O Kemençenin Sultani

Gümüshane’nin Torul ilçesinde yasayan 3 çocuk annesi Emine Vamin Çolak, babasindan ögrendigi sekilde 20 yildir kemençe çaliyor. Çolak, bölgenin tek kadin kemençe sanatçisi olma özelligi tasiyor.

O Kemençenin Sultani
Ilçeye bagli Aksüt köyünden olan Çolak, babasi bölgenin ünlü dügüncüsü ve kemençe sanatçisi Veysel Vamin’den ögrendigi kemençeyi evlendikten sonra da çalmaya devam ediyor.

10 çocuklu ailesinde kemençe çalan 4 kardesten birisi olan Çolak’in oglu da dedesi, dayilari ve annesini örnek alarak küçük yasta kemençe çalmaya basladi.

Herhangi bir nota bilgisi olmadan babasindan ögrendigi gibi kemençeyi çalip atma türkü söyleyen Çolak, önceki yillarda bazi senlik ve dügünlerde de sahne aldi. Torul ilçe merkezine tasinip çocuklari olduktan sonra ev ve çocuklariyla ilgilenen Çolak, esi ve çocuklarinin talebi üzerine evinde kemençe çalmaya devam ediyor.

Kemençe çalmayi babasindan ögrendigini kaydeden Çolak, “Babam çaliyordu ondan ögrendim. Biz 10 kardesiz. 4 kemençe sanatçisiyiz. Evli ve 3 çocuk annesiyim. Oglum da ögrenmeye çalisiyor. Herhangi nota bilgim yok, kendi çabalarimla ögrendim. Atma türkü de söyleyebiliyorum. Ben yaklasik 20 yildir çaliyorum” dedi.

Evlendikten sonra çocuklarla ilgilenince kemençeyle çok fazla ilgilenemedigini, yayla senliklerinde ve dügünlerde de kemençe çaldigini hatirlatan Çolak, “Torul civarinda kadin kemençe çalani duymadim. Insanlar duyunca önce sasiriyor sonra çalmami istiyorlar. Halk egitimde kursa gittigim zaman da çalmistim. Esim de çalmamdan memnun oluyor. Çalmama karismaz. Evde otururken bazen istek yapar çalarim birlikte söyleriz” diye konustu.



“Hem annemin hem de dayilarimin sanatçi olmasindan dolayi bende merak saldim”

Oglu Ali Kayra Çolak ise televizyonlarda, internette hep kemençe sanatçilarini izledigini, annesini ve dayilarini da dinleyerek onlardan ögrenmeye basladigini belirterek, “Hem annemin hem de dayilarimin sanatçi olmasindan dolayi bende merak saldim ve ögrenmeye çalisiyorum. Bu konuda kendimi gelistirmek istiyorum, sahne almak istiyorum” ifadelerini kullandi.

"Arada esimden istek parça istiyorum; çaliyor"

Esinin kemençe çaldigini evlendikten sonra ögrenen esi Erkan Çolak da “Ben memnun oluyorum. Arada istek parça istiyorum çaliyor, stres atiyoruz. Moralimiz bozuk oldugu zaman biraz moral depoluyoruz. Çocugum da annesi ve dayisindan ögrendigi için heveslenip çaliyor. Ben de destek olmaya çalisiyorum onlara” seklinde konustu.



“Çocuklarimla gurur duyuyorum”

Annesi Fikriye Vamin ise kiziyla birlikte çocuklarinin 4’ünün kemençe sanatçisi oldugunu hatirlatarak “Çocuklarimla gurur duyuyorum. Onlar kemençeyi babalarindan ögrendi. Kemençeci Veysel Vamin’in çocuklari onlar. 40 yil kemençecilik, dügüncülük yapti bu bölgede. Ebeveynler çocuklarinin müzige yönelmesine destek versinler” dedi.

Kaynak: İHA