Kestane Pisirmenin Püf Noktalari

Düzce’de ormanlarda yetisen ve "Düzce kuzusu" olarak bilinen kestane tezgahlari süslerken, pisirilmesinin püf noktalarini ise uzmani anlatti.

Kestane Pisirmenin Püf Noktalari
Düzce’nin ormanlarinda yetisen ve köylüler tarafindan toplanan kestanenin hasadi bitti. Binbir emekle toplanan kestane, kilosu 180 liradan satisa sunuluyor. Kentte "Düzce kuzusu" olarak bilinen kestane, lezzetiyle de her geçen yil daha fazla ilgi görüyor.

Kestane saticisi Saban Ünlü, "Bu kestanenin önce dipleri temizlenir. Tirmikla temizleme yapildiktan sonra rüzgarla yere düsen kestane toplanir. Bazi köylerde ise sirikla düsürülüyor. Yere düsürdükten sonra kestane ayri toplanir kozasi ayri toplanir. Çuvallara doldurulup evlere getirilir. Kozalar belli bir süre sopalarla dövülüp kestaneler çikartilir. Daha sonra tezgaha iner" dedi.

Kestanenin pisirilme yöntemi hakkinda da bilgi veren Ünlü, "En iyi kestane çizimi ise falçata veya biçakla yapilir. Sirtindan alt kismina dogru tek çizgi çizilir. Kavurmaya atildiktan sonra çizilen yer siser ve daha iyi pismis olur. Kabugundan da daha rahat çikar. En iyi kestane pisirme yöntemi ise firinda pismesidir. Firinda 170 derece sicakliga tepsi konulur. Arada bir kestane karistirilir. Pisme asamasina geldikten sonra bir beze sarilarak kabugunun yumusamasi saglanir ve daha güzel lezzetli olur" seklinde konustu.

Düzce kestaneinin kilosu 180 liradan satildigini ifade eden Ünlü, Aydin’dan getirilen kestanenin ise kilosu 250 liradan alici buldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA