Fransa Basbakani Elisabeth Borne Istifa Etti

Fransa Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, Fransa Basbakani Elisabeth Borne’un istifa ettigi duyuruldu.

Fransa Basbakani Elisabeth Borne Istifa Etti
Fransa’da Mayis 2022’den bu yana görev yapan 62 yasindaki Fransa Basbakani Elisabeth Borne istifa etti. Borne’un istifasi Fransa Cumhurbaskanligi tarafindan duyuruldu. Borne’ye çalismalarindan dolayi tesekkür eden Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Borne’un yerine kimin geçecegini ise açiklamadi. Borne, Fransa tarihinde basbakanlik yapan ikinci kadin oldu.

Borne’un yerine geçebilecek potansiyel adaylar arasinda 34 yasindaki Egitim Bakani Gabriel Attal ve 37 yasindaki Savunma Bakani Sebastien Lecornu gösterilirken, söz konusu iki isimden biri basbakan olmasi halinde Fransa’nin gelmis geçmis en genç basbakani unvanini alacak. Maliye Bakani Bruno Le Maire ve eski Tarim Bakani Julien Denormandie de uzmanlar tarafindan muhtemel adaylar arasinda gösteriliyor.

Macron ve Borne liderligindeki hükümet, Macron’un 2022’de yeniden seçilmesinden kisa bir süre sonra mecliste mutlak çogunlugu kaybetmis ve yasalari geçirme konusunda zorlanmisti. Macron’un geçtigimiz sene aralik ayinda yeni bir siyasi girisim sözü vermesinden bu yana hükümette degisiklik yapilacagi konusunda söylentiler artmisti.
Kaynak: İHA