Grip Vakalarindaki Artis Endiselendiriyor

Son dönemde hastanelere solunum yolu viral enfeksiyon sikayeti ile basvuran hasta sayisinda ciddi bir artis oldugu bu artisin yogun bakimda takip edilen hasta sayisini arttirdigi belirtildi.

Grip Vakalarindaki Artis Endiselendiriyor
Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve pandemi dönemi Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mevsim itibariyle solunum yolu hastaliklarindaki artisin beklenen bir durum oldugunu ve yasanan grip salgininin Covid ile birlikte artis gösterdigini söyledi.

Özlü, “Hastaligin artisina bagli olarak serviste yada yogun bakimda takip ettigimiz hasta sayisinda bir artis var” dedi.



"Suan birbirinden farkli çok sayida virüs dolasimda"

Toplumda bu siralar çok yaygin bir sekilde solunum yolu viral enfeksiyon vakalarinda artis yasandigina dikkat çeken Özlü, “Hemen her evde bu tür rahatsizligi olan çok sayida hasta var. Asil olarak çocuklarla basliyor. Kresler, ana okullari, ilkokullar özellikle çocuklar arasinda çok kolay bulasiyor. Sonrasinda çocuklar eve geliyor evde de büyükler enfekte oluyor ve bu sekilde toplumda yayilmaya devam ediyor. Üst üste enfeksiyonlar yasaniyor. Biri düzeliyor, aradan 3-5 gün 10-15 gün geçiyor diger aile ferdi yakalaniyor. Çünkü birbirinden farkli çok sayida virüs var suanda dolasimda. Bunlar bir kismi grip yani Influenza. Influenza disinda parainfluenza var, Rhino virüs var RSV, Covid ve Covid disi diger korona virüsler var, Adeno virüs var, Human Boca virüsler var. Bunlar suanda bizde görülen Saglik Bakanligi’nin paylastigi veriler Türkiye’de" seklinde konustu.

"Mevsim itibariyle bu tür hastaliklarin artisi beklenen bir durum ama Covid’te bunlarla beraber su anda görülüyor" diyen Özlü "Hastaligin artisina bagli olarak da bizim serviste ya da yogun bakimda takip ettigimiz hasta sayisinda bir artis var. Daha önceki yillarda da bildigimiz gibi bu artislar beklenen bir durum öngörülmeyen bir durum yok çok, anormal bir durum yok. Genel itibariyle bu tür hastaliklar gençlerde saglikli kisilerde çok sorun olmayabiliyor ayakta genelde atlatiliyor 3-5 gün istirahatle geçiyor. Yaslilarda kronik hastaligi olanlarda bagisiklik sistemi baskilanmis olanlarda bazen bebeklerde agir seyredebiliyor. Hastane yatislarina neden olabiliyor. Yogun bakim yatislari da gerektirebiliyor. Onun için risk grubundaki kisilerin dikkatli olmasi lazim. En önemlisi bu konuda yapilmasi gereken hasta kisilerin topluma karismamasi çocuklarin hasta oldugunda okula gönderilmemesi. Çünkü çocuk okula gittiginde kendisi çok agir hasta olmayabilir. Genel durumu iyi olabilir ama diger arkadaslarina bulastirabiliyor. Eve götürdügü zaman evde babasi annesi, ninesi, dedesi onlara bulastirabiliyor. O bakimdan hasta çocuklarin okula gitmemesi hasta eriskinlerin de mümkünse evde bir hafta istirahat etmeleri, bulasmayi engellemek için en fazla yapilmasi gereken sey. ’Isim var ise gitmek zorundayim’ derseniz o zaman da maske kullanmaniz lazim. Hasta olan kisilerin maske kullanmasi çok önemli topluma bulastirmamak açisindan çok önemli” ifadelerini kullandi.

Grip asisi simdi de yapilabilir

Grip asisi yaptirmayan riskli gruplarin asisini simdi de yaptirabilecegini kaydeden Özlü, “Özellikle risk gruplarinda grip asisinin yapilmis olmasi gerekiyor yapilmamissa halen yapilabilir. Yapildiktan sonra 15 gün içinde asi yeterli koruyuculuga ulasiyor. Önümüzde daha Ocak, Subat ayi belki Mart ayinda da bu enfeksiyonlar devam edecek öyle gözüküyor. Onun için simdi de yapilabilir geç kalinmis olsa da yapilabilir. Kalabaliklara iyi havalandirilmayan alanlara çok girmemek lazim mümkün oldugu kadar. El hijyeni önemli çünkü elle bulasiyor bu. Elimizi temas ettiriyoruz, oradan agzimiza, burnumuza temas ettirince kendi kendimize enfekte ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA