Havalarin Sogumasiyla Kis Çaylarina Ilgi Artti
Aydin’da havalarin sogumasi ile birlikte grip ve nezleden korunmak isteyen vatandaslar, dogal ilaç olarak bilinen zerdeçal, hibiskus, tarçin gibi bitkilerden yapilan kis çaylarina ragbet etti.
Kis günlerinde vücudu dirençli tutmak ve hastaliklardan korunmak adina tüketilen kis çaylarina ragbet artmaya basladi.
Bagisiklik sistemini güçlendirmek isteyen vatandaslar grip ve nezleden korunmak için aktarlarin yolunu tutarken, özellikle bitkisel çaylara talebi arttiran vatandaslar ihlamur, adaçayi, zencefil gibi ürünlere yogun ilgi gösteriyor. Vatandaslarin dogal bitkilere yönelmesinin ardindan Türkiye genelinde yaklasik 100 subesi bulunan ve merkezi Aydin’da bulunan Tugba Kuruyemis’in hazirladigi özel kis çayi karisimi da vatandaslar tarafindan ragbet görmeye devam ediyor. Çesitli baharatlardan üretilen kis çayinin çocuklar ve ilaç kullanamayan hamile kadinlar tarafindan yogun ilgi gördügünü belirten Tugba Kuruyemis Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Tonkul, “Ilaçlarin mutlaka bir yan etkisi oldugu için bir çok kisi dogal yollarla kendini korumaya özen gösteriyor. Tugba Kuruyemis olarak asirlik geleneklerle kis çayi hazirliyoruz. Her yastan herkesin tüketimine uygun olan bu bitkisel dogal çaylarimiz yogun ilgi görüyor. Çesitli baharatlardan üretilen kis çayini çocuklar ve ilaç kullanamayan hamile kadinlar da tüketebiliyor. Ilaçlarin mutlaka bir yan etkisi oldugu için bir çok kisi dogal yollarla kendini korumaya özen gösteriyor. Her yil sonbahardan kis mevsimine giris döneminde ürünü hazirlayip ülke genelindeki magazalarimizda kis kösesi hazirliyoruz. Ürün yogun ilgi görüyor” dedi.
Zencefil, zerdeçal, tarçin, meyan kökü, havlican, karanfil, kusburnu ve bamya çiçegi karisimdan özel bir formül ile yapilan ‘kis çayi’ özellikle bogaz iltihabi ve soguk alginligina karsi tüketiliyor.
“Asirlik geleneklerle hazirlaniyor”
Kis çayinin aslinda yeni bir bulus olmadigini aslinda asirlik bir gelenegi yeniden halkla bulusturduklarini belirten Tonkul; ”Biz aslinda kültürümüzde önemli bir yeri olup unutulmaya yüz tutan gelenegi sürdürüyoruz. Bir zamanlar insanlarin çogu köylerde yasadigi için bu tür dogal bitkilerden elde edilen çaylar çok daha fazla tüketilirdi. Ancak sehir yasantisinin yogunlasmasi ile bazi gelenekler kayboldu. Bu nedenle eskiden ninelerimizin yaptigi bu çayi simdi biz yapip halkin tüketimine sunuyoruz” seklinde konustu.
Kis çayinin, astim, bronsit, öksürük, nefes darligi ve balgam sökücü gibi birçok solunum yolu enfeksiyon hastaliklarina iyi geldigi gibi vücudu virüslere karsi korudugu belirtildi.