Rektör Zorlu 'Geleneksel Basin Bulusmasi'nda Projeler Hakkinda Bilgi Verdi
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlik Fakültesinde gerçeklesen geleneksel ‘Basin Bulusmasi’nda, gündemde olan farkli alanlardaki birçok projeyle ilgili açiklamalarda bulundu.
Konusmasi öncesinde medya mensuplarini selamlayan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Geleneksel basin bulusmamiza tesriflerinizden dolayi tesekkür ediyorum. Hos geldiniz, sefalar getirdiniz. Her sene üstüne koyarak çalismalarimiza devam etmeye çalisiyoruz sizin de katkilarinizla. Çünkü bizim yaptiklarimizi kamuoyuna duyuran sizlersiniz. Necmettin Erbakan Üniversitesi hedefleri dogrultusunda Türkiye’de sayili, dünyada da bilinen taninan bir üniversite haline gelmek için yoluna devam ediyor. Çalisan Gazeteciler Günü’nüzü öncelikle tebrik ediyorum. Gazetecilik her alanda zor ve mesakkatli bir meslek. Sizlere Allah’tan kolayliklar diliyorum” dedi.
2023 yilinin zor sekilde geçtigini ama Türkiye’nin zorluklari asabilecek güçte oldugunu söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Subat ayinda ciddi bir deprem felaketiyle karsi karsiya kaldik. Cenab-i Hak ülkemizi, memleketimizi bu tür felaketlerden muhafaza buyursun insallah. Cumhurbaskanimizin liderliginde ülkemizin zorluklari rahatlikla asacagina inaniyoruz” seklinde konustu.
Filistin’de yasanan insanlik drami hakkinda görüslerini ifade eden Rektör Zorlu, “Gönlümüzü yaralayan ve her gün basimiza yastiga koydugumuzda vicdanen yaralayan bir facia ve katliamla da karsi karsiyayiz. Filistin drami artarak devam ediyor. Vicdan sahibi her insanin gönlünü yaraliyor, zihnini mesgul ediyor, uykularini kaçiriyor. Vicdan sahibi diyorum çünkü oradaki katliam ve soykirim sadece Müslümanlarin derdi olan bir sey degil. Batida da herhangi bir dine mensup olmasa bile Hristiyanlarin ve diger birçok din mensuplarinin tepki gösterdigi bir katliam ve soykirim haline geldi. Israil terör devletini, yaptigi bu katliamdan dolayi lanetliyorum. Insallah toplum olarak, devletler olarak lanetleme ve boykotun ötesine geçen birtakim icraatlar yapacagimiz günler gelecektir diye düsünüyorum” diye konustu.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, fiziki gelismeler noktasinda Hukuk Fakültesinin bir binaya kavustugunu belirterek, "Ayni zamanda Meram Meslek Yüksekokulumuz da Ahmet Kelesoglu Egitim Fakültesinden ‘Ortak Derslikler’e tasindi. Hukuk Fakültesi için bu nokta önemliydi, marka degerinin de gittikçe yükselen bir fakülte oldugunu ifade etmek isterim. Güzel Sanatlar ve Mimarlik Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz, Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültemiz de bu binaya yerlesti. Ekonomik sartlar dahilinde yeni bir bina yapma ihtiyaci olmadan bu binayi fonksiyonel olarak kullandik. Adalet Meslek Yüksekokulumuz da ‘Ortak Derslikler’e tasiniyor ama Adalet Meslek Yüksekokulu kapandi. Merkezdeki Adalet Meslek Yüksekokulumuz, Meram Meslek Yüksekokulu bünyesine dahil edilecek. Eregli’deki de yeni bir meslek yüksekokulu açma tesebbüsümüz var, eger açilirsa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu içerisine ya da mevcut meslek yüksekokulunun içerisine yerlestirilecek. Konya sehir merkezinde bulunan yerleskelerimiz disinda biliyorsunuz ki Eregli ve Seydisehir’de yerleskelerimiz var. Fiziki olarak Seydisehir’de çok sikintimiz yok, zaten binalarimiz yeni. Eregli’de çok eski olmasi hasebiyle maalesef Kemal Akman Meslek Yüksekokulumuz depremden etkilendi, çürük raporu alindi ve yikildi. Yerine yenisi insa edilecek” dedi.
“Tip Fakültesine bin 300 araçlik otopark”
Rektör Zorlu, “Tip Fakültesi hastanemizin hamdolsun, Konya Büyüksehir Belediyesinin de gayretleriyle bin 300 araçlik otoparki devreye girdi. Büyük sikintiydi, park sorunu su anda çözüldü ve ücretsiz olarak vatandasin hizmetine sunuldu. Saglik Yerleskemizde yine büyüksehir belediyesinin katkilariyla 202 araç kapasiteli otopark, yol ve çevre düzenlemesi yapildi. Üniversite olarak gerek Konya Büyüksehir Belediyesiyle gerekse merkez ilçe belediyelerimizle gerekse kampüslerimizin bulundugu ilçelerdeki belediyelerimizle gerçekten bir dayanisma ve kardeslik ruhu içerisinde çalisiyor, imkanlari paylasiyoruz. Bizdeki akademik birikimi onlara sunuyoruz, onlar da bize fiziki ve altyapi imkanlarini sunuyorlar. Dis Hekimligine bir kantin kazandirdik, ciddi bir talepti. Günlük 2 bin kisiye hizmet veriyor Dis Hekimligi Fakültemiz. Gidenler görmüs olabilir, çok güzel bir kantini hastalarimizin ve fakültemizde çalisan personelin hizmetine sunduk. Kütüphane insaatimiz devam ediyor. Içinde bulundugumuz ekonomik sartlar içerisinde bunlar kolay seyler degil. Bugünkü bedeli 1 milyar liradan daha fazla. Buranin mükellefinin yapmis oldugu projeler normal bir projenin 2 kati. Görselligi ön planda, çok konforlu projeler yapiliyor. Bu mükellefin çizmis oldugu kütüphane de bir hayirsever, Ahmet ve Nezahat Kelesoglu Vakfi tarafindan yapiliyor. Ahmet amcamiza Allah’tan rahmet diliyorum bu vesileyle. Vakfa mütesekkiriz. Neredeyse Necmettin Erbakan Üniversitesinin binalarinin yarisini yapmis durumda. Yaptirilan kütüphane Türkiye’de ilk bese girebilecek nitelik ve büyüklükte muhtesem bir kütüphane. 20 bin metrekare kapali alani, 1 milyon basili kitap kapasitesine sahip, 7/24 hizmet verebilecek, 2 bin 500 kisi kapasiteli, engelli dostu, sergi, fuaye, bilimsel etkinlik alanlari, akilli bina sistemleri ve yesil bina uygulamalarinin oldugu bir kütüphane 2025’de faaliyete geçecek. Vakif, Nezahat Kelesoglu Saglik Bilimleri Fakültesini önceliyor. 10 bin metrekareye yakin bir alani var, insallah bin, bin 500 ögrenciyi barindirabilecek kapasiteye ulasacak. Nasip olursa o, bu sene bitirilecek. Kütüphanemiz de 2025 yili itibariyla faaliyete geçecek. Köycegiz Kampüsü’ndeki binalar sehrin mührü gibi, her taraftan görülebiliyor ve bu kütüphane de Konya sehir merkezindeki her yerden görülebilecek nitelikte bir yapi. BITAM’in yan tarafindaki B ve C laboratuvar bloklarinin su anda insaati basladi.
Orada Malzeme ve Metalurji Mühendisligi, Güzel Sanatlar Seramik, Uçak Mühendisligi, Uzay ve Uydu Mühendisligi, Elektrik ve Elektronik Mühendisligi, Enerji Sistemleri Mühendisligi, Mekatronik Mühendisligi’nin bunun kullanacagi 34 adet laboratuvar ve atölye var B blokta. C blokta da Tibbi Aromatik Bitkiler, Harita Mühendisligi Insaat Mühendisligi, Makine Mühendisligi’nin kullanacagi 14 tane laboratuvar ve atölye var. Insallah bu yil bu iki blogu hizmete açacagiz. A blok da insallah gelecek sene hizmete açilacak" seklinde konustu.
"Bu sene spor salonunun temelini atacagiz"
En önemli ihtiyaçlardan birisinin spor alanlari ve spor salonu oldugunu ifade eden Prof. Dr. Cem Zorlu, "Spor Toto bu konuda bize destek verdi. Biz protokolü imzalamistik 1 buçuk yil önce. Güzel bir spor salonu insa edecek, bu taahhüdü aldik ancak deprem birçok projenin ötelenmesini zorunlu hale getirdi. Biz yeni proje çizdirdik muhtesem bir proje 75 bin metrekarelik alanda ögrencilerin spor aktivitelerini yapabilecekleri açik ve kapali mekanlarin bulundugu bir proje. Projede, egitim havuzu ve spa merkezinin bulundugu yari olimpik yüzme havuzu da mevcut. 3 voleybol sahasi, 3 basketbol sahasi, 2 futbol sahasi, 1 tenis sahasi olmak üzere bir kompleksten bahsediyoruz sadece bir spor salonundan degil. Insallah bu sene temelini atacagiz. Köycegiz Yerleskemizde peyzaj çalismalarina basladik. Su anda görüyorsunuz bu binalarin özellikle çevresi olmak üzere ama peyzaj çalismalari kisa sürede bitecek bir çalisma degil. Kampüse girdiginiz andan itibaren sagli sollu alanlarin tamamen yesillendirilip bir peyzaj çalismasi sart bu kampüste. Bu sene basladik, asagiya kadar inip tamamen kampüsün peyzaj çalismasini bitirip Köycegiz’in bir kampüs haline getirilmesini saglamis olacagiz. Yeni nesil sadece fakültenin marka kalitesine bakmiyor, sosyal imkanlar ve kampüsün sunmus oldugu imkanlara da bakiyor. Bundan dolayi da burayi daha iyi bir kampüs daha yesil, daha verimli hizmet veren bir kampüs haline getirmek için gece gündüz çalisiyoruz. Insallah bu da kisa sürede gerçeklesecek. Selçuk Ecza Deposu, eski tip dedigimiz yerde saglik kampüsümüzde bir laboratuvar insaati bitirdi, asagi yukari bir yil oldu. Biz orayi çoktan harekete geçirebilirdik ancak bir baska hayirseverin yanina bir baska laboratuvar insasi sürecinden dolayi gecikti. O hayirseverde birtakim sikintilar zorluklar yasadigi için gecikmeler yasaniyor. Hayrindan ve sözünden vazgeçmis degil ama biz Selçuk Ecza’nin bize yapmis oldugu Klinik Uygulama ve Arastirma Merkezi, Biyoesdegerlilik Uygulama ve Arastirma Merkezi, Rejeneratif Uygulama ve Arastirma Merkezi, Nadir Hastaliklar Uygulama ve Arastirma Merkezi’ni bu sene aktif hale getirecegiz" ifadelerini kullandi.
Üniversite-Sanayi Is Birliginin Somut Örnegi: OSB Teknik Meslek Yüksekokulu
Attiklari tohumlarin yeserdigini anlatan Rektör Zorlu, "Bunlardan birisi de OSB Teknik Meslek Yüksekokulu bu sene 2 yili. 4 tane bölüm açtik 20’ser ögrenci aliyoruz ve CNC operatör bölümünü Türkiye’de ilk biz açtik. Makine Mühendisligi’ne gidecek ögrenci puaniyla buraya geldi. 4 dönemden olusuyor malum Meslek Yüksekokullari. Ilk dönem tamamen teorik. Ögrenciler, 2. dönem 2 gün sanayide, 3. dönem 3 gün sanayide, 4. dönem 4 gün sanayide. Yani buraya giren ögrenci sanayide isini bulmus olarak mezun oluyor. Burada belirledigimiz bölümleri tamamen sanayicilerin kendi istedigi bölümler. Hangi bölümden mezun olmus elemana ihtiyaciniz var sorusunu sorarak 40-50 tane sanayiciye öyle açtik bu bölümleri. Peki niye gündeme getirdik fiziki gelismelerde? Çünkü buranin binasini sanayi odasi yapacak. Sanayi odasi ihalesine çikti su anda temeli atiliyor, bu sene sonu egitim ögretim yilina yetistirilmeye çalisiliyor, en geç ikinci dönem basinda buraya ögrencilerimiz yerlesmis olacak. Bu iste, sanayi ve üniversite is birliginin müsahhas mücessem bir örnegi Hep ara eleman diyoruz ya 4 bölüm açtik su anda, 10 bölüm açacak kapasitede bina yapiyoruz. Sanayicimiz gelip bizden hangi bölümü isterse müfredatini kendileri belirlemek sartiyla açiyoruz. Bu Teknik Meslek Yüksekokulu meselesinde çagri bize degil bütün üniversitelere idi ama biz Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak bu çagriyi dikkate alarak bu daveti dikkate alarak tesebbüste bulunduk, açtik, ögrenci aldik ve su anda binasi yapiliyor. Memleketimize hayirli olsun. Buranin Türkiye’deki sayili meslek yüksekokullardan birisi oldugunun özellikle altini çizmek istiyorum" dedi.
"Eregli Kampüsümüzde yapi çalismalari devam ediyor"
Rektör Zorlu konusmasini söyle sürdürdü: "Eregli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu depremden etkilendi, yikim karari çikti ve yikildi. Insasina baslandi ve 2 yil içinde bitirmeyi planliyoruz insallah. Eregli’de Hayirsever Ali Talip Özdemir tarafindan yaptirilan Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binasinin kaba insaati bitmis durumda. Eregli Belediyesi ile Ziraat Fakültemizin yürüttügü Organik Tarim Projesi vardi. Yaklasik 3 bin dönümlük bir arazi Milli Emlak’tan tahsis edildi. 2 sene önce ekim faaliyetlerinin basladigi projede su anda organik sertifika alma asamasindayiz. Insallah bu sene sertifikayi aldiktan sonra Türkiye’de önemli bir ise imza atmis olacagiz.
Eregli Kampüsümüzde Eregli Ticaret ve Sanayi Odasi ve Eregli Belediyesinin is birligiyle temeli atilmak üzere olan bir yemekhane var. Bu da 2024 yili içinde insallah tamamlanacak. Seydisehir Yerleskemiz ise, çok sükür merkezdeki yerleskelerimizden çok daha iyi imkanlara sahip. Iki tane hayirseverlerimiz tarafindan yapilmis yeni binamiz var. Hiçbir kampüsümüzde olmayan spor salonu dahi orada var. Biz mevcut kampüslerimizin, sehir ve fakülte ayirt etmeden eksiklerini gidermeye çalisiyoruz."
’Necmettin Erbakan Müzesi’ ve ‘Gençlik Merkezi’ projeleri
Necmettin Erbakan Müzesi projesinin de depremden etkilendigini buna ragmen devam ettigini aktaran Prof. Dr. Zorlu, "Bu müzeyi birlikte yapacagiz. Karatay Belediyesi, yaklasik 6 bin metrekarelik bir yer tahsis etti. Proje asamasindayiz ve projenin sponsorlugunu Konya Büyüksehir Belediyesi yapiyor. Önümüzdeki aylarda müze içerisindeki eserler ve çalismalarla ilgili basin mensuplarimizin da fikirlerini almak için tekrar bir araya gelmeyi arzu ediyoruz. Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan kampüsümüze Gençlik Merkezi yapilacak. Bu sene içinde insaatinin baslatilmasi sözünü aldik. Bu merkezin, bizim ögrenci yasam merkezi konusundaki ihtiyacimizin büyük bir kismini giderecegini düsünüyoruz" diye konustu.
"Kalite seferberligi baslattik"
Rektör Zorlu, "Kalite ve akreditasyon seferberligi baslattik. Artik Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) üniversiteleri akredite ediyor. 5 yillik akreditasyon almak için büyük gayret sarf ediyoruz. Su anda da Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi, Egitim Fakültesinden 5 program ve Bilim ve Teknoloji Arastirma ve Uygulama Merkezi akredite oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tip Fakültesi ve Dis Hekimligi Fakültesi akredite için büyük gayret sarf ediyor. Akredite demek egitimde kalite demek. Egitimde standart, sürdürülebilirlik ve uluslararasilasma demek. Bir üniversite için akredite olmak o kadar çok önemli ki bazi ögrenciler kendi fakülte veya bölümlerinin bir sene sonra akreditasyon alacagini duydugu andan itibaren akredite olmus bir fakülteden mezun olmak için mezuniyetini geciktiriyor. Akredite olmus bir diploma ile uluslararasi arenada istedigi yerde yüksek lisans imkani bulabiliyor. Bundan dolayi çok önemli. Insallah gelecek yil çok daha fazla akredite olmus bölümümüzle egitim ögretime devam edecegiz" seklinde konustu.
"‘Intörn Mühendis’ uygulamasiyla ögrencilerimizi hayata hazirliyoruz"
Rektör Cem Zorlu konusmasinin devaminda, "Bir baska gerçeklestirdigimiz önemli husus ise mühendislik okuyan ögrencilerimize yönelik Intörn Mühendislik Uygulamasi. ‘Mühendis mezun olup gidiyor, ne makine görmüs ne de eline tornavida almis’ diye her zaman söylenir. Üniversite olarak isteyen ve belirli sartlari saglayan Mühendislik Fakültesi ile Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi 4. Sinif ögrencilerimize ücretli ve sigortali olarak çalisma imkani sagliyoruz. Su anda TÜRKSAT’ta basladi.
HAVELSAN, ASELSAN KONYA, Telefoncular Metal, AYD Otomotiv gibi 34 sirketle protokoller imzaladik. Su an isteyen basarili ögrencilerimiz okula hiç gelmeden tamamen sirkette staj imkani buluyor. Haftada 5 gün 40 saat çalisacaklar. Ilk 3 yilda tüm derslerinde basarili olan ögrencilerimiz katilabiliyor. Ögrencilerimizi hem hayata hazirliyoruz hem de Necmettin Erbakan Üniversitesinden mezun olan bir mühendisin diger üniversitelerden mezun olan mühendisten daha farkli pozisyonda olmasini temin ediyoruz" ifadelerini kullandi.
"NEÜ’yü siralamalarda bulundugu seviyeye getiren atama yükseltme kriterleridir"
Rektör Zorlu, "Necmettin Erbakan Üniversitesini bugün bu seviyeye getiren, siralamalarda siçramalari saglayan temel neden atama yükseltme kriterleridir. Bu konuda asla taviz vermiyoruz. Hatta bu konu ilk basta geldiginde itirazlar oldu, sitem edenler oldu. Önümüzde iki tane seçenek vardi. Ya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Anadolu’nun içerisinde kendi kendine yeten bir üniversite olacak ya da Türkiye’de bilinen, taninan, standardi ve marka degeri yüksek bir üniversite haline gelecek. Biz ikincisini tercih ettik. Su an çok ciddi bir mesafe aldik. Herkes bu gayretin içerisinde. Kaliteli hocanin oldugu yerde kaliteli ögrenci de olur. Basari olan bir yerde basarili ögrenci de olur. Marka degeriniz artar. Bu konuda Akademi Ödülleri veriyoruz. Özel bir program yapiyoruz. Taninan bilinen kisiler, bilim adamlari geliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Gelistirme Vakfi’ni (NEVA) bunun için, sponsorluk yapsin diye kurduk. Su anda amacina hizmet ediyor. Biz her sene ödül verdigimiz alanlari degistiriyoruz. Akademik kriterlerimizi de degistiriyoruz. Rankinglere bakiyoruz. Ilk önce Times Higher Education (THE) ile basladik, su an çok sayida ranking kurulusu ile çalisiyoruz. Sadece tek ranking kurulusunun standartlarina bagli kalmiyor, bütün siralama kuruluslarini masaya yatiriyoruz. Çünkü hepsinin parametresi farkli. Hepsinde iyi bir noktaya gelmek zorundayiz. Necmettin Erbakan Üniversitesi bütün ranking kuruluslarinda ilk 5’e girmek zorunda. Bunun için gayret sarf ediyoruz. Her sene akademik kriterlerimizi revize ediyoruz. 2023 kriterlerimizi degistirdik. 2024’e revize ettik. Bu hedeflerimiz dogrultusunda her alanda çok özverili çalismalar gerçeklestiriyoruz. Bu konuda herhangi bir geri adim atmayacagiz, taviz vermeyecegiz. Bu konu bizim elimizi de güçlendiriyor. Birçok akademisyen bizim üniversitemize gelmek istiyor. ‘Tamam gelebilirsin’ diyoruz ama ilk sordugumuz soru atama kriterleri sartlarini saglayip saglamadigi. Ülkemizin ihtiyaçlari, hedefleri ve milli menfaatleri dogrultusunda bazi alanlarda arastirma yapan akademisyenlere öncelik veriyoruz. Sürdürülebilir kalkinma projeleri, afet ve acil durum yönetimi projeleri, sosyal inovasyon projeleri, küresel isinma ve iklim krizi projeleri, asi ve enfeksiyon çalismalari projeleri, koruyucu hekimlik projeleri, alternatif enerji ve kaynaklari projeleri, savunma sanayi projeleri, biyogüvenlik projelerine öncelik veriyoruz. 2018 yilinda rektörlük görevine geldigimizde dünyada muteber ranking kuruluslarinin hiçbirinde siralamaya giremiyorduk. Bu ranking kuruluslarinin üniversiteler için önemini örnek vererek anlatayim. Bir programda iki sirket karsi karsiya geldiklerinde birbirlerini cirolari ile degerlendirirler. Yurtdisina gittigimizde bizlere ‘Dünya siralamasinda neredesiniz?’ diye sorulmaya baslandi. Biz de önemini kavradik ve her sene üzerine koyarak gidiyoruz" dedi.
"Türkiye’deki 209 üniversite arasinda 14. siradan 12. siraya yükseldik"
THE Dünya Üniversiteler 2024 Siralamasi’ndan bahseden Rektör Zorlu, "Türkiye’deki 209 üniversite arasinda 14. siradan 12. siraya yükseldik. Devlet üniversiteleri arasinda bu yil iki sira daha yükselerek 6. olduk. Hedefimiz Türkiye’de ilk 5, dünyada ilk 500. Bunun için çalisiyoruz. Basarinin temel sirri inanmak. Necmettin Erbakan Üniversitesi yönetimi ve akademisyenleri Türkiye’de ilk 5’e, dünyada ilk 500’e girmeye inaniyor. Üniversitemiz, son iki yilda genel siralamada 32, Devlet Üniversiteleri arasinda da 27 basamak yükseldi. Siralamaya dahil olan en genç üniversiteyiz. ‘Ögretim’ kategorisinde dünya genelinde 384. olduk, Türkiye’de 2. olduk. Genel siralamada 8 sira yükselerek 10. olduk. Devlet üniversiteleri arasinda 5 sira yükselerek 4. olduk. “Ögretim” kategorisinde Türkiye’deki 66 üniversite arasinda 4 sira yükselerek birinci olduk. Dünyada 963 üniversite içinde 36’nci olduk. THE Asya Üniversiteleri 2023 Siralamasi’nda ise 928 üniversite içerisinde geçen yila kiyasla 87 sira yükselerek 372. sirada yer aldik. Türkiye’den 80 üniversitenin girebildigi siralamada, 7 sira yükselerek 18. olduk. Devlet üniversiteleri arasinda 6 basamak yükselerek 11. sirayi aldik. Ögretim kalitesinde Türkiye’deki üniversiteler içerisinde 2. sirada, Asya’daki üniversiteleri içerisinde 90. sirada konumlandik. Dünya Üniversite Siralamalari Merkezi’nin siralamasinda ise 2019 yilinda 56’nci siradayken 2023 yilinda 17 sira yükselerek 39’uncu olduk. Türkiye’den siralamaya dahil olan en genç üniversite olma basarimizi koruduk. Dünya genelinde ise 1.714’üncü sirada yer alarak CWUR 2023 Dünya Üniversite Siralamasi’nda en iyi yüzde 8.4’lük dilime girme basarisi elde ettik. Dünyanin en etkili bilim insanlari siralamasinda hocalarimizin sayisi gün gün artiyor. 2020 yilinda 5 hocamiz siralamada yer alirken 2023 yilinda 16 akademisyenimiz ile siralamada yerimizi aldik. URAP’ta yükselisimiz devam etti. 2015 yilinda 64’üncü siradayken suan 34’üncü siradayiz. Bu yükselis gayretle oldu. Herkes buna inaniyor. Bunun için Büyük Veri Koordinatörlügü kurduk. Çünkü rankinglerde temel faktörlerden birisi sadece üretmek degil ürettiginizi kaydetmek. Büyük Veri Koordinatörlügü de sadece 8 üniversiteye verilmisti. YÖK bizim gayretimizi, çabamizi, performansimizi görünce 9. üniversite olarak Büyük Veri Koordinatörlügü’nü kurduk ve bu konuda ögretim görevlisi destegi aldik. Yayincilik faaliyetlerimiz çok iyi durumda. Türkiye’de üniversite olarak yayinevi kurup, birçok eski üniversiteyi geride birakip para kazanmak çok kolay bir sey degil. Kültür Bakanligi tarafindan dünyadaki sayili kültür kitap fuarlarina davet edilen tek üniversite biziz. Frankfurt Fuari, Abu Dabi Kitap Fuari’na gittik. Ingiltere’ye de bu sene gidecegiz insallah. Sadece kendi üniversitemizin degil, bilinen, taninan üniversite hocalari tarafindan da gönderilen yayinlari basiyoruz" diye konustu.
"Depremden sonra 30 depremzede ögrencimize burs veriyoruz"
Burs imkanlarinda da söz eden Zorlu konusmasini söyle sürdürdü: "Su anda vermeye devam ettigimiz mevcut ihtiyaç ve basari burslarimiza ek olarak 2023 itibariyle, depremden sonra 30 depremzede ögrencimize burs veriyoruz. Ayrica üniversite tercih döneminde derece yapan ögrencilere gelirlerse ciddi miktarda burs saglayacagimizi söyledik. Ilk 20’ye giren ögrencilere 20 bin lira, ilk 100’e 15 bin lira, ilk 500’e 10 bin lira ve ilk 500 ile bin arasina da 5 bin lira verecegimizi söyledik. 4 ögrencimize bu kapsamda burs veriyoruz. Gelecek sene burs miktarimizi artirarak iddiamizi sürdürecegiz. Uluslararasi basari burslarimiz var. Bir önceki yil 4 uluslararasi ögrencimizi ülkemize, Konya’ya getirmistik. Bu sene 2 ögrencimiz geldi. Biri Çad’in ülke birincisi. Digeri ise Yemen’den üniversitemizi tercih etti. Bu konuda da çalismalarimiz devam ediyor. Kendi ülkesinde basarili olup da bizi tercih eden ögrencilerimize de 5 bin lira veriyorduk. Bu yil ise 8 ila 10 bin lira arasinda burs vermeye devam edecegiz. Önemli olan parlak beyinleri üniversitemize getirip Konya sevdalisi, Türkiye kültürü ile yetismis insanlar olusturup memleketlerine göndermek."
Üniversite-Belediye Is Birligi Projeleri
Konya Büyüksehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleriyle de çok iyi faaliyetler gerçeklestirdiklerini de hatirlatan Prof. Dr. Zorlu, "Marka degeri olusmus birtakim etkinliklerimiz var. Bunlardan birisi de yakinda olusan Down Sendromlu Bireyler Yasam Destek Merkezi (DOSD). DOSD’un mutfaginda biz variz. Selçuklu Belediyesi ile paydasi oldugumuz SOBE’nin, Karatay Belediyesi ile paydas oldugumuz Alzheimer Gündüz Yasam Merkezi’nin mutfaginda biz variz. Selçuklu Belediyesinin Sanat Akademisi’ne önemli derecede katki sagliyoruz. Karatay Belediyesi destekleriyle Karatay Sanat Akademisi adi altinda Geleneksel Türk Sanatlari bölümümüz tarafindan çesitli kurslar veriliyor. En önemlisi de Konya Büyüksehir Belediyesi ile kurulan Sosyal Inovasyon Ajansi (SIA). Seçimden sonra büyüksehir ve merkez ilçe belediyelerimizle birlikte yeni projelere de imza atacagiz. Imkan ve kabiliyeti birlestirince çok güzel bir sinerji olusuyor. Üniversite-sanayi is birligi gibi üniversite-belediye is birligi de çok önemli. Bu is birliklerinden Türkiye’de ve dünyada marka degeri olan kurumlar ortaya çikti” seklide konustu.
Konusmasinin ardindan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, basin mensuplarinin sorularini cevapladi. Toplantida, NEÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ali Kahraman, Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Bahadir Feyzioglu da; uluslararasilasma faaliyetleri, Erasmus projeleri, Travma Uygulama Arastirma Merkezi, Tibbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Arastirma Merkezi hakkinda bilgiler verdi.
Program sonunda Rektör Zorlu basin mensuplariyla birlikte Köycegiz Yerleskesi’nde yapimi devam eden ve tamamlanan binalari gezdi. Incelemelerin ardindan program, Rektör Zorlu’nun basin mensuplarini ugurlamasiyla sona erdi.
Kaynak: İHA
2023 yilinin zor sekilde geçtigini ama Türkiye’nin zorluklari asabilecek güçte oldugunu söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Subat ayinda ciddi bir deprem felaketiyle karsi karsiya kaldik. Cenab-i Hak ülkemizi, memleketimizi bu tür felaketlerden muhafaza buyursun insallah. Cumhurbaskanimizin liderliginde ülkemizin zorluklari rahatlikla asacagina inaniyoruz” seklinde konustu.
Filistin’de yasanan insanlik drami hakkinda görüslerini ifade eden Rektör Zorlu, “Gönlümüzü yaralayan ve her gün basimiza yastiga koydugumuzda vicdanen yaralayan bir facia ve katliamla da karsi karsiyayiz. Filistin drami artarak devam ediyor. Vicdan sahibi her insanin gönlünü yaraliyor, zihnini mesgul ediyor, uykularini kaçiriyor. Vicdan sahibi diyorum çünkü oradaki katliam ve soykirim sadece Müslümanlarin derdi olan bir sey degil. Batida da herhangi bir dine mensup olmasa bile Hristiyanlarin ve diger birçok din mensuplarinin tepki gösterdigi bir katliam ve soykirim haline geldi. Israil terör devletini, yaptigi bu katliamdan dolayi lanetliyorum. Insallah toplum olarak, devletler olarak lanetleme ve boykotun ötesine geçen birtakim icraatlar yapacagimiz günler gelecektir diye düsünüyorum” diye konustu.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, fiziki gelismeler noktasinda Hukuk Fakültesinin bir binaya kavustugunu belirterek, "Ayni zamanda Meram Meslek Yüksekokulumuz da Ahmet Kelesoglu Egitim Fakültesinden ‘Ortak Derslikler’e tasindi. Hukuk Fakültesi için bu nokta önemliydi, marka degerinin de gittikçe yükselen bir fakülte oldugunu ifade etmek isterim. Güzel Sanatlar ve Mimarlik Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz, Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültemiz de bu binaya yerlesti. Ekonomik sartlar dahilinde yeni bir bina yapma ihtiyaci olmadan bu binayi fonksiyonel olarak kullandik. Adalet Meslek Yüksekokulumuz da ‘Ortak Derslikler’e tasiniyor ama Adalet Meslek Yüksekokulu kapandi. Merkezdeki Adalet Meslek Yüksekokulumuz, Meram Meslek Yüksekokulu bünyesine dahil edilecek. Eregli’deki de yeni bir meslek yüksekokulu açma tesebbüsümüz var, eger açilirsa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu içerisine ya da mevcut meslek yüksekokulunun içerisine yerlestirilecek. Konya sehir merkezinde bulunan yerleskelerimiz disinda biliyorsunuz ki Eregli ve Seydisehir’de yerleskelerimiz var. Fiziki olarak Seydisehir’de çok sikintimiz yok, zaten binalarimiz yeni. Eregli’de çok eski olmasi hasebiyle maalesef Kemal Akman Meslek Yüksekokulumuz depremden etkilendi, çürük raporu alindi ve yikildi. Yerine yenisi insa edilecek” dedi.
“Tip Fakültesine bin 300 araçlik otopark”
Rektör Zorlu, “Tip Fakültesi hastanemizin hamdolsun, Konya Büyüksehir Belediyesinin de gayretleriyle bin 300 araçlik otoparki devreye girdi. Büyük sikintiydi, park sorunu su anda çözüldü ve ücretsiz olarak vatandasin hizmetine sunuldu. Saglik Yerleskemizde yine büyüksehir belediyesinin katkilariyla 202 araç kapasiteli otopark, yol ve çevre düzenlemesi yapildi. Üniversite olarak gerek Konya Büyüksehir Belediyesiyle gerekse merkez ilçe belediyelerimizle gerekse kampüslerimizin bulundugu ilçelerdeki belediyelerimizle gerçekten bir dayanisma ve kardeslik ruhu içerisinde çalisiyor, imkanlari paylasiyoruz. Bizdeki akademik birikimi onlara sunuyoruz, onlar da bize fiziki ve altyapi imkanlarini sunuyorlar. Dis Hekimligine bir kantin kazandirdik, ciddi bir talepti. Günlük 2 bin kisiye hizmet veriyor Dis Hekimligi Fakültemiz. Gidenler görmüs olabilir, çok güzel bir kantini hastalarimizin ve fakültemizde çalisan personelin hizmetine sunduk. Kütüphane insaatimiz devam ediyor. Içinde bulundugumuz ekonomik sartlar içerisinde bunlar kolay seyler degil. Bugünkü bedeli 1 milyar liradan daha fazla. Buranin mükellefinin yapmis oldugu projeler normal bir projenin 2 kati. Görselligi ön planda, çok konforlu projeler yapiliyor. Bu mükellefin çizmis oldugu kütüphane de bir hayirsever, Ahmet ve Nezahat Kelesoglu Vakfi tarafindan yapiliyor. Ahmet amcamiza Allah’tan rahmet diliyorum bu vesileyle. Vakfa mütesekkiriz. Neredeyse Necmettin Erbakan Üniversitesinin binalarinin yarisini yapmis durumda. Yaptirilan kütüphane Türkiye’de ilk bese girebilecek nitelik ve büyüklükte muhtesem bir kütüphane. 20 bin metrekare kapali alani, 1 milyon basili kitap kapasitesine sahip, 7/24 hizmet verebilecek, 2 bin 500 kisi kapasiteli, engelli dostu, sergi, fuaye, bilimsel etkinlik alanlari, akilli bina sistemleri ve yesil bina uygulamalarinin oldugu bir kütüphane 2025’de faaliyete geçecek. Vakif, Nezahat Kelesoglu Saglik Bilimleri Fakültesini önceliyor. 10 bin metrekareye yakin bir alani var, insallah bin, bin 500 ögrenciyi barindirabilecek kapasiteye ulasacak. Nasip olursa o, bu sene bitirilecek. Kütüphanemiz de 2025 yili itibariyla faaliyete geçecek. Köycegiz Kampüsü’ndeki binalar sehrin mührü gibi, her taraftan görülebiliyor ve bu kütüphane de Konya sehir merkezindeki her yerden görülebilecek nitelikte bir yapi. BITAM’in yan tarafindaki B ve C laboratuvar bloklarinin su anda insaati basladi.
Orada Malzeme ve Metalurji Mühendisligi, Güzel Sanatlar Seramik, Uçak Mühendisligi, Uzay ve Uydu Mühendisligi, Elektrik ve Elektronik Mühendisligi, Enerji Sistemleri Mühendisligi, Mekatronik Mühendisligi’nin bunun kullanacagi 34 adet laboratuvar ve atölye var B blokta. C blokta da Tibbi Aromatik Bitkiler, Harita Mühendisligi Insaat Mühendisligi, Makine Mühendisligi’nin kullanacagi 14 tane laboratuvar ve atölye var. Insallah bu yil bu iki blogu hizmete açacagiz. A blok da insallah gelecek sene hizmete açilacak" seklinde konustu.
"Bu sene spor salonunun temelini atacagiz"
En önemli ihtiyaçlardan birisinin spor alanlari ve spor salonu oldugunu ifade eden Prof. Dr. Cem Zorlu, "Spor Toto bu konuda bize destek verdi. Biz protokolü imzalamistik 1 buçuk yil önce. Güzel bir spor salonu insa edecek, bu taahhüdü aldik ancak deprem birçok projenin ötelenmesini zorunlu hale getirdi. Biz yeni proje çizdirdik muhtesem bir proje 75 bin metrekarelik alanda ögrencilerin spor aktivitelerini yapabilecekleri açik ve kapali mekanlarin bulundugu bir proje. Projede, egitim havuzu ve spa merkezinin bulundugu yari olimpik yüzme havuzu da mevcut. 3 voleybol sahasi, 3 basketbol sahasi, 2 futbol sahasi, 1 tenis sahasi olmak üzere bir kompleksten bahsediyoruz sadece bir spor salonundan degil. Insallah bu sene temelini atacagiz. Köycegiz Yerleskemizde peyzaj çalismalarina basladik. Su anda görüyorsunuz bu binalarin özellikle çevresi olmak üzere ama peyzaj çalismalari kisa sürede bitecek bir çalisma degil. Kampüse girdiginiz andan itibaren sagli sollu alanlarin tamamen yesillendirilip bir peyzaj çalismasi sart bu kampüste. Bu sene basladik, asagiya kadar inip tamamen kampüsün peyzaj çalismasini bitirip Köycegiz’in bir kampüs haline getirilmesini saglamis olacagiz. Yeni nesil sadece fakültenin marka kalitesine bakmiyor, sosyal imkanlar ve kampüsün sunmus oldugu imkanlara da bakiyor. Bundan dolayi da burayi daha iyi bir kampüs daha yesil, daha verimli hizmet veren bir kampüs haline getirmek için gece gündüz çalisiyoruz. Insallah bu da kisa sürede gerçeklesecek. Selçuk Ecza Deposu, eski tip dedigimiz yerde saglik kampüsümüzde bir laboratuvar insaati bitirdi, asagi yukari bir yil oldu. Biz orayi çoktan harekete geçirebilirdik ancak bir baska hayirseverin yanina bir baska laboratuvar insasi sürecinden dolayi gecikti. O hayirseverde birtakim sikintilar zorluklar yasadigi için gecikmeler yasaniyor. Hayrindan ve sözünden vazgeçmis degil ama biz Selçuk Ecza’nin bize yapmis oldugu Klinik Uygulama ve Arastirma Merkezi, Biyoesdegerlilik Uygulama ve Arastirma Merkezi, Rejeneratif Uygulama ve Arastirma Merkezi, Nadir Hastaliklar Uygulama ve Arastirma Merkezi’ni bu sene aktif hale getirecegiz" ifadelerini kullandi.
Üniversite-Sanayi Is Birliginin Somut Örnegi: OSB Teknik Meslek Yüksekokulu
Attiklari tohumlarin yeserdigini anlatan Rektör Zorlu, "Bunlardan birisi de OSB Teknik Meslek Yüksekokulu bu sene 2 yili. 4 tane bölüm açtik 20’ser ögrenci aliyoruz ve CNC operatör bölümünü Türkiye’de ilk biz açtik. Makine Mühendisligi’ne gidecek ögrenci puaniyla buraya geldi. 4 dönemden olusuyor malum Meslek Yüksekokullari. Ilk dönem tamamen teorik. Ögrenciler, 2. dönem 2 gün sanayide, 3. dönem 3 gün sanayide, 4. dönem 4 gün sanayide. Yani buraya giren ögrenci sanayide isini bulmus olarak mezun oluyor. Burada belirledigimiz bölümleri tamamen sanayicilerin kendi istedigi bölümler. Hangi bölümden mezun olmus elemana ihtiyaciniz var sorusunu sorarak 40-50 tane sanayiciye öyle açtik bu bölümleri. Peki niye gündeme getirdik fiziki gelismelerde? Çünkü buranin binasini sanayi odasi yapacak. Sanayi odasi ihalesine çikti su anda temeli atiliyor, bu sene sonu egitim ögretim yilina yetistirilmeye çalisiliyor, en geç ikinci dönem basinda buraya ögrencilerimiz yerlesmis olacak. Bu iste, sanayi ve üniversite is birliginin müsahhas mücessem bir örnegi Hep ara eleman diyoruz ya 4 bölüm açtik su anda, 10 bölüm açacak kapasitede bina yapiyoruz. Sanayicimiz gelip bizden hangi bölümü isterse müfredatini kendileri belirlemek sartiyla açiyoruz. Bu Teknik Meslek Yüksekokulu meselesinde çagri bize degil bütün üniversitelere idi ama biz Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak bu çagriyi dikkate alarak bu daveti dikkate alarak tesebbüste bulunduk, açtik, ögrenci aldik ve su anda binasi yapiliyor. Memleketimize hayirli olsun. Buranin Türkiye’deki sayili meslek yüksekokullardan birisi oldugunun özellikle altini çizmek istiyorum" dedi.
"Eregli Kampüsümüzde yapi çalismalari devam ediyor"
Rektör Zorlu konusmasini söyle sürdürdü: "Eregli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu depremden etkilendi, yikim karari çikti ve yikildi. Insasina baslandi ve 2 yil içinde bitirmeyi planliyoruz insallah. Eregli’de Hayirsever Ali Talip Özdemir tarafindan yaptirilan Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binasinin kaba insaati bitmis durumda. Eregli Belediyesi ile Ziraat Fakültemizin yürüttügü Organik Tarim Projesi vardi. Yaklasik 3 bin dönümlük bir arazi Milli Emlak’tan tahsis edildi. 2 sene önce ekim faaliyetlerinin basladigi projede su anda organik sertifika alma asamasindayiz. Insallah bu sene sertifikayi aldiktan sonra Türkiye’de önemli bir ise imza atmis olacagiz.
Eregli Kampüsümüzde Eregli Ticaret ve Sanayi Odasi ve Eregli Belediyesinin is birligiyle temeli atilmak üzere olan bir yemekhane var. Bu da 2024 yili içinde insallah tamamlanacak. Seydisehir Yerleskemiz ise, çok sükür merkezdeki yerleskelerimizden çok daha iyi imkanlara sahip. Iki tane hayirseverlerimiz tarafindan yapilmis yeni binamiz var. Hiçbir kampüsümüzde olmayan spor salonu dahi orada var. Biz mevcut kampüslerimizin, sehir ve fakülte ayirt etmeden eksiklerini gidermeye çalisiyoruz."
’Necmettin Erbakan Müzesi’ ve ‘Gençlik Merkezi’ projeleri
Necmettin Erbakan Müzesi projesinin de depremden etkilendigini buna ragmen devam ettigini aktaran Prof. Dr. Zorlu, "Bu müzeyi birlikte yapacagiz. Karatay Belediyesi, yaklasik 6 bin metrekarelik bir yer tahsis etti. Proje asamasindayiz ve projenin sponsorlugunu Konya Büyüksehir Belediyesi yapiyor. Önümüzdeki aylarda müze içerisindeki eserler ve çalismalarla ilgili basin mensuplarimizin da fikirlerini almak için tekrar bir araya gelmeyi arzu ediyoruz. Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan kampüsümüze Gençlik Merkezi yapilacak. Bu sene içinde insaatinin baslatilmasi sözünü aldik. Bu merkezin, bizim ögrenci yasam merkezi konusundaki ihtiyacimizin büyük bir kismini giderecegini düsünüyoruz" diye konustu.
"Kalite seferberligi baslattik"
Rektör Zorlu, "Kalite ve akreditasyon seferberligi baslattik. Artik Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) üniversiteleri akredite ediyor. 5 yillik akreditasyon almak için büyük gayret sarf ediyoruz. Su anda da Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemsirelik Fakültesi, Egitim Fakültesinden 5 program ve Bilim ve Teknoloji Arastirma ve Uygulama Merkezi akredite oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tip Fakültesi ve Dis Hekimligi Fakültesi akredite için büyük gayret sarf ediyor. Akredite demek egitimde kalite demek. Egitimde standart, sürdürülebilirlik ve uluslararasilasma demek. Bir üniversite için akredite olmak o kadar çok önemli ki bazi ögrenciler kendi fakülte veya bölümlerinin bir sene sonra akreditasyon alacagini duydugu andan itibaren akredite olmus bir fakülteden mezun olmak için mezuniyetini geciktiriyor. Akredite olmus bir diploma ile uluslararasi arenada istedigi yerde yüksek lisans imkani bulabiliyor. Bundan dolayi çok önemli. Insallah gelecek yil çok daha fazla akredite olmus bölümümüzle egitim ögretime devam edecegiz" seklinde konustu.
"‘Intörn Mühendis’ uygulamasiyla ögrencilerimizi hayata hazirliyoruz"
Rektör Cem Zorlu konusmasinin devaminda, "Bir baska gerçeklestirdigimiz önemli husus ise mühendislik okuyan ögrencilerimize yönelik Intörn Mühendislik Uygulamasi. ‘Mühendis mezun olup gidiyor, ne makine görmüs ne de eline tornavida almis’ diye her zaman söylenir. Üniversite olarak isteyen ve belirli sartlari saglayan Mühendislik Fakültesi ile Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi 4. Sinif ögrencilerimize ücretli ve sigortali olarak çalisma imkani sagliyoruz. Su anda TÜRKSAT’ta basladi.
HAVELSAN, ASELSAN KONYA, Telefoncular Metal, AYD Otomotiv gibi 34 sirketle protokoller imzaladik. Su an isteyen basarili ögrencilerimiz okula hiç gelmeden tamamen sirkette staj imkani buluyor. Haftada 5 gün 40 saat çalisacaklar. Ilk 3 yilda tüm derslerinde basarili olan ögrencilerimiz katilabiliyor. Ögrencilerimizi hem hayata hazirliyoruz hem de Necmettin Erbakan Üniversitesinden mezun olan bir mühendisin diger üniversitelerden mezun olan mühendisten daha farkli pozisyonda olmasini temin ediyoruz" ifadelerini kullandi.
"NEÜ’yü siralamalarda bulundugu seviyeye getiren atama yükseltme kriterleridir"
Rektör Zorlu, "Necmettin Erbakan Üniversitesini bugün bu seviyeye getiren, siralamalarda siçramalari saglayan temel neden atama yükseltme kriterleridir. Bu konuda asla taviz vermiyoruz. Hatta bu konu ilk basta geldiginde itirazlar oldu, sitem edenler oldu. Önümüzde iki tane seçenek vardi. Ya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Anadolu’nun içerisinde kendi kendine yeten bir üniversite olacak ya da Türkiye’de bilinen, taninan, standardi ve marka degeri yüksek bir üniversite haline gelecek. Biz ikincisini tercih ettik. Su an çok ciddi bir mesafe aldik. Herkes bu gayretin içerisinde. Kaliteli hocanin oldugu yerde kaliteli ögrenci de olur. Basari olan bir yerde basarili ögrenci de olur. Marka degeriniz artar. Bu konuda Akademi Ödülleri veriyoruz. Özel bir program yapiyoruz. Taninan bilinen kisiler, bilim adamlari geliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Gelistirme Vakfi’ni (NEVA) bunun için, sponsorluk yapsin diye kurduk. Su anda amacina hizmet ediyor. Biz her sene ödül verdigimiz alanlari degistiriyoruz. Akademik kriterlerimizi de degistiriyoruz. Rankinglere bakiyoruz. Ilk önce Times Higher Education (THE) ile basladik, su an çok sayida ranking kurulusu ile çalisiyoruz. Sadece tek ranking kurulusunun standartlarina bagli kalmiyor, bütün siralama kuruluslarini masaya yatiriyoruz. Çünkü hepsinin parametresi farkli. Hepsinde iyi bir noktaya gelmek zorundayiz. Necmettin Erbakan Üniversitesi bütün ranking kuruluslarinda ilk 5’e girmek zorunda. Bunun için gayret sarf ediyoruz. Her sene akademik kriterlerimizi revize ediyoruz. 2023 kriterlerimizi degistirdik. 2024’e revize ettik. Bu hedeflerimiz dogrultusunda her alanda çok özverili çalismalar gerçeklestiriyoruz. Bu konuda herhangi bir geri adim atmayacagiz, taviz vermeyecegiz. Bu konu bizim elimizi de güçlendiriyor. Birçok akademisyen bizim üniversitemize gelmek istiyor. ‘Tamam gelebilirsin’ diyoruz ama ilk sordugumuz soru atama kriterleri sartlarini saglayip saglamadigi. Ülkemizin ihtiyaçlari, hedefleri ve milli menfaatleri dogrultusunda bazi alanlarda arastirma yapan akademisyenlere öncelik veriyoruz. Sürdürülebilir kalkinma projeleri, afet ve acil durum yönetimi projeleri, sosyal inovasyon projeleri, küresel isinma ve iklim krizi projeleri, asi ve enfeksiyon çalismalari projeleri, koruyucu hekimlik projeleri, alternatif enerji ve kaynaklari projeleri, savunma sanayi projeleri, biyogüvenlik projelerine öncelik veriyoruz. 2018 yilinda rektörlük görevine geldigimizde dünyada muteber ranking kuruluslarinin hiçbirinde siralamaya giremiyorduk. Bu ranking kuruluslarinin üniversiteler için önemini örnek vererek anlatayim. Bir programda iki sirket karsi karsiya geldiklerinde birbirlerini cirolari ile degerlendirirler. Yurtdisina gittigimizde bizlere ‘Dünya siralamasinda neredesiniz?’ diye sorulmaya baslandi. Biz de önemini kavradik ve her sene üzerine koyarak gidiyoruz" dedi.
"Türkiye’deki 209 üniversite arasinda 14. siradan 12. siraya yükseldik"
THE Dünya Üniversiteler 2024 Siralamasi’ndan bahseden Rektör Zorlu, "Türkiye’deki 209 üniversite arasinda 14. siradan 12. siraya yükseldik. Devlet üniversiteleri arasinda bu yil iki sira daha yükselerek 6. olduk. Hedefimiz Türkiye’de ilk 5, dünyada ilk 500. Bunun için çalisiyoruz. Basarinin temel sirri inanmak. Necmettin Erbakan Üniversitesi yönetimi ve akademisyenleri Türkiye’de ilk 5’e, dünyada ilk 500’e girmeye inaniyor. Üniversitemiz, son iki yilda genel siralamada 32, Devlet Üniversiteleri arasinda da 27 basamak yükseldi. Siralamaya dahil olan en genç üniversiteyiz. ‘Ögretim’ kategorisinde dünya genelinde 384. olduk, Türkiye’de 2. olduk. Genel siralamada 8 sira yükselerek 10. olduk. Devlet üniversiteleri arasinda 5 sira yükselerek 4. olduk. “Ögretim” kategorisinde Türkiye’deki 66 üniversite arasinda 4 sira yükselerek birinci olduk. Dünyada 963 üniversite içinde 36’nci olduk. THE Asya Üniversiteleri 2023 Siralamasi’nda ise 928 üniversite içerisinde geçen yila kiyasla 87 sira yükselerek 372. sirada yer aldik. Türkiye’den 80 üniversitenin girebildigi siralamada, 7 sira yükselerek 18. olduk. Devlet üniversiteleri arasinda 6 basamak yükselerek 11. sirayi aldik. Ögretim kalitesinde Türkiye’deki üniversiteler içerisinde 2. sirada, Asya’daki üniversiteleri içerisinde 90. sirada konumlandik. Dünya Üniversite Siralamalari Merkezi’nin siralamasinda ise 2019 yilinda 56’nci siradayken 2023 yilinda 17 sira yükselerek 39’uncu olduk. Türkiye’den siralamaya dahil olan en genç üniversite olma basarimizi koruduk. Dünya genelinde ise 1.714’üncü sirada yer alarak CWUR 2023 Dünya Üniversite Siralamasi’nda en iyi yüzde 8.4’lük dilime girme basarisi elde ettik. Dünyanin en etkili bilim insanlari siralamasinda hocalarimizin sayisi gün gün artiyor. 2020 yilinda 5 hocamiz siralamada yer alirken 2023 yilinda 16 akademisyenimiz ile siralamada yerimizi aldik. URAP’ta yükselisimiz devam etti. 2015 yilinda 64’üncü siradayken suan 34’üncü siradayiz. Bu yükselis gayretle oldu. Herkes buna inaniyor. Bunun için Büyük Veri Koordinatörlügü kurduk. Çünkü rankinglerde temel faktörlerden birisi sadece üretmek degil ürettiginizi kaydetmek. Büyük Veri Koordinatörlügü de sadece 8 üniversiteye verilmisti. YÖK bizim gayretimizi, çabamizi, performansimizi görünce 9. üniversite olarak Büyük Veri Koordinatörlügü’nü kurduk ve bu konuda ögretim görevlisi destegi aldik. Yayincilik faaliyetlerimiz çok iyi durumda. Türkiye’de üniversite olarak yayinevi kurup, birçok eski üniversiteyi geride birakip para kazanmak çok kolay bir sey degil. Kültür Bakanligi tarafindan dünyadaki sayili kültür kitap fuarlarina davet edilen tek üniversite biziz. Frankfurt Fuari, Abu Dabi Kitap Fuari’na gittik. Ingiltere’ye de bu sene gidecegiz insallah. Sadece kendi üniversitemizin degil, bilinen, taninan üniversite hocalari tarafindan da gönderilen yayinlari basiyoruz" diye konustu.
"Depremden sonra 30 depremzede ögrencimize burs veriyoruz"
Burs imkanlarinda da söz eden Zorlu konusmasini söyle sürdürdü: "Su anda vermeye devam ettigimiz mevcut ihtiyaç ve basari burslarimiza ek olarak 2023 itibariyle, depremden sonra 30 depremzede ögrencimize burs veriyoruz. Ayrica üniversite tercih döneminde derece yapan ögrencilere gelirlerse ciddi miktarda burs saglayacagimizi söyledik. Ilk 20’ye giren ögrencilere 20 bin lira, ilk 100’e 15 bin lira, ilk 500’e 10 bin lira ve ilk 500 ile bin arasina da 5 bin lira verecegimizi söyledik. 4 ögrencimize bu kapsamda burs veriyoruz. Gelecek sene burs miktarimizi artirarak iddiamizi sürdürecegiz. Uluslararasi basari burslarimiz var. Bir önceki yil 4 uluslararasi ögrencimizi ülkemize, Konya’ya getirmistik. Bu sene 2 ögrencimiz geldi. Biri Çad’in ülke birincisi. Digeri ise Yemen’den üniversitemizi tercih etti. Bu konuda da çalismalarimiz devam ediyor. Kendi ülkesinde basarili olup da bizi tercih eden ögrencilerimize de 5 bin lira veriyorduk. Bu yil ise 8 ila 10 bin lira arasinda burs vermeye devam edecegiz. Önemli olan parlak beyinleri üniversitemize getirip Konya sevdalisi, Türkiye kültürü ile yetismis insanlar olusturup memleketlerine göndermek."
Üniversite-Belediye Is Birligi Projeleri
Konya Büyüksehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleriyle de çok iyi faaliyetler gerçeklestirdiklerini de hatirlatan Prof. Dr. Zorlu, "Marka degeri olusmus birtakim etkinliklerimiz var. Bunlardan birisi de yakinda olusan Down Sendromlu Bireyler Yasam Destek Merkezi (DOSD). DOSD’un mutfaginda biz variz. Selçuklu Belediyesi ile paydasi oldugumuz SOBE’nin, Karatay Belediyesi ile paydas oldugumuz Alzheimer Gündüz Yasam Merkezi’nin mutfaginda biz variz. Selçuklu Belediyesinin Sanat Akademisi’ne önemli derecede katki sagliyoruz. Karatay Belediyesi destekleriyle Karatay Sanat Akademisi adi altinda Geleneksel Türk Sanatlari bölümümüz tarafindan çesitli kurslar veriliyor. En önemlisi de Konya Büyüksehir Belediyesi ile kurulan Sosyal Inovasyon Ajansi (SIA). Seçimden sonra büyüksehir ve merkez ilçe belediyelerimizle birlikte yeni projelere de imza atacagiz. Imkan ve kabiliyeti birlestirince çok güzel bir sinerji olusuyor. Üniversite-sanayi is birligi gibi üniversite-belediye is birligi de çok önemli. Bu is birliklerinden Türkiye’de ve dünyada marka degeri olan kurumlar ortaya çikti” seklide konustu.
Konusmasinin ardindan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, basin mensuplarinin sorularini cevapladi. Toplantida, NEÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ali Kahraman, Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Bahadir Feyzioglu da; uluslararasilasma faaliyetleri, Erasmus projeleri, Travma Uygulama Arastirma Merkezi, Tibbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Arastirma Merkezi hakkinda bilgiler verdi.
Program sonunda Rektör Zorlu basin mensuplariyla birlikte Köycegiz Yerleskesi’nde yapimi devam eden ve tamamlanan binalari gezdi. Incelemelerin ardindan program, Rektör Zorlu’nun basin mensuplarini ugurlamasiyla sona erdi.