Uzmanindan Karne Tatili Ve Karne Için Ebeveynlere Öneriler

Ebeveynlere yariyilda tatilinde ve karne sonrasinda nasil yaklasilmasi ile ilgili Uzm. Psikolog Tugçe Rabia Dursun bilgilendirmelerde ve ne yapacagi konusunda kararsiz kalan velilere önerilerde bulundu.

Uzmanindan Karne Tatili Ve Karne Için Ebeveynlere Öneriler
Egitim ögretimin ilk yari yili bitmesi ile birlikte çocuklar ve aileleri yogun bir yari yili bitirdiler. Yariyil tatilinin baslamasi ile birlikte bu dönemi nasil geçilecegine yönelik birçok ebeveynin zihinlerinde soru isaretleri olustu. Çakmak Erdem Hastanesi Uzm. Psikolog Tugçe Rabia Dursun yari yil tatilinde ebeveynler ve çocuklarin bu dönemde ortaklasa planlar yapmasi gerektigini vurguladi. Uzm. Psikolog Tugçe Rabia Dursun, “Plan içerigi hem ebeveynlerin hem de çocuklarin keyif aldigi aktiviteleri içermelidir. Aktiviteler tüm aile bireylerinin katilim gösterdigi; spor ve sanat dallarini içermelidir. Ögrenciler için önemli olan okul dönemine dair rutinlerini koruyup, uyku düzenlerine dikkat edilmesi gerekir çünkü çocuklarin yariyil tatilinden sonra okula adaptasyonlari zorlayici olabilir. Bu kaliteli zaman aktiviteleri saglikli bir sürece ve iyi bir baslangica sebep olacaktir. Her çocugu kendisine göre degerlendirmek gerekir. Hepsinin yeteneginin güçlü oldugu yanlari farklilasabilir” dedi.

Karnelere verilen tepkilere dikkat

Tugçe Rabia Dursun karnelerle ilgili de, “Çocuklarinizin karnelerine vermis oldugunuz tepki oldukça önem tasimaktadir. Aldiklari notlara göre degerlendirme yapmak, düsük not aldiklarinda ceza vermek, kendi benlik kimlikleri hakkinda söylemlerde bulunmak (basarisiz, tembel, sorumsuz gibi) özgüven düzeylerini düsürmekle birlikte gelecek döneme yönelik motivasyonlarini da düsürmüs oluruz. Notlari yüksek olan çocuklara ise ekstra maddi ödüller verilmesi psikolojik açidan oldukça etkilemektedir. Her iki karneye yönelik olan yapilan tepkiler çocuklarda ‘Ben yüksek not aldigimda basarili ve degerliyim, düsük not aldigimda basarisizim degersizim’ algisini olusturmaktadir. Çocuklarinizin karnelerine bakarken olumlu yanlarini ve yetenek alanlarini önceden konusmak onlarda görüldüklerini ve fark edildiklerini hissettirecektir. Sonrasinda olumsuz yönlerini de söyleyerek nasil desteklenmelerine yönelik ihtiyaçlarini dinlemek, bir sonraki dönem için neler yapilabilecegine yönelik planlar olusturulmasi gerekmektedir. Bu planlar çocugun potansiyeli göz önünde bulundurularak olusturulmalidir” seklinde tavsiyelerde bulundu.

Dursun son olarak da karne sonrasi velilere önerilerini su sekilde siraladi:

Çevresinde bulunan baska çocuklarin karneleriyle kiyaslama yapilmamasi, gerekmektedir, her bireyin kendisine yönelik degerlendirilmesini ve çözümler sunulmasina alan taniyin.

Karnelerine karsi olan duygu ve düsüncelerinizi net bir sekilde onlari incitmeden ifade etmelisiniz.

Onlarinda duygu ve düsüncelerini dinleyin ve önemsediginizi belli edin

Onlari suçlamak ya da yargilamak iletisim kurmanizi engelleyecektir. Bu konusmalari ve akademik planlari yaparken çekirdek aile birlikte konusulmalidir. Aile bireylerinin disinda baska kisiler bulunmamasi gerekir.

Çocuklariniza beklentilerinizi paylasin ve kendisinin de beklentilerini dinleyin. Potansiyellerine yönelik beklenti olusturmaniz ve ifade etmeniz önemli. Potansiyellerinin üstünde bir beklenti olusturmaniz çocugunuzun kaygilanmasina neden olacaktir.

Ögrenciler bu dönemde hem dinlenmeye vakit ayirmali hem de okul süreçlerini yönelik eksikliklerini planlamalari destekleyici olacaktir.

Yariyil tatilinde dinlenmelerine ve oyun oynamalarina alan tanimazsak okul dönemi basladigi zaman çocuklar duygu ve davranislarini kontrol etmekte zorlanabilirler.
Kaynak: İHA