Japonya Insansiz Uzay Araci Ile Ay'a Yumusak Inis Denemesi Yapacak

Japonya, yarin Ay’a yumusak inis denemesi gerçeklestirecek. Inisin basarili olmasi durumunda Japonya, Ay’a uzay araci indiren 5’nci ülke olacak.

Japonya Insansiz Uzay Araci Ile Ay'a Yumusak Inis Denemesi Yapacak
Ülkeler arasindaki uzay yarisi giderek hiz kazanirken, Japonya’yi bu yarista bir adim daha öne tasiyabilecek kritik tarih yaklasti. Japonya Havacilik ve Uzay Arastirma Ajansi’nin (JAXA) daha önce yörüngeye gönderdigi SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adli insansiz uzay aracinin yarin yerel saatle 00.20’de (TSI 18.20) Ay yüzeyine yumusak inis denemesi yapacagi açiklandi. Yaklasik 20 dakika sürmesi beklenen iniste iki atletizm parkuru büyüklügündeki bir bölgeye konumlanmayi deneyecek aracin Ay’in kesfinde önemli rol oynayacagi belirtildi.

Maliyetleri azaltmasi bekleniyor

Daha önce iki kez küçük asteroitlere inis yapan JAXA, daha zor olan Ay’a insansiz inisi gerçeklestirerek Japonya’nin uzay yarisindaki varligini dünyaya kanitlamayi hedefliyor. SLIM’in Ay’a yumusak inisinin Japonya’nin hafif uzay araçlari üretimi konusundaki basarisini göstermesi bakimindan önemli oldugu belirtiliyor. Uzmanlar, SLIM’in Ay’a inis görevlerinin maliyetini düsürerek dünya çapindaki uzay kuruluslarina ayin kapilarini açabilecegini ifade ediyor. Japonya SLIM adli uzay aracini Ay yüzeyine indirerek eski Sovyetler Birligi, ABD, Çin ve Hindistan’dan sonra Ay’a araç indiren 5’nci ülke olmayi hedefliyor.

Eylül’de yörüngeye gönderilmisti

JAXA, SLIM adli insansiz uzay araci ile XRISM adli astronomik gözlem uydusunu geçtigimiz Eylül ayinda H2A roketi ile yörüngeye göndermisti. JAXA’dan yapilan açiklamada, üzerindeki görüntüleme teknolojileri sayesinde Ay kraterlerinin sekli gibi topografik bilgileri toplayacagi belirtilen SLIM’in, 3-4 ay içinde Ay yörüngesine ulasacagi, 4-6 ay içinde ise Ay yüzeyine yumusak inis denemesi yapacagi belirtilmisti. XRISM görüntüleme uydusunun ise yildizlar ve galaksilerden detayli görüntüler elde etmeyi hedefledigi belirtilmisti. Toplanacak verilerin 2025 yilina kadar insanlari Ay’a geri döndürmeyi amaçlayan ABD liderligindeki Artemis projesinde kullanilacagi açiklanmisti.
Kaynak: İHA