Tarihi Gramafonlari Tamir Ederek Eski Haline Getiriyor

Gaziantep’te baba meslegi olan mobilyacilik isini gramafon tamirine çeviren Zeynel Toparli, tarihi gramafon, pikap ve radyolari restore ederek ilk günkü hallerine dönüstürüyor.

Tarihi Gramafonlari Tamir Ederek Eski Haline Getiriyor
Gaziantep’te yasayan 55 yasindaki Zeynel Toparli, Tarihi Yeni Han’da baba meslegi olan mobilyacilik isini gramafon tamirine çevirerek 50, 100, 150 ve 200 yillik gramafonlari tamir ediyor. 25 yildir bozuk olan tarihi gramafonlara ses veren Toparli, tamir ettigi asirlik gramafonlara ahsap tasarimlar da ekleyerek ilk günkü seslerine ve güzelligine kavusturuyor. Basta koleksiyoncular olmak üzere nostalji sevenlerin gözdesi haline gelen gramafonlar ise geçmisin izlerini günümüze tasiyor.

“Burada plak tamir ediyoruz ve satiyoruz”

Baba meslegi mobilyacilik isini gramafon tamirine çevirdigini söyleyen Zeynel Toparli, “Baba meslegi olan mobilyacilik isini devam ettirirken gramafon isine yöneldim ve bizim yaptigimiz televizyon filmlerinden ve nostaljiden olusan bir sark odasi isi. Burada plak tamir ediyoruz ve satiyoruz. Günümüzde de bildiginiz üzere antika plaklar ve gramafonlar moda oldugu için satislarimizda çok iyi duruma geldi” dedi.



“Gramafonlarin fiyati 100 bin TL’ye kadar çikiyor”

Eski gramafonlari ekledigi dizaynlar ile günümüze tasidigini belirten Toparli, tamir edilen gramafonlarin fiyatinin 100 bin TL’ye kadar çiktigini ifade etti.

Toparli, “Eski gramafonlar artik bulunmuyor. Biz ise eski gramafonlara mobilyalar ile yeni dizayn uygulayarak günümüze tasiyoruz. Amerika’da bu isleme retro, Fransa’da ise rozita diyorlar. Tamir ettigimiz gramafon ve plakçalarlara vatandaslar çok fazla ilgi duyuyor. Sattigimiz gramafonlari alan 2 hafta sonra bir tane daha almaya geliyor. Geçmiste yeni eve çikan insanlara biblo yerine gramafon götürülürdü. Tamir ettigimiz plakçalar ve gramafonlarin fiyati 6 bin TL’den basliyor 100 bin TL’ye kadar çikiyor” ifadelerini kullandi.

“Biz de teknolojiye ayak uydurmaya basladik”

Teknolojiye de ayak uydurarak geçmisi ve gelecegi yasattiklarini ifade eden Toparli, “Geçmiste insanlarin çöpe attigi gramafonlar degerlendi ve millet degerini yeni anladi. Evin kösesinde güzel görünen bir aksesuar. Güzel bir dekor olarak görülüyor. Günümüzde cep telefonlarinda müzikler var ama gramafonlardan ve plakçalarlardan dinlemek daha farkli bir duygu. Git gide bizde teknolojiye ayak uydurmaya basladik. Suan mesela bluetoothlu olan cihazlarda geliyor. Onlari da tamir ediyoruz. Biz burada hem geçmisi hem gelecegi yasatiyoruz. Sanatimizi da severek yapiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA