'KOBI'lerin Finansmana Erisiminin Kolaylastirilmasi Ülke Ekonomisine Direk Etki Saglayacak'

Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD) Yönetim Kurulu Baskan Vekili Arda Yilmaz, KOBI’lerin finansmana ve finansman için gerekli teminata erisiminin kolaylastirilmasi için öncelikli olarak adimlar atilmasi gerektigini belirterek, bu konunun hem kisa hem de uzun vadede ülke ekonomisi ve kalkinmasi açisindan direk etki olusturacagini vurguladi.

'KOBI'lerin Finansmana Erisiminin Kolaylastirilmasi Ülke Ekonomisine Direk Etki Saglayacak'
Kredi Garanti Fonu (KGF) Bilgilendirme Toplantisi, Ege Genç Is Insanlari Derneginde (EGIAD) gerçeklestirildi.

Toplanti, KGF Bati Anadolu Bölge Müdürü Yusuf Bugra Yüksek’in katilimiyla yapildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD) Yönetim Kurulu Baskan Vekili Arda Yilmaz, KOBI’lerin finansmana erisim güçlügünün is dünyasi gündeminin her zaman ilk siralarinda yer aldigini hatirlatti.

"KOBI’lerin finansmana erisiminin kolaylastirilmali"

Yilmaz, “Aslinda 90’li yillarin baslarinda kurulmus olan Kredi Garanti Fonu geçtigimiz 10 yilda adindan çokça bahsettirdi. TÜIK istatistiklerine göre; Türkiye’deki tüm isletmelerin yüzde 99.8’i KOBI’lerden olusmakta ve bu isletmeler toplam istihdamin yüzde 76.7’sini saglamaktadir. Bu oranlar ülke ekonomisinde KOBI’lerin yeri ve öneminin büyüklügünü çarpici olarak göstermektedir. Son yillarda yasamis oldugumuz yüksek enflasyon nedeniyle hem sermaye ihtiyaci hem de yatirimlar için gerekli makine ekipman maliyetlerindeki artis finansman kaynaklarindaki teminat ihtiyacini dogurmustur. Dolayisiyla, KOBI’lerin finansmana ve finansman için gerekli teminata erisiminin kolaylastirilmasi için öncelikli olarak adimlar atilmasi hem kisa hem de uzun vadede ülke ekonomisi ve kalkinmasi açisindan direk etki saglayacaktir" dedi.

Imalat sektöründeki etkilerine de deginen Yilmaz, KOBI’ler teknoloji düzeylerine göre siniflandirildiginda, yüzde 56,4’ünün düsük teknoloji sinifinda üretim yaptigini, büyük ölçekli girisimlerde ise bu oranin yüzde 44,9 oldugunu belirtti.

Yilmaz, "KOBI’lerin sadece binde 7’si yüksek teknoloji ile üretim yapiyor. Bu oranlarin arttirilmasini ve KOBI’lerin özellikle teknoloji, dijital dönüsüm ve Ar-Ge yatirimlarinin desteklenmesini önemli buluyoruz. Gerek iç pazarda sürekli artan talebin karsilanmasi gerekse de ihracat amaçli yeni pazarlarin arayisinda isletmelerin yatirimlarini arttirmalarinda, özellikle katma degerli üretim ve üretimde verimlilik kapsaminda önemli olan teknoloji yatirimlarinin finansmani konusunda çalismalara destek veren Kredi Garanti Fonuna tesekkür etmek isterim" diye konustu.

Kredi Garanti Fonu Bati Anadolu Bölge Müdürü Yusuf Bugra Yüksek ise EGIAD is dünyasina, KGF’nin; kurumsal yapisi, kurulus amaci, finansmana erisimde bankalar araciligiyla sagladigi destekler hakkinda bilgi verdi. Yüksek ayrica; KOBI’lere sunulan alternatif finansman çözümleri, yatirim, ihracat, girisimcilik, yesil dönüsüm, dijital dönüsüm basliklarindaki KGF destek paketini aktardi.
Kaynak: İHA