Alman Çiftçilerden Traktörlü Eylem

Almanya’da hükümetin tarimsal sübvansiyonlarini kademeli olarak kaldirma karari nedeniyle sokaklara dökülen çiftçiler, traktörlerle yollari trafige kapatti.

Almanya’da federal hükümet aralik ayinda 2024 yilindaki bütçe açigini kapatmak amaciyla tarim sektöründen 920 milyon euroluk kesinti yapmayi planlamisti. Ayrica tarim araçlarina yönelik araç vergisi muafiyeti ve tarimsal mazot yakita yönelik sübvansiyonlarin kaldirilmasi gündeme gelmisti. Hükümetin bazi konularda geri adim atarak planlarini büyük ölçüde geri çekmesine ragmen çiftçiler sokaklara döküldü. Kesintiler nedeniyle rekabet açisindan dezavantajli duruma düseceklerini düsünen Alman çiftçiler, ülke genelinde protesto eylemleri gerçeklestiriyor. Sabahin erken saatlerinden itibaren ülke genelinde harekete geçen çiftçiler, hükümetin tarim politikalarini protesto etmek amaciyla farkli noktalarda traktörleriyle trafigi kilitledi. Çiftçi eylemleri farkli eyaletlerde etkisini gösterdi. Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti’nde çiftçiler yüzlerce traktörle otoyol girislerini kapatti. Eyleme kamyon ücretlerindeki artisi protesto eden nakliye sirketleri de destek verdi.

Alman Çiftçiler Dernegi (DBV), planlarin kismen geri çekilmesini yeterli bulmazken, "uzlasma olmadigini" söyleyerek tüm kemer sikma önlemlerinin tamamen geri çekilmesi çagrisinda bulunuyor.

Yollar trafige kapatildi

Baden-Württemberg’deki Böblingen yakinlarindaki A81 otoyolunda çok sayida traktör izinsiz gösteri için otoyola çikti. Asagi Saksonya’nin kuzeybatisindaki Cloppenburg bölgesinde bir otoyol 40 araç tarafindan trafige kapatildi. Bavyera polisi, otoyol girislerinin kapatildigi veya yollara yalnizca tek seritten erisilebildigi için birçok yerde trafigin durma noktasina geldigini duyurdu. Güney Almanya’dan Rhineland-Pfalz’a, Kuzey Ren-Vestfalya’dan Schleswig-Holstein’a kadar tüm federal eyaletlerde traktör konvoylarinin neden oldugu trafik yogunluklari yasandi.

Berlin’de eylemlerin adresi 17 Haziran Caddesi oldu

Baskent Berlin’de ise çiftçiler, erken saatlerde hemen hemen bütün otoyol girislerini trafige kapatti. Bir grup çiftçi ise meclis ve hükümet binalarinin yakininda bulunan Brandenburg Kapisi önünde toplandi. Farkli bölgelerden baskente traktörleriyle gelen çiftçiler, Brandenburg Kapisi ve Siegessule (Zafer Aniti) arasindaki 2,5 kilometrelik yolu tamamen trafige kapatti. Brandenburg Kapisi önünde konusma yapan çiftçi temsilcilerinin hedefinde ise "Trafik Lambasi Koalisyonu“ vardi. Konusmacilar, tarim politikalarinda adaletsiz vergilerin degistirilmesi çagrisinda bulunarak, özellikle vergi artirimi ve mazot yakitta uygulanan devlet sübvansiyonunun kaldirilacak olmasini sert bir dille elestirdi.

17 Haziran Caddesi üzerinde araçlarini park eden çiftçiler, traktörlerine ve is makinalarina "Çiftçiler mahvolursa, senin yiyecegin disaridan gelir“, "Ekmiyorsunuz, biçmiyorsunuz, ama her seyi bizden daha iyi biliyorsunuz. Trafik Lambasini (hükümet) durdurun“, "Bu çilginliga son verin, var olusumuzu tehdit ediyorsunuz“ yazili pankartlar tasidi.

Berlin’deki çiftçilere diger meslek gruplarindan da destek geldi. Insaat sektöründen elektrik teknisyenlerine, nakliye sirketlerinden temizlik isçilerine kadar farkli meslek gruplari da çiftçilerin eylemlerine destek amaciyla kendi araçlariyla 17 Haziran Caddesi üzerinde yerlerini aldi.
Kaynak: İHA