Findikta Korkutan Yil

Kis mevsimi ortasinda yasanan yalanci baharla findik püsküllerinin açtigi görülürken, findik üreticileri zirai don endisesi yasiyor.

Findikta Korkutan Yil
Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sicakliklar sebebiyle olusan yalanci baharin findik verimini tehlikeye düsürebilecegini söyledi.

Gedikali, “Findik yagmura, sicaga oldugu gibi soguklamaya da ihtiyaci vardir. Bu sebeple iklimin seyrinde gitmesi verim için çok önemlidir. Havalarin mevsim normallerinin üzerinde sicak gittigini görüyoruz. Geçmis yillarda yaptigimiz çalismalar üzerinden degerlendirdigimizde göstermistir ki, iklimin sicak gittigi dönemlerde findikta erkek çiçekler erken açiyor ve polen yayilma süresi kisa sürüyor. Dolayisiyla ocak ayinda olmasi gereken tozlasma ve karanfil tozlasmasi gerekirken, suanda subat ayindayiz ve daha yeni yeni tozlasma olmaya basladi ve tozlasmada sorun yasanabiliyor. Bu sebeple de döllenme olmayabilecegi için verim düsüklügü yasaniyor. Bu yüzden bu mevsimde havalarin soguk gitmesi ve kar yagisi olmasi gerekir. Çünkü bütün meyvelerde oldugu gibi findikta da soguklama ihtiyaci karsilanamaz düzgün çiçek açamaz, yapraklanmada problem yasanir, saglikli gelisme gösteremez. Suana kadar mevsim normallerinin üzerinde bir hava söz konusu” dedi.



"Findik için risk yili"

Findikta yasanan zirai donun 4’lü yillara denk geldigine dikkat çeken Ziraat Mühendisi Gedikali, ”Subat ayinda yasanan yalanci bahar nedeniyle findigin yaprak açmasi ve uyanmaya baslamasinin ardindan yasanacak kar yagisi zirai dona neden olabilir. Subat ayinda yagmasi gereken kar Mart ayi sonlarina dogru yagarsa ciddi anlamda zirai don tehlikesi olur. Findik yaprak açtiktan sonra eksi 1 derecede uzun süre, eksi 2 ve eksi 3 derecelerde zarar görmeye baslar. Bir de findikta zirai dona hep 4’lü yillara rastlamistir. 1994 yilinda zirai don yasanmis, 2004 yilinda findikta yüzde 90 civarinda zirai don meydana gelmis. Yine 2014 yilinda da zirai don yasanmis ve simdi de 2024 yilindayiz. Bu da findik üreticilerini oldukça fazla endiselendirmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA