Uzmanlardan Covid-19 Yeni Varyanti Için Bagisiklik Uyarisi

Mevsimsel olarak Covid-19’a yakalanmanin yüksek oldugu bu dönemde Covid-19’un yeni varyanti JN.1 dünya genelinde artis gösteriyor. Dünya Saglik Örgütü, koronavirüsün dolasimdaki tek solunum yolu hastaligi olmadigina dikkat çekerek ayni zamanda grip, RSV ve yaygin çocukluk çagi zatürresinin artista oldugunu konusunda uyariyor.

Uzmanlardan Covid-19 Yeni Varyanti Için Bagisiklik Uyarisi


“Bagisikliga dikkat”

Dünya genelinde Covid-19’un yeni varyantlari vaka sayilarinda artisa neden olduguna dikkat çeken Eskisehir Osmangazi Üniversitesi KBB Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Cingi, ayni zamanda mevsimsel grip, RSV gibi diger virüslerin de arttigini söyledi.

Cingi, “Ülkemizde benzer bir tablo gözleniyor. Rhinovirüs basta olmak üzere, RSV, Influenza ve Covid-19 gibi virüslerin etkili oldugu hastalik döneminde, viral enfeksiyonlara eslik eden bakteriyel enfeksiyonlar, hastaliklarin daha agir bir seyir izlemesine neden olabilmektedir. Enfeksiyonlar genellikle solunum ve damlacik yolu ile bulastigindan kalabalik ve kapali ortamlarda maske kullanimina devam etmek her zaman oldugu gibi etkili bir yöntem. Ancak, bagisiklik sisteminin güçlü olmadigi durumlarda maske kullanimi maalesef enfekte olmanin önüne geçemiyor. Bunu, salginin pik yaptigi dönemlerde acil servisinde veya Covid-19 servisinde yatan hastalarla mücadele eden pek çok hemsire ve doktorun enfekte olmasi ile pek çok kez görmüs olduk. Bu nedenle, enfeksiyonlarin artis gösterdigi bu dönemde, hastaliklardan korunmak için bagisiklik sistemini her zaman güçlü tutmanin çok önemli oldugunu vurgulamak gerekiyor. Saglikli beslenmeye ek kullanilan dogal takviye edici gidalar, bagisiklik sistemini desteklemeye yardimci oluyor. Bunlarin en degerlileri arasinda ise propolis yer aliyor” dedi.



Propolis önerisi

Ari Ürünleri Uzmani Gida Yüksek Mühendisi Dr. Asli Elif Tanugur Samanci ise bilimsel arastirmalarda propolisin pek çok viral ve bakteriyel enfeksiyona karsi etkili oldugunu gösterdigini söyledi.

Samanci, "Bu çalismalarin arasinda su anda salgina neden olan RSV, Rhinovirüs, Influenza ve Covid-19 ile ilgili çalismalar da mevcut. Bu karmasik enfeksiyon tablosunda, bilimsel çalismalara dayanarak propolisin potansiyel etkilerini degerlendirmek oldukça önemlidir. Kyushu Üniversitesi’ndeki bir çalisma, propolisin RSV enfeksiyonuna bagli pnömoni üzerinde olumlu etkilerini gösterirken, Kanada’da yürütülen baska bir çalisma propolisin Rhinovirüs enfeksiyonlarina karsi etkili oldugunu belirtmistir. Kangwon Üniversitesi’nde yapilan 2021 tarihli bir arastirma ise propolisin içeriginde bulunan krisin flavonoidinin, influenza virüsüne karsi antiviral aktivite sergileyebilecegini ortaya koymustur. Ülkemizde, Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde 2020 yilinda gerçeklestirilen bir çalismada, Anadolu propolisinin COVID-19’a karsi koruyucu etkisi incelenmistir. 204 saglik çalisaninin katildigi bu çalismada, deney grubundaki 102 katilimci 1 ay boyunca yüzde 30 oraninda Anadolu Propolis özütü Propolis Damla kullanmis, kontrol grubundaki 102 katilimci ise herhangi bir tedavi almamistir. Planlanan takip süresinin sonunda, semptomatik vakalara göre, propolis alan grupta sadece 2 katilimcida COVID-19 PCR pozitifligi tespit edilmis, kontrol grubunda ise 14 katilimcinin PCR testi pozitif çikmistir. Sonuç olarak, Anadolu Propolisi alan grupta COVID-19’a karsi yüzde 98 oraninda istatistiksel anlamli bir koruyuculuk tespit edilmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA