Propolisin Antibakteriyel Gücü Uzayda Test Edilecek

Türkiye’nin uzaya yolculuk yapan ilk astronotu Alper Gezeravci, Uluslararasi Uzay Istasyonu’nda 14 gün boyunca 13 farkli deney yapacak. Bu deneylerden birinde ise, mikro yerçekimi ortaminda propolisin antibakteriyel etkisi kontrol ve deney gruplarinda test edilecek. Sonuçlar, yer çekimli ortamla karsilastirilacak.

Propolisin Antibakteriyel Gücü Uzayda Test Edilecek
Propolis Uzmani Dr. Asli Elif Tanugur Samanci, “Uzaya gönderilen astronotlarin yanlarinda birçok bakteriyi de beraberlerinde götürdükleri bilinmektedir. Bu bakterilerin çogu genellikle zararsizdir; ancak uzaydaki kosullar, zamanla bu durumun degismesine neden olabilir. Agirliksiz ortamda yasayan ve yüksek miktarda radyasyona maruz kalan astronotlarin bagisiklik sistemleri zaman içinde zayiflayabilir. Ayrica, uzay kosullarina adapte olan bakteriler, antibiyotiklere direnç gelistirebilir, daha hizli çogalabilir ve insan sagligini tehdit edebilir. Bu nedenle dogal bir ari ürünü olan propolisin antibakteriyel özelliginin mikro yerçekimi ortaminda test edilmesi arastirmaya deger ve uzay bilimin gelecegi için oldukça önemlidir" dedi.



Türkiye propolisi dünyaya ihraç ediyor

Türkiye’nin 8,2 milyon ari kovani varligi ile ari ürünleri üretiminde dünyada 2. sirada yer aldigini hatirlatan Dr. Asli Elif Tanugur Samanci, propolisin zengin bitki örtüsüyle ve uygun ekolojik kosullariyla aricilikta çok önemli bir cografi konumda yer aldigini söyledi.



Samanci, "Anadolu cografyasindaki bitki örtüsü çesitliligi, tüm Avrupa’nin yaklasik 3 kati kadardir. Bu endemik bitki örtüsü; Anadolu cografyasindan elde edilen ari ürünlerinin diger cografyalarda üretilen ari ürünlerine göre en az 3 kat daha yüksek biyolojik aktivite göstermesine imkan taniyor. Ülkemizde yüksek kalitede üretilen patentli propolis ürünlerini, yurt disinda Amerika, Ingiltere ve Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere pek çok farkli bölgeye ihraç ediyoruz. Yerçekimsiz ortamda propolisin antibakteriyel etkisini arastirilacagi bu deney, uzay arastirmalarinin gelecegi, ülkemiz ve ülkemizin dünya aricilik faaliyetlerindeki konumu açisindan çok önemli” diye konustu.

Kaynak: İHA