Ürün Güvenligi Ve Denetimi Tebligleri Resmî Gazete'de Yayimlandi

Ticaret Bakanligi tarafindan hazirlanan "Ürün Güvenligi ve Denetimi Tebligleri" Resmî Gazete’de yayimlandi.

Ticaret Bakanligi tarafindan hazirlanan Ürün Güvenligi ve Denetimi Tebligleri 31 2023 tarihli ve 32416 4. Mükerrer sayili Resmî Gazete’de yayimlandi. Tebliglerin içeriginde; oyuncaklar, makineler, gida, ilaç, atiklar, kimyasallar, tekstil, kirtasiye ürünleri, ayakkabilar, tibbi cihazlar, yapi malzemeleri gibi pek çok ürün grubunun teknik düzenlemesine uygun ve güvenli bir sekilde piyasaya girmesi için ithalat asamasinda yürütülen denetimleri düzenleniyor. Tebligler, kamu kurum ve kuruluslari ile özel sektörün görüs ve önerileri çerçevesinde her yil güncellenerek yeniden yayimlaniyor.

Ticaret Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, bu sene yayimlanan tebliglerde öne çikan degisiklikler ise su sekilde:

- Tekstil, konfeksiyon, ayakkabi ve kirtasiye ürün gruplarinda yeni ürünler ithalatta denetim kapsamina alindi.

- Anne ve bebek ürünlerinin siki denetimi için "Anne ve Bebek Ürünlerinin Ithalat Denetimi Tebligi" yayimlandi.

- Agir is makinelerinin güvensiz veya teknik düzenlemesine aykiri sekilde ülkemiz piyasasina arzinin önlenmesi için "Karayolu Disinda Kullanilan Hareketli Makinelerin Ithalat Denetimi Tebligi" yayimlandi.

- Ülkemiz sanayiinin ihtiyaç duydugu, ham madde niteligindeki atik baski devre kartlari, ithalati kontrole tabi atiklar kapsamina alindi.

- Uluslararasi sözlesmelerden kaynakli taahhütlerimiz çerçevesinde florlu sera gazlarinin kullaniminin kademeli olarak azaltilmasi amaciyla, ithalatta yapilacak denetimler ve kota tahsisine iliskin hükümler yeniden düzenlendi.

- Kayit disi üretimde kullanilarak halk sagligini tehdit edebilecegi tespit edilen 23 yeni kimyasalin ithalati kontrol altina alindi. Ek olarak, beseri tibbi ürünlere yönelik olarak, radyoaktif kimyasal elementler ve izotoplara iliskin denetimin kapsami genisletildi.

- Gida ürünlerinin ithalat denetimi kapsaminda Kontrol Belgesi ve Uygunluk Yazisi aranan ürünlere ve muafiyetlerden yararlanarak denetime tabi olmadan ithal edilen ürünlere iliskin düzenlemeler yapildi.

- Tütün, tütün mamulleri, alkol ve alkollü içkilerin ithalat denetimi kapsaminda teblig eklerinde düzenleme yapildi.

- Bazi tarim ürünlerinin ihracatinda ve ithalatinda yapilacak Ticari Kalite Denetimi için esas alinacak standartlar yil içerisinde yapilan tadiller dikkate alinarak güncellendi.

Ithalattaki ürün güvenligi denetimine yönelik yukaridaki degisiklikler ile birlikte:

- Ticaret Bakanligi araciligiyla Avrupa Komisyonu’na bildirilerek göreve baslayan onaylanmis kuruluslar ve uygunluk degerlendirme kuruluslarina dair bildirimlerde tutarlilik ve yeknesaklik saglanmasi ile sistemin sorunsuz islemesine yönelik usul ve esaslar belirlendigi yeni bir teblig yayimlandi.

- Ayrica, 7223 sayili Ürün Güvenligi ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nda yer alan idari para cezalarinin alt ve üst hadlerinin, 2023 yili için yeniden degerleme orani (yüzde 58,46) esas alinarak artirildigi ilan edildi.
Kaynak: İHA