Antika Tutkusu Evini Müzeye Çevirtti

Karabük’te cami müezzini Cafer Çayir (56), geçmisle gelecek arasinda bir köprü olusmasina katki saglamak adina 40 yil boyunca antika esya toplayarak evin 3 odasini müzeye dönüstürdü.

Antika Tutkusu Evini Müzeye Çevirtti
Belediye Camii müezzini Cafer Çayir, hobi olarak 40 yil boyunca eski esyalari biriktiriyor. 100-150 yillik Osmanli eserlerini de koleksiyonuna ekleyen Çayir, evin 3 odasini müzeye çevirirken odanin bir kösesinde ise 6 yil önce Suriye´nin El Bab bölgesinde yürütülen Firat Kalkani Harekati’nda sehit olan Istihkam Uzman Onbasi Umut Ayteki’nin bazi esyalarini sergiliyor.

Babasinin bakkal dükkaninda para ve pul koleksiyonuyla kendisinde antika tutkusu basladigini belirten Çayir, “Okul yillarinda bu tutku biraz daha artti. Yaklasik 40 senedir bu esyalari topluyorum. Ticaretini, al satini hiç yapmadim. Geçmisimizle gelecegimiz arasinda çok güzel bir köprü olabilecegini düsünüyorum. Bende büyük bir tutku oldu. Köylere gittigimde oradaki 30-40 sene önceki degisik esyalari peyderpey topladim. Su anda yaklasik 3-4 odayi Osmanlimizin güzel hasletlerini, kültürlerini yansitabilecek onlari kurgulayabilecek, gelecegimizle bulusturabilecek bir sekilde esyalari topladim” dedi.

Müze evi görenlerin oldukça sasirdigina dikkat çeken Çayir, “Çok güzel tepkiler veriyorlar. Özellikle orta yas büyüklerimiz ellerini dizlerine vura vura buradan ayrilmak istemiyorlar. Hatta zar zor evlerine gitmeleri için ikna ediyoruz” diye konustu.

Esyalarin artik eve sigmadigini ifade eden Çayir, “Bundan sonra ki amacimiz, hedefimiz UNESCO sehrimiz Safranbolu’muzda çok güzel konaklarimiz var. Kapali mekanlarimiz var. O mekanlarda bu esyalarimizi bulusturalim istiyorum. Osmanlimizin kültürünü yansitabilecek sekilde kurgulamak istiyorum. Güzel hasletlerini gelecek nesillerimize göstermek üzere çalismalar yapabiliriz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA