Sürücülere Takip Mesafesinde Hayati Önem Tasiyan 2 Saniye Uyarisi

Özellikle kis aylarinda artan kazalara karsi uyarilarda bulunan uzmanlar, trafikte hayati önem tasiyan takip mesafesinde 2 saniyeye dikkat çekiyor.

Sürücülere Takip Mesafesinde Hayati Önem Tasiyan 2 Saniye Uyarisi
Konya’da kis aylarinda sis ve buzlanmanin görülmesiyle birlikte kaza oranlarinda da artis yasaniyor. Sürücülerin trafikte en yaygin olarak yaptigi hatalardan birisi ise takip mesafesine uyulmamasi olarak kayitlara geçiyor. Her sürücü direksiyonda iyi oldugunu iddia etse de, kazalarin en ufak bir ihmalde kaçinilmaz oldugunun altini çizen uzmanlar, araç kullanacak kisilerin hareket etmeden önce yapmasi gerekenlere dikkat çekti.

"Araca binmeden önce kontrollerinizi yapin"

Sürücülerin, sabah araca binmeden önce araçlarini kontrol etmeleri gerektigine dikkat çeken Ileri Sürüs Uzmani Mehmet Erdogan, "Araçta buzlanma, don var mi muazzam bir sekilde önce gözle, sonra elle kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrolü sagladiktan sonra araca binerek çalistirip, mevsim sartlarinda araçlarin belli bir süre isinmasi lazim. Araci isitip, görüs açisini engellemeyecek sekilde aynayi temizledikten, trafige çikabilecek duruma geldikten sonra yola çikiyoruz" dedi.



"Sisli hava var ise öncelikle sis farlarini açmamiz gerekiyor"

Sis ve buz var ise öncelikle mevsim sartlarini tasiyan lastigin olmasi gerektiginin altini çizen Mehmet Erdogan, "Mevsim sartlarini tasimayan lastikle çikmamamiz gerekiyor. Kis lastiginin kullanilmasi önemli. Kislik lastiklerimizle birlikte akan trafige çikiyoruz, sisli hava var ise öncelikle sis farlarini açmamiz gerekiyor. Sis farlari bilindigi gibi konumuyla yere daha yakindir. Normal farlarimizdan farkli olarak yerdeki seritleri saymamiza ve seritleri izlememize yarayan bir fardir. Bu sisli havalarin disinda açilmamasi gereken bir far. Karsi taraftan çiplak gözle gelen sürücüyü etkileyebilecek, rahatsiz edebilecek potansiyelde bir isik siddeti yayar. Sis farlarinda yerdeki seritleri sayacagiz, seritleri takip edecegiz, akabinde de gitmek istedigimiz konuma gitmemize yarayacak. Sis farlarini sis olmadiginda kesinlikle açmayacagiz. Sis farlarini sadece sisli havalarda, buzlu havalarda ve görüsün kisitli oldugu zamanlarda açmamiz gerekiyor" seklinde konustu.



"Hiz 70 kilometreyse 2-3 saniye mesafede durabilmeniz gerekmektedir"

Takip mesafesinin önündeki aracin hizinin yarisi kadar mesafe olmasi gerektiginin altini çizen Mehmet Erdogan, "Önümüzdeki aracin mevcutta 70 kilometre hizi var ise hizi ikiye bölügümüzde 35 metre mesafeyle takip etmeliyiz. Nasil ölçecegiz dersek, 70 kilometre kadar olan zamanlarda 2 saniye veya 3 saniye mesafede durabilmeniz gerekmektedir. Çogu zaman diyorlar ya kaza yaptik, gözüme biranda perde indi. Gözüne biranda perde inmedi, ya süratin çok fazlaydi, ya da araç haricinde farkli bir seylerle mesgul oluyordun. Sagindaki solundaki bir kisiye laf anlatmaya çalisiyordun ya da elindeki telefonu düsürmüyordun. Elindeki telefona bakip tekrar karsiya bakmak en az 1 ile 1,5 saniyedir. Bu süre içerisinde kazalar haliyle oluyor. Bunun için ne yapmaliyiz özellikle sisli ve buzlu havalarda tabii ki de devamli trafikteysek gözümüzü önümüzden ayirmayacagiz. Yol harici farkli yere bakmayacagiz. Onun haricinde ne yapmamiz gerekiyor; kesinlikle sagla solla hiçbir seyle mesgul olmayacagiz. Akan trafikte sagimizdaki, solumuzdaki, önümüzdeki sürücü haricindeki ve yol sartlarinin bize verebilecegi durumlar harici farkli bir seyle ilgilenmeyecegiz. Takip mesafesi azami hiz siniri sehir içinde en az 70 kilometre veya 80 kilometredir. 2,5 veya 3 saniye içinde durabilecegimiz aralikta önümüzdeki araci takip etmemiz gerekiyor. Sehirlerarasi mesafede sehirlerarasi yollarda bu biraz daha farklilik gösterebiliyor. Minimum 4 veya 5 saniye içinde durabilmemizi gerektiren takip mesafesini kullanmamiz gerekiyor" ifadelerini kullandi.

"Kazalarin çok büyük orani sürücü hatasiyla alakali"

Sürücülerin önemsemedigi hatalara dikkat çeken Erdogan, "Çok önemliydi diye savunmalar oluyor, çok önemli diye bir sey yok. Hiçbir sey hayatindan ve sevdiklerinden önemli degildir. Bunun için ne yapmamiz gerekiyor; çok mu önemli, o zaman sag sinyali yakip, güvenli bir yere durup bakacaksin telefonuna, isini halledeceksin. Mesaj yazacaksan mesajini yazacaksin, telefonla görüseceksen telefonla görüseceksin. Akabinde isini bitirip sol sinyalini yakip yoluna devam edeceksin. Süreç bu sekilde olmasi gerekiyor. Bir baska konu ise günümüzde çok fazla sosyal medya çilginligi var. Bu sosyal medyada kisi arabasinin ön tarafini çekiyor. Çok tehlikeli hareketler bunlar. Sürücü koltuguna oturduktan sonra önümüzdeki yolumuz ve etrafimizdaki sürücüler hariç, farkli bir seyle mesgul olmamamiz gerekiyor. En büyük risklerden bir tanesi bu. Su andaki kazalarin çok büyük orani sürücü hatasiyla alakali" diye konustu.

Kaynak: İHA