Kars'taki Interaktif Müzeye Yogun Ilgi

Türkiye’deki üç interaktif müzeden biri olan "Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi"ni 2023 yilinda 50 bin 448 yerli ve yabanci turist ziyaret etti.

Kars'taki Interaktif Müzeye Yogun Ilgi
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde girisinde bulunan ve Osmanli Rus Savasi’nda Sarikamis’ta eksi 40 derece sogukta Türk askerlerinin giydigi çariklarin yer aldigi bölüm ziyaretçilere duygusal anlar yasatiyor.

Osmanli Devleti tarafindan dogu sinirlarinin korunmasi için yapilan ve Osmanli-Rus Savasi’nda bir tabur askerin sehit olmasi nedeniyle literatüre "Kanli Tabya" olarak geçen Kafkas Cephesi’nden adini alan Harp Tarihi Müzesi, yerli ve yabanci turistlerin akinina ugruyor.

2 Aralik 1914 tarihinde baslayan ve 90 bin kahraman Osmanli askerinin donarak ve hastalanarak hayatini kaybettigi Sarikamis Harekati’nda askerlerin ayaklarinda bulunan çariklar isiklandirilarak sehitlerin sonsuza kadar anilmasi için bir görüntü olusturulmus. Çariklarin oldugu bölümü ziyaret edenler ise gözyaslarina boguyor.

“Burada insan duygularina hakim olamiyor”

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nin çok büyü atmosferi bulundugunu ifade eden Arzu Topal, “Gerçekten burada insan duygularina hakim olamiyor. Çok etkileyici, insanlarin neler yasadigini görmek, ne kadar zor sartlarda vatan için mücadele ettikleri görmek gerçekten çok üzücü. Bir yerden tabii çok güzel, vatan için yapilan seyleri görmek çok güzel ama çok yipratici bir durum. Su an günümüzde neler yasadigimizi düsünürsek çok zor sartlarda yasamislar. Bunun için insan gerçekten çok üzülüyor. Canlarini zaten hiçe saymalari, çok büyüleyici bir ortam bence tarihimizi gelip görmek gerekiyor” dedi.



“Sehitlerimiz biz onlari unutursak ölürler”

Harp Tarihi Müzesi’nde çok duygulandigini belirten Mahmure Vaizoglu, “Sehitlerimizin hikayelerini Kars’in ve Sarikamis’in ülkemiz için ne kadar önemli bir sinir oldugunu biz biliyoruz. Bilmeyenlere de öneriyoruz. Onlar da gelsinler, Kars’i ve Sarikamis’i mutlaka görsünler. Ve biz biliyoruz ki sehirlerimiz biz onlari unutursak ölürler. O yüzden hiçbir zaman unutmamiz lazim” diyerek gözyaslarina boguldu.

Öte yandan müze içerisinde 3 odada ise interaktif canlandirmalar yapilmis. Tabyada kalan askerlerin revir, ameliyathane ve mutfak bölümlerinde gerçegi aratmayan dizaynlar bulunuyor. Insan maketlerinin gerçegi yansitan görüntüsü görenleri adeta o günlere geri götürüyor.
Kaynak: İHA