Van'in Saglik Karnesi Açiklandi

Van Il Saglik Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, 2023 yilinda saglikta yapilan çalismalar ve verilen hizmetlere iliskin açiklamalarda bulunarak, 2023 yilinda sadece birinci basamakta 6,2 milyon hasta muayenesi yapildigini söyledi.

Van'in Saglik Karnesi Açiklandi
Van il genelinde birinci, ikinci ve üçüncü basamak saglik hizmetleri konusunda bir önceki yila göre ciddi basarilar saglandi. Saglik yatirimlarinin yaninda, tani ve tedavi sürecinde de önemli adimlarin atildigi Van’da; kanser taramalari, anne-bebek takipleri, il disi sevklerin düsürülmesi, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kapasitesinin artirilmasi gibi birçok çalisma yapildi.

Konuya iliskin konusan Il Saglik Müdürü Op. Dr. Muhammed Tosun, kentteki saglik hizmetini birinci basamak korucu saglik hizmeti, ikinci ve üçüncü basamak tedavi edici ile acil saglik hizmetleri olarak 3 ana bölüme ayirdiklarini belirtti.

2023 yilinda sadece birinci basamakta 6,2 milyon hasta muayenesi yapildigini ifade eden Il Müdürü Tosun, “Koruyucu saglik hizmetleri adina ilimizdeki bebeklerin asi takiplerini yapmaktayiz. Elimizdeki bebeklerin ve çocuklarin yüzde 99’un asilarini 2023 yilinda tamamladik. Bunun haricinde kanser taramalarini erken evrede yapmaktayiz. Bununla ilgili meme kanseri için mamografi çekimleri, servis kanseri için HPV dedigimiz örnekler alindi. 2023 yili içerisinde yaklasik 75 bin hastaya sahada kanser taramasi hastanelere gelmeden yapildi. Bununla beraber 75 bin hasta içerisinde de yaklasik 45 tane hastamizin kanser tanisini daha hastaneye gelmeden erken evrelerde saplayip ileri tedavi gerekmeden önceden tedavilerini yaptirdik” diye konustu.



"2023 yilinda iki anne ölümü gerçeklesti"

Anne ve bebek ölümlerini azaltmak amaciyla birinci basamakta çalismalar yaptiklarini dile getiren Tosun, “2022 yilinda ilimizde maalesef 7 anne ölümü gerçeklesmisti. 2023 yilina baslarken hedefimiz ilimizde hiçbir anne ölümü gerçeklesmemesiydi, fakat 2 anne ölümü gerçeklesti. 2024 yilinda hiçbir anne ölümü olmamasini hedeflemekteyiz ve gebelerimizi bu minvalde çok siki takip etmekteyiz. Kamu hastanelerinde ilimizde muayene randevu problemine karsi önlemlerimizi 2023 yilinda ciddi sekilde artirdik. 2022 yilinda ilimizde toplamda 1,8 milyon MHRS kapasitesi açilmisken, 2023 yilinda biz bu kapasiteyi 2,9 milyona kadar çikardik ve yüzde 60 bir artis sagladik” seklinde konustu.



"Kamu hastanelerinde 2023 yilinda 14 bin dogum gerçeklestirildi"

Kamu hastanelerinde bir önceki yila göre ameliyat sayisini yüzde 25 artirdiklarini ifade eden Tosun, "Ilimizdeki kamu hastanelerinde yaklasik 110 bin ameliyat 2023 yilinda gerçeklestirildi.

Yaklasik 55 bin hastamiza evde saglik ziyaretleri kapsaminda evlerde ziyaretlerini yapip gerekli bakimlarini gerçeklestirdik. Bunun yani sira kamu hastanelerinde 2023 yilinda yaklasik 14 bin dogum gerçeklestirildi.

Bu sayi bir önceki yil 16 bin civarindaydi. Ilimizdeki dogurganlik hizinda bir düsüs mevcuttur. Ilçe hastanelerimizi güçlendirerek ilçe hastanelerimizden, merkez hastanelerimize ve merkez hastanelerimizde yapilamayan tedavilerin de baska illerde tedavi edilmesini yönelik çalismalarimizi yaptik. Bir önceki sene 12 bin olan sevk sayimiz bu yil 10 bine geriledi. Yine burada yapamadigimiz tedavileri il disina göndermede yaklasik yüzde 60 oraninda bir azalma sagladik" ifadelerini kullandi.

"Il disi sevkler düstü"

2022 yilinda yaklasik 355 hastayi hava veya kara ambulansiyla il disina sevk ederken, 2023 yilinda bu sayinin 135’e düstügünü söyleyen Tosun, "Bunu yaparken ilimizde toplam 85 ambulans, 51 acil saglik istasyonuyla hizmet vermekteyiz. 2023 yili içerisinde yeni acil saglik istasyonunu ilimize kazandirdik ve vakalara hizli bir sekilde ulasimi sagladik" dedi.



"800 yatakli Sehir Hastanemiz yatirim planina alindi"

Ilçe hastaneleriyle birlikte 800 yatakli Sehir Hastanesini yatirim planina aldiklarini aktaran Tosun, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ilimizdeki yatirim faaliyetlerini de çok ciddi önem verdik. Nisan ayinda 25 yatakli Bahçesaray Devlet Hastanesini ve Ekim ayinda da 50 yatakli Gevas Devlet Hastanesini açmayi planliyoruz. 2024 yili içerisinde Baskale, Muradiye, Ercis Devlet Hastanesinde yapilacak ek bina, Edremit 50 yatakli agiz dis sagligi merkezi ve 800 yatakli Sehir Hastanemiz yatirim planina alindi."
Kaynak: İHA