Havalarin Sogumasiyla Dogal Bala Ragbet Artti

KAHRAMANMARAS – Kahramanmaras’ta dogal bal üretim ve satisini yapan balci, Mejda balinin astim ve bronsiti olanlara çok faydali oldugunu söyledi.

Havalarin Sogumasiyla Dogal Bala Ragbet Artti
Kahramanmaras’ta havalarin sogumasiyla artan grip ve soguk alginligi sikayetleri nedeniyle vatandaslar sifayi dogal besinlerde aramaya basladi.

Dulkadiroglu ilçesi Kurtulus Mahallesi Saraçhane Çarsisi’nda 45 yildir bal satisi yapan 73 yasindaki Nusret Sapsiz, dogal antibiyotik olan ve birçok hastaliga sifa olan bala ragbetin arttigini söyledi.



“Arinin nektarda yaptigi bal çok çesitlidir”

Arinin nektarda yaptigi balin çok çesitli oldugunu söyleyen Sapsiz, "20 yil aktif aricilik yaptim. 20 yil sonra ise aricilik danismanligi yaparak ari ürünleri malzemeleri satarak geçimimizi temin ettik. Arinin nektarda yaptigi bal çok çesitlidir. Bunlarin bir kismi hafif bal, bir kismi agir bal bir kismi da hastaliklara sifali faydali olan ballar" ifadesini kullandi.

“Mejda bali bronsit ve soguk alginligi için faydali”

Sapsiz, "Bu ballari mevsimlerine göre kullandigimiz zaman baldan daha çok yararlanmis oluruz. Örnegin havalar çok sogudu, çocuklara Ihlamur bali, Mejda bali. Bu Mejda bali arinin nektarda yaptigi seker orani en düsük baldir. Seker hastalari da bu baldan tadimlik olarak giyebilir. Ben de seker hastasiyim. Bende bu baldan kullaniyorum. Bu bal astim ve bronsiti olanlara da çok faydali. Havalar da soguyunca bu bali tercih etmeliler. Küçük çocuklara kan yapici özelligi olan harnup balini tavsiye ediyoruz. Mejda bali bronsit ve soguk alginligi için, ihlamur bali çocuklar için ve sofralik bal ise herkes yiyebilecegi kekik ve keven bali. Bizim Kahramanmarasimizin daglarinda kekik ve kefen bali da üretilir" dedi.

Kaynak: İHA