PAÜ'de 'Emperyalizm Karsisinda Türkiye, Ortadogu Ve Sehitlerimiz' Konulu Panel Gerçeklestirildi

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafindan ‘Emperyalizm Karsisinda Türkiye, Ortadogu ve Sehitlerimiz’ konulu bir panel gerçeklestirildi.

PAÜ'de 'Emperyalizm Karsisinda Türkiye, Ortadogu Ve Sehitlerimiz' Konulu Panel Gerçeklestirildi


PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yilmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelin moderatörlügünü PAÜ Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Ismail Özdel üstlenirken panelistler; PAÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Durmus Akalin, PAÜ Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Osman Aydinli, Türkiye’deki Filistinli Ögrenciler Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dr. Abdurrahman Al-Farra olarak yer aldi.

Panelin açilis konusmasini Rektör Prof. Dr. Kutluhan gerçeklestirdi. Rektör Prof. Dr. Kutluhan yaptigi konusmada sunlari kaydetti, “7 Ekim 2023 tarihinde baslayan bu süreç hepimizin içini yakmakta ve yakmaya da devam etmektedir. Üniversite olarak bizim asil görevimiz Dünya devletlerinin politikalarini, Ülkemizi, çevremizi ve Ortadoguyu daha iyi anlamaktan geçmektedir. Çünkü neden 12 sehit verdik? Sorusuna mutlaka her birimiz cevap vermek zorundadir. Neden suan 30.000 kisiye yakin Filistinli kardesimiz sehit oluyor? Sorusuna yine mutlaka cevap vermek zorundayiz. Bunu biz, 1900’lü yillarda Kurtulus Savasi ile çok iyi anladik. Gazi Mustafa Kemal Pasa, çizmis oldugu milli misakla olayi bizlere o kadar güzel anlatmistir ki bizlere, Kuva-i Milliye’yi kurduk, arkasindan düzenli ordu sistemine geçtik ve bagimsizligimizi kazandik. Özbekistan ile biliyorsunuz güzel bir çalisma yaptik. Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Baskani geldi. Ne dedi? Bizler Müslüman Türk âlemi esaret altinda iken, iyi ki Türkiye Cumhuriyeti bagimsiz bir devlet olarak ayakta! Yine Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar’i üniversitemizde agirladik. Onlar da ayni sekilde burada anlattilar nasil bagimsizliklarini kazandiklarini ama hala tam bagimsizliklarina kavusamadiklarini. Yine ayni sekilde Azerbaycan’da Karabag problemi Biz kendimizi iyi tanimak zorundayiz. Çünkü emperyalizm komplo teorileri ile güya bize komplo teorisi diyorlar ama aslinda gerçek teorileri ile saldirmaktalar. Ekonomik sebepler diyor, petrol var diyorlar Ortadogu’da, onu ele geçirmek emellerindeler. Fakat sadece petrolle de geçilmiyor, buradaki insanligimi yok etmeye çalisiyorlar. Dini yönden kendi dini inançlari ile ele aliyorlar olayi. Sadece hak ve adaleti savunan bu Müslüman âlemi, Türk Müslüman âlemini yok etmeye çalisiyorlar. Neden yok etmeye çalisiyorlar? Her zaman söyledigimiz gibi biz geçmisimizle övünen bir ülkeyiz. Geçmisimizle o kadar çok övünüyoruz ki, bizim atalarimiz Balkanlari yönetti, Ortadoguyu yönetti kimsenin burnu dahi kanamadi. Her nereye gittiler ki, orada biz hizmetkâr olarak geldik. Ama simdi bakiyoruz ki tam tersi var. Adina Birlesmis Milletler denmis, gelismis ülkeler denmis, söylemis olduklari hiçbir degerin su anda karsiligi bulunmamaktadir. Bunu çok iyi anlamamiz lazim. Degerli ögrenciler, bu sorulari çok iyi cevapliyor olmamiz lazim. Bize birakilan basta Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni korumamiz, ilelebet bagimsizligini yasatmamiz lazim. Buna sahip çikmanin önemini, biraz önce bahsettigim gibi bize insanligin ihtiyaci var. Sadece Ortadogu’nun degil, bir Amerika’nin bile bize ihtiyaci var. Çünkü bizler, gittigimiz yere sömürgeyi degil, iskenceyi degil, adaleti götürüyoruz, hukuku götürüyoruz. Bu paneli düzenleyen çok degerli moderatör hocamiz Osman Hocama, konusmaci hocalarimiza, Istanbul’dan gelen misafirimize ve siz katilimcilarimiza degerli vaktinizi bize ayirdiginiz için hepinize tesekkür ediyor, saygilarimi sunuyorum” ifadelerinde bulundu.

“Gazze’deki o duvarlarin Berlin’deki duvarlardan ne farki var? 1940’li yillarda Berlin’de olusturulan duvarlarin bir benzeri o duvarlar.”

Panelin Moderatörlügünü üstlenen Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Ismail Özdel yaptigi konusmada sunlari dile getirdi: “Böyle bir panelin hazirlanmasi ve panelde emegi geçen hocalarimiza çok tesekkür ediyorum. En büyük tesekkürüm ise Istanbul’dan buraya kadar gelip bizimle birlikte olan sevgili meslektasimiz, dostumuz, mücadele arkadasimiz Türkiye’deki Filistinli Ögrenciler Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dr. Abdurrahman Al-Farra’ya çok tesekkür ediyorum. Filistin mücadelesinin en kisa zamanda insallah Kurtulus Mücadelemiz gibi zaferle sonuçlanmasini diliyorum. Bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Gazze’deki duvarlari fark ettiniz mi? Gazze’deki o duvarlarin Berlin’deki duvarlardan ne farki var? 1940’li yillarda Berlin’de olusturulan duvarlarin bir benzeri o duvarlar. Ayni duvarlar, bu da bize sunu gösteriyor, benim de panelde olmamin en büyük sebebi de Psikiyatr olmam. Bu da sunu gösteriyor, insan psikolojisinde travmaya ugrayanlar ne yazik ki travmatizan olarak karsimiza çikiyor. Yani 1940’li yillarda travmaya ugramis toplumu simdi bir travmatizan olarak o bütün güçleri ile soykirimin en önemli parçasi haline dönüstüler. Bu durum çok ciddi bir durum. Hepimizin üzerinde düsünmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Travmaya ugrayan toplumlar, travmatizana dönüsüyorlar ve ayni zamanda emperyal güçlerin de en önemli oyuncagi haline geliyorlar. Niye Amerikalilar bizim karsimiza Yunanlilari çikartsin. 1919’da niye Yunanlilar Izmir’e çikti? Niye kendileri degil de Yunanlilari çikarttilar? Çünkü aramizda bir iliski vardi. Iki toplum da birbirini travmaya ugratmis olarak görünüyordu. Yani bu iki toplumun geçmis acilarini, birbirleri ile vurusturarak aslinda yeni acilar olusturmak ve bir sekilde o tiyatro sahnesindeki yönetmenliklerine devam edebilmek amacindaydilar. Bunlarin hepsi politik psikiyatrinin çok önemli konularidir” seklinde konustu.



Program Panelistler; PAÜ Rektör Yardimcisi, Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Durmus Akalin’in, PAÜ Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Osman Aydinli’nin, Türkiye’deki Filistinli Ögrenciler Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dr. Abdurrahman Al-Farra’nin sunumlari ile devam etti.
Kaynak: İHA