Kocaeli'de Kentsel Dönüsüm Hamlesi
"Dirençli sehir Kocaeli" hedefiyle 5 ilçede baslayan kentsel dönüsüm hamlesi devam ederken, Cedit’te binalar yükselmeye basladi, kira yardimi da artirildi.

Zaman içerisinde yipranan yapilari iyilestirerek depreme dayanikli konutlarla Kocaelili vatandaslara güvenli yasam alanlari olusturmayi hedefleyen Büyüksehir Belediyesi, riskli ve rezevr alan ilan edilen bölgelerde Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligiyla koordineli sekilde kentsel dönüsüm çalismalarini sürdürüyor.
Büyüksehir bu kapsamda ülke tarihinin en büyük kentsel dönüsümlerinden Izmit Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüsüm projesini TOKI ile birlikte hayata geçirdi. Cedit Mahallesi Kentsel Dönüsüm Projesi kapsaminda 126 dönüm alanda hak sahipleriyle birebir görüsülerek, tarihin en yüksek anlasma orani olan yüzde 99 ile uzlasma saglandi. Cedit Kentsel Dönüsüm Projesi kapsaminda bin 753 hak sahibiyle görüsüldü. Bin 662 hak sahibiyle anlasma saglandi. Tüm altyapi çalismalari Büyüksehir Belediyesi tarafindan üstlenildi ve 100 milyon TL bütçe aktarildi.
Cedit Kentsel Dönüsüm Projesinde Kocaeli Büyüksehir Belediyesi hak sahiplerini magdur etmedi. Bagimsiz birimi bulunan hak sahiplerine (isgalci veya tapulu) kira yardimi yapiliyor. 2021 yili ekim ayi itibariyle kira bedellerinin ödemesine baslandi. Her ayin 20-30’u arasi kira yardimi ödemeleri yapiliyor. 2024 yili ocak ayi itibariyle kira yardimi bagimsiz birim basina aylik 2 bin 500 TL’den 3 bin 750 TL’ye çikarildi.
Proje alaninda çalisma
Cedit Mahallesinde bulunan 494 yapi kontrollü bir sekilde yikildi. 28 Temmuz 2022’de Cedit Kentsel Dönüsüm projesinin ihalesi yapildi. 30 Eylül 2022 tarihinde Toplu Konut Idaresi (TOKI) tarafindan yer teslimi yapildi. Kentsel Dönüsüm Proje alaninda çalismalar devam ediyor. Proje alaninda temel kazilari, hafriyat ve beton santralinin kurulum süreci tamamlandi.
