Afrika'dan Rize'ye Gelin Geldi

Rizeli Ramazan Öztürk, çalismaya gittigi Afrika’da polisin ceza yazdigi sirada hayatinin esiyle tanisarak evlendi.

Afrika'dan Rize'ye Gelin Geldi
Rize’nin Çayeli ilçesinde yasayan 42 yasindaki Ramazan Öztürk, çalismak için Afrika’nin Mali ülkesine gitti. Orada motosiklet ile gezdigi esnada telefonu ile navigasyonu kontrol ettigi için polis tarafindan durduruldu. Polis Öztürk’ü durdurarak ceza yazacagini bildirdi. Polisin ceza yazacagini ögrenen Öztürk, o sirada polislerle konusmaya basladi.

O esnada orada giyim magazasi olan 32 yasindaki Dienama Dembele, Öztürk’ün yanina gitti. Cezayi ödemek isteyen Öztürk, yaninda yüklü bir para oldugu için parayi bozdurmak istedi. Yanlarinda bulunan Dienama Dembele’den parayi bozdurmasini istedi. Sans eseri tanisan çift bulusmaya basladi.

Bulustuklari bir gün Öztürk, esi Dienama’ya evlenme teklifi yapti. Ilk önce dügün Mali’de gerçeklestirildi.

Ardindan da Öztürk, ailesi ile Çayeli’nde bir dügün yapti. Öztürk’ün esi Dienama Dembele ismini Zeynep Dembele Öztürk olarak degistirdi.

“Benim nasibim oradaymis”

Esiyle tesadüfen tanistigini belirten Ramazan Öztürk, “Benim Afrika’ya gitme gibi bir fikrim yoktu. Bizim Mali Konsolosu Hasan Bey sayesinde Afrika’ya gittik. Ilk 6 ayda gittik. Ikinci 6 ayda tesadüfen tanistik. Afrika’da polis durdurdu bizi. Polis durdurunca esim yanimiza geldi. Ben de az bildigim Fransizca ve Afrika’nin dilinde konusmaya çalistim ve tanistik. Sonra fazla uzun sürmedi. Yaklasik 2 buçuk ay içerisinde evlenmeye karar verdik. Önce esimin tarafinin usulünce dügünümüzü yaptik. Biz de burada dügünümüzü yapmak istedik. Oraya askeri bir hastanenin yapimi için gittik. Tanismamiz kesinlikle tesadüfen oldu. Benim nasibim oradaymis. Daha önce Türkiye’de de olabilirdi ama evlenmedik. Nasibimiz oradaymis. Oraya gittik nasibimiz bizi buldu. Biz ne kendi ailemden ne de esimin ailesinden kötü bir tepki almadik” dedi.



“Aklimin ucundan hiç geçmezdi”

Afrika’da hayatinin esini bulacagi aklindan hiç geçmedigini ifade eden Öztürk, “Aklimin ucundan hiç geçmezdi. Afrika’ya bile gitmeyi beklemiyordum. Esimin orada küçük bir elbise dükkâni var. Mali’de bir restorandan çikip hastaneye gidiyordum. Yol bilmedigim için telefonla navigasyon yardimiyla gidiyordum. Polis beni isiklarda durdurdu. Ben orada stres oldum. Polislerle tartistim biraz. O anda esim gelip yanimda durdu. Telefonla sirketimizin tercümanini aradim. Orada esime verdim telefonu ve parayi bozmasini istedik. Parayi bozup getirdi. O olaydan sonra 2-3 defa görüstük. Zaten 6’nci 7’nci bulusmada evlenmeye karar verdik. Kendi ailemden kimse oraya gelemezdi. Prosedürler çok uzun. Çalisma arkadaslarimiz ve konsolos agabeyimiz geldi. 24 Eylül 2023 tarihinde orada dügünü yaptik. Esimi getirebilmek için oradaki bütün prosedürü yaptik. Ben kizi istemeye gitmedim. Beni kabul etmediler. Damadi kabul etmiyorlar. Akrabalarini kabul ediyorlar. Zaten biz karar verdigimiz için ailesi güzellikle karsiladi” diye konustu.



“Ramazan’la tanistigim için çok mutluyum”

Ailelerin kendisini güzel karsiladigini dile getiren Dienama Dembele, “Ramazan’la tanistigim için çok mutluyum. Evlendigimiz için de ayrica çok mutluyum. Ailesi ve benim ailem bizi güzel karsiladi. Bizi çok sevgiyle karsiladilar” dedi.



“Saka yapiyor gibi sasirdim”

Ramazan Öztürk’ün annesi Nurten Öztürk, gelini yabanci oldugu için dil ögrenmeye çalisacaklarini söyleyerek, “Bizi aradi. Bana, ‘anne böyle bir sey düsünüyorum’ dedi.

Ben de durdum. Sasirdim sonuçta. Saka yapiyor gibi sasirdim. Sen sevdikten sonra ben de severim dedim. Yeter ki sen sev. Sen ne istiyorsan ben de öyle yaparim dedim. Hiç düsünmedik. Kimi dille, kimi zaman isaret diliyle anlasiriz. Birkaç kelime de ögrenirim. Artik gelinimiz yabanci oldu. Dil ögrenmemiz lazim” ifadelerini kullandi.

“2 farkli kültür, 2 farkli dünya ama gönül birlesince samanlik seyran oldugu gibi ülkelerde birlesiyor”

Çiftin nikahini kiyan Çayeli Belediye Baskani Ismail Hakki Çiftçi ise, “2 farkli kültür, 2 farkli dünya ama gönül birlesince samanlik seyran oldugu gibi ülkeler de birlesiyor. Onun için özellikle Ramazan’i tebrik ediyorum. Gelin hanimi da tebrik ediyorum. Sevgileri ne kadar büyükse Afrika Mali’den, Rizeli kardesimiz için geldi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA