: Eksi 24 derecede mangal yakip keyif yapti.

Eksi 24 Derecede Mangal Yakip Keyif Yapti
Hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyrettigi Bayburt’ta Subat ayinda yazdan kalma günler yasanirken, yüksek rakimli yerlerde yer yer kar yagisi etkili oluyor. Bayburt’a 42 kilometre uzaklikta bulunan Basçimagil köyü sakinlerinden Tunay Mutlu isimli vatandas eksi 24 derecede mangal yakti, odun atesi üzerinde çay demledi, arkadaslarina ziyafet çekti.

Köy evinde bulunan sobayi yakarak ise koyulan Mutlu, "Köydeki yasam sartlari zor, hava soguk sobanin üzerine gügümleri koyduk çay demleyecegiz. Bu zor sartlarin, bu soguk havanin en güzel yani ise soba üzerinde demlenen çayi içmek" dedi.

Çayini içtikten sonra mangal yakan Mutlu, soguk kis günlerini bu sekilde geçirdiklerini ifade ederek, "Bizim de soguk kislarimiz bu sekilde geçiyor. Bu havalari çile olarak görmüyoruz kar, kis ve kara demlik bizim en büyük tutkumuz" dedi.

Karlarin erimesine, havalarin isinmasina 3-4 ayin oldugunu söyleyen Mutlu, soguk havaya aldiris etmeden mangalda tavuk, balik pisirerek mangal keyfinden mahrum kalmadi. Köyde tuttugu baliklari mangalda pisiren Mutlu ise pisirdigi baliklari arkadaslariyla birlikte bir güzel afiyetle yedikten sonra, demledigi kara demlik çayindan yudumlayip, hep birlikte sohbet ederek, keyifli bir gün geçirdi. Köyde yasamanin kisin ayri, yazin ayri güzelligi oldugunu savunan Mutlu, "Kar, kis, kiyamet derken mangalimizi yaptik, yemeklerimizi pisirdik. Sicacik evimizde pisirdigimiz tavuklarimizi, baliklarimizi yiyecegiz, bize afiyet olsun. Kis günleri köyümüzde böyle geçiyor" ifadelerini kullandi.

Köyünü çok sevdigini, köy hayatini sevmeyenin köyde yasayamayacagini kaydeden Mutlu’nun arkadasi Fikri Telli ise, "Kisimiz iyi, ben köyümü çok seviyorum. Zaten benim evim Bayburt’ta sevmesem gelip burada tek basima yasamam. Ben memnunum hayatimdan, aracimla sürekli Bayburt’a gidip geliyorum, benim sikintim yok. Bu sogukta, kisitli imkanlarda yasamak benim için zor olmuyor bedenen çalistiginda, kafa dinç oldugunda ise hiç zor olmuyor. Eski kislar merkezde yasanmiyor, burada yasaniyor. 2-3 sene önceki kisi yine yasiyoruz. 2-3 sene öncesinde de yine ayni kar, kis vardi su an durum ayni. Yasam zor mu, zor ama ben köyümü sevdigim için severek gelip gidiyorum. Arkadaslarimla birlikte keyifli vakit geçiriyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA