TCMB'den Zorunlu Karsilik Adimi

Kur korumasi saglanan hesaplar için zorunlu karsilik oranlari 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30’dan yüzde 25’e indirildi. Yabanci para cinsinden mevduat/katilim fonu (yurt disi bankalar mevduati/katilim fonu ve kiymetli maden depo hesaplari hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karsilik oraninin yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltilmesine karar verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi’nin (TCMB) Zorunlu Karsiliklar Hakkinda Teblig’de Degisiklik Yapilmasina Dair Tebligi Resmi Gazete’de yayimlandi.

Buna göre, zorunlu karsilik uygulamasinda; piyasa mekanizmalarinin islevselligini artiracak, makro finansal istikrari güçlendirecek ve miktarsal sikilastirma yoluyla parasal aktarimin desteklenmesini saglayacak degisikliler yapilmasi karari alindi.

Bu kapsamda, kur korumasi saglanan hesaplar için zorunlu karsilik oranlarinin 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilmesine, yabanci para cinsinden mevduat/katilim fonu (yurt disi bankalar mevduati/katilim fonu ve kiymetli maden depo hesaplari hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karsilik oraninin yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltilmesine karar verildi.

Kaynak: İHA