'Stres, Gece Terlemesine Yol Açabilir'

Gece terlemesinin, uykuda olan asiri terleme durumu oldugunu belirten Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ramazan Coskun, “Gece terlemesi; reflü, diyabet, hormonal degisiklikler, enfeksiyon gibi problemler nedeniyle ortaya çikabilir. Bunlarin disinda stres, nörolojik sorunlar gibi durumlar da gece terlemesine neden olabilir” dedi.

'Stres, Gece Terlemesine Yol Açabilir'


VM Medical Park Maltepe Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ramazan Coskun, gece terlemesi hakkinda açiklamalarda bulundu. Gece terlemesini uykuda gerçeklesen asiri terleme durumu olarak tanimlayan Doç. Dr. Coskun, “Uyanikken bu durum genellikle görülmez. Geceleri asiri düzeyde meydana gelen terlemenin yatak örtülerini ve iç çamasirlarini islatacak derecede olmasidir” seklinde konustu.



“Menopoz döneminde yasanabilir”

Gece terlemesinin neden olduguna deginen Doç. Dr. Coskun, “Sicak havalarda geceleri meydana gelen terleme, fizyolojik bir durum olarak kabul edilir. Ancak bazi kisilerde sadece sicak havalarda degil, sik sik olarak tekrarlayabilir. Bu tarz durumlari yasayan kisiler kadinsa, özellikle menopoz dönemlerinde sicak basmasi ve gece terlemesi yasayabilirler. Ancak menopoz dönemi disinda gece terlemesine neden olabilecek çesitli rahatsizliklar da mevcuttur” diye konustu.



“Uyurken terlememizin sebebi hormonal etkenler olabilir”

Uyurken neden terledigimizden bahseden Doç. Dr. Coskun, su bilgileri paylasti: “Gece terlemesi, uyku halindeyken vücudun asiri düzeyde ter salgilamasidir. Terleme, vücudun dogal bir sogutma mekanizmasidir ve fazla isinmayi önleyici etki gösterir. Beyindeki termoregülatör merkez hipotalamus, vücut sicakliginin kontrolünü saglar. Bu merkez vücuttaki ter bezleri ile birlikte çalisir ve vücudun dogru sicaklikta kalmasina yardimci olur. Salgilanan su buharlasarak vücuttan isi enerjisi almis olur ve böylelikle soguma gerçeklesir. Uyurken tercih edilen yastik, kumasindan ya da yapisinda kaynakli olarak ense ya da boyun kisminda terlemelere neden olabilir. Bunlarin yaninda, giyinilen kalin kiyafetler ya da hormonal etkenler nedeniyle de terleme meydana gelebilir.”

“Aniden ates basabilir”

Doç. Dr. Coskun, gece terlemesinin en yaygin görülen belirtilerinin aniden basan ates, öksürük, ciltte kizarma ve hizli kalp atisi oldugunu söyledi.

Gece terlemesinin altinda yatan sebebin ortadan kaldirilmasinin yani sira gündelik hayatta bazi yasam degisiklikleriyle de gece terlemesinin azaltilabilecegini ifade eden Doç. Dr. Coskun, bunlari söyle siraladi:

“Gün boyu susuz kalmamak, yatakta ince kiyafetler giymek; ince, havayi geçirgen, dogal maddelerden yapilmis pijama ve yatak örtüsü kullanmak; gece yatak odasini serin tutmak ve havalandirmak, baharatli yiyecekleri azaltmak; kafein, sigara ve alkol gibi potansiyel tetikleyicilerden kaçinmak, uykudan 2-3 saat öncesinde gida tüketimine son vermek, uyku saatine çok yakin olmamak kaydiyla düzenli egzersiz yapmak, saglikli bir vücut agirligina sahip olmak.”

“Lenfoma ve tiroit hastaliklarinin habercisi olabilir”

Gece terlemesinin altta yatan bazi hastaliklarin habercisi olabilecegine dikkat çeken Doç. Dr. Coskun, “Gece terlemeleri, özellikle lenfoma kanseri gibi kanser türlerinin baslica belirtileri arasinda ani kilo kaybi ve ates ile birlikte yer alir. Bunun disinda obezite, seker hastaligi, gebelik, tiroit hastaliklari, inflamatuar veya otoimmün hastaliklar, uyku bozukluklari ve anksiyete bozukluklari, idiopatik hiperhidroz, otonomik bozukluklar, tüberküloz, HIV/AIDS, feokromasitoma gibi böbrek üstü bezi kaynakli hastaliklarda da gece terlemesi görülebilir. Ayrica bu problemlerin tedavisi amaciyla kullanilan bazi ilaçlarin da gece terlemesine neden olabilecegi unutulmamalidir” dedi.



“Baharatli yiyecekler neden olabilir”

Gece terlemesinin beslenme tarziyla da ilgisinin olabilecegini belirten Doç. Dr. Coskun, “Özellikle baharatli yiyecekler, kafein, sigara ve alkol potansiyel tetikleyicilerdir. Bunlarin tüketilmesinin azaltilmasi gerekir. Ayrica uykudan 2-3 saat önce gida tüketimine son verilmesi, saglikli bir vücut agirligina sahip olunmasi, diyette tüketilen seker ve yag oranina dikkat edilmesi ve günlük bol su tüketilmesi gece terlemesi ile mücadelede yardimci olacaktir” ifadelerini kullandi.

“Reflü ve diyabeti tetikleyebilir”

Gece terlemesine yol açan faktörleri dile getiren Doç. Dr. Coskun, “Reflü, diyabet, hormonal degisiklikler, enfeksiyon gibi problemler nedeniyle ortaya çikabilir. Bunlarin disinda stres, nörolojik sorunlar gibi durumlar da gece terlemesine neden olabilir. Bazi antidepresanlar, ates düsürücü ilaçlar, insülin, hormonal tedavi ilaçlari, çesitli antibiyotikler ve agri kesicilerin yan etkisi olarak gece terlemesi gözlemlenebilir” dedi.



“Dogru tedavi oldukça önemli”

Son olarak gece terlemesinde tedavi yollarini anlatan Doç. Dr. Coskun, su bilgileri paylasti: “Gece terlemesinin engellenmesi için en dogru yaklasim, bu duruma neden olan asil rahatsizligin ortaya çikarilmasidir. Altta yatan durumun menopoz veya menopoz dönemine girisle iliskili oldugunun tespit edilmesi halinde, ortam sicakliginin düsürülmesi gibi çesitli yasam tarzi degisiklikleri uygulanabilir. Bu uygulamalarin yetersiz kalmasi halinde çesitli hormonal tedavi yaklasimlarina basvurulabilir. Enfeksiyon hastaliklarina bagli olusan gece terlemelerinde enfeksiyon etkenine bagli olarak antibiyotik, antiviral veya diger çesitli ilaçlarin kullanimi fayda saglayabilir. Kaygi bozuklugu nedeniyle olusan gece terlemelerin anti-depresan ilaçlar veya kaygi giderici çesitli ajanlarin reçetelendirilmesine basvurulurken, hipertiroidizm kaynakli gece terlemelerinde tiroit ilaçlari, radyoaktif iyot tedavisi veya gerekli durumlarda cerrahi müdahale gerçeklestirilebilir. Çok nadiren ciddi durumlarda ter bezlerine müdahale de düsünülebilir.”
Kaynak: İHA