Sap Hastaligina Karsi Asi Dozu Bu Yil 3'E Yükseltildi
Her yil rutin olarak 2 doz uygulanan sap asisi 2024 yilinda baskin asilama, ilkbahar ve sonbahar olmaz üzere 3 dönemde vurulacak. Denizli’de 255 bin 683 büyükbas hayvan asilama programina alindi.
Sigir Manda Koyun Keçi gibi çift tirnakli hayvanlarda rastlanan ve çok bulasici Sap hastaligi ihbari mecburi olan hastaliklar arasinda yer aliyor. Agizda, tirnakta ve memelerde yaralar olusturan bu hastalik et ve süt veriminde ciddi kayiplara neden oluyor. Özellikle genç hayvanlar hastaliga karsi son derece hassas olan hastalik ölümlere de yol açabiliyor. Hastalikla mücadelede, büyükbas hayvanlarin iller arasinda sevklerinde sap asilama sarti araniyor. Tarim ve Orman Bakanligi Hayvan Hastaliklari ve Zararlilari ile Mücadele Programi dogrultusunda yürütülen asilama programi kapsaminda her yil rutin olarak 2 doz uygulanan Sap asisi 2023 yilinda tespit edilen daha önce ülkemizde görülmeyen SAT-2 virüsüne karsi 2024 yilinda baskin asilama, ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak 3 doz uygulanacak. Denizli ilinde 255 bin 683 büyükbas hayvan, Hayvan Hastaliklari ve Zararlilari ile Mücadele Programina göre sap asi programina alindigi belirtildi.
Il Tarim ve Orman Müdürlügünde yapilan açiklamada, “Ilçe Tarim Müdürlükleri hayvan sagligi ekiplerince 29 Ocak 2024 tarihi ile baskin asilama çalismalari baslamis olup 31 Mart 2024 tarihinde asilama çalismalari sona erecektir. Baskin Asilama Programi kapsaminda 29 Ocak 2024 - 31 Mart 2024 tarihleri arasinda uygulanacak olan sap tetravalan asisi, asi bedeli alinmadan ücretsiz olarak uygulanacaktir” ifadeleri yer aldi.
Konu hakkinda açiklamalarda bulunan Denizli Il Tarim ve Orman Müdürü Sakir Çinar ise “Hayvan hastaliklarindan korunmanin en önemli ayagi asilamadir. Bu bakimdan, Bakanligimiz tarafindan hayvan hastaliklarina karsi hazirlikli olmak ve hastaliklarla mücadele etmek amaciyla Ülkemiz genelinde belirlenen programlar dâhilinde asilama çalismalari yapilmaktadir. Yetistiricilerimizin hayvanlarini asilatmasi sap hastaligindan korunmak için büyük önem arz etmektedir. Yetistiricilerimizin sap asilama programina katilim saglamalari, ilimizde bu hastaligi önleyebilmek için titizlikle çalisan hayvan sagligi ekiplerimize yardimci olunmasi büyük bir önem tasimaktadir” dedi.