GTB, 'Sof Domatesi'ni Tescilledi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) görünümü, lezzeti ve aromasiyla Gaziantep mutfaginda çok özel bir yeri bulunan, kentin bilinen en eski yerel domates çesidi ‘Sof Domatesi’ni cografi isaretle tescilledi.

GTB, 'Sof Domatesi'ni Tescilledi
Tescilli ürün sayisi bakimindan Türkiye’de ilk sirada yer alan Gaziantep, Sof Domatesi ile birlikte bu alandaki toplam ürün sayisini 103’e çikardi. GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Resmi Cografi Isaret ve Geleneksel Ürün adi Bülteninin 164. sayisinda, Sof Domatesinin islenmis ve islenmemis meyve/sebzeler ürün grubunda mahreç isareti ile Gaziantep adina tescil edildigini açikladi.

Sof Domatesinin, Gaziantep’in bilinen en eski yerel domates çesidi oldugunu kaydeden Akinci, sof yaylasindaki köylerde yetistirilen Gaziantep’e özgü bu domates çesidinin sulu, iri, dilimli yapisi ve lezzetiyle diger domateslerden farklilik gösterdigini söyledi.



Sof domatesinin Gaziantep mutfaginda özel bir yeri bulunduguna isaret eden Akinci, iklimsel nedenlere bagli olarak üretimi ancak belli bölgelerde yapilabilen ürünün rekoltesinin de sinirli miktarda gerçeklestirildigini ifade etti.

Akinci, Sof Domatesini tescilleyerek hem kentin tarim ekonomisine katki sunmayi hem de üretimi tesvik ederek, asirlik bir lezzeti yasatmayi hedeflediklerini dile getirdi.

Gaziantep’in 103. tescilli ürünü

UNESCO Gastronomi kenti Gaziantep’in toplam cografi isaretli ürün sayisini 103’e çikardigini aktaran Akinci, Gaziantep Ticaret Borsasinin ise bu çalismalara 24 tescilli ürünle katki sagladigini söyledi.



Gaziantep’in zengin bir mutfak kültürüne ev sahipligi yaptigini vurgulayan Akinci, “Biz bu topraklarda yetistirilen tüm ürünleri ata mirasi korunmasi gereken degerler olarak görüyoruz. Bu nedenle kadim kültürümüzün ayrilmaz birer parçasi olan bu degerleri korumak, yasatmak ve gelecege tasimak amaciyla cografi isaret tescil çalismalari sürdürüyoruz. Borsa olarak Gazi sehrimiz adina su ana kadar 24 ürünümüzü tescilledik, 3 ürünümüz içinde AB tescili basvurusunda bulunduk. Türkiye’de bulundugu sehir adina en fazla cografi tescil çalismasi yapan borsalar arasinda ilk siralarda yer aliyoruz. Sehrimiz adina kendimize görev addettigimiz tescil çalismalarimiza 2024 yilinda da ayni kararlilikla devam edecegiz. Sof Domatesinin tescilinin Gaziantep’imize ve üreticilerimize hayirli, ugurlu olmasini temenni ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA